Допустимо и законно ли е подслушването на политици

0

- Advertisement -

Законът за специалните разузнавателни средства. Кой и как може да бъде подслушван у нас? Допустимо и законно ли е подслушването на политици?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Светлин Михайлов, експредседател на Софийския градски съд, командирован съдия в Апелативния съд:

„Изправени сме пред ситуацията да коментираме хипотези на две твърдения на публични фигури.

На 20 май тази година, съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов обяви, че около 30 политически лица, в това число и лидери на партии, са били подслушвани, а малко след това служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди това и обяви, че в ДАНС се унищожават материали, свързани със случая.

Едно от основните неща в тези твърдения беше, че назначеният от президента служебен премиер е бил сред подслушваните.“

Ние като общество не сме видели нищо повече от две твърдения на две публични фигури.

Светлин Михайлов – сн. Кирчо Стоичков

Светлин Михайлов – сн. Кирчо Стоичков“По-интересното в случая е появата на вълна от коментари по така изнесените предположения. Дали е вероятно да са подслушвани политици, по нашите географски ширини – това не е изключение. Ако беше нещо извън правилата на играта, тогава нямаше да има изтичане на записи в медиите. Защото тези записи бяха на политици и всички ние си спомняме за тях.

Дали се унищожават копия от записите, каквото беше едно от твърденията на служебния премиер, това също е твърдение, няма доказателства.

В Закона за специалните разузнавателни средства има предвиден ред, по който и при наличието на условията, посочени в Закона, да се извършва унищожаването на тези записи.

По-важното и необходимо за развитието на обществото е да се разкрие въпросът, ако е налице такова подслушване, което е извършено от органите на властта, оторизирани да извършват тези неща, кой е наредил това подслушване спрямо хора, за които липсват в публичното пространство дори журналистически твърдения, че са извършили тежки умишлени престъпления, които предпоставят използването на специални разузнавателни средства по отношение на тях.“

- Advertisement -

Честа практика у нас ли е подслушването на хора от политическия елит

„Трябва да направим едно разграничение. Разликата между законосъобразното подслушване на лица, които са заподозрени, че извършват или подготвят да извършват тежко умишлено престъпление. И подслушването, чието проявление се осъществява под формата на подхвърляне на медиите на флашки със записи.

Разрешеното извършване на подслушването от страна на властта на политически опоненти – категоричното ми мнение е, че това е укоримо. И ако бъде извършено, излиза извън всякакви представи за демократично общество.“

  • Разговор на Анелия Торошанова със Светлин Михайлов в “Законът и Темида“

Темата коментира в “Законът и Темида“ генерал-майор Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба:

„Много е трудно да се каже какво се случва. Ние не сме хората, които бихме могли да дадем отговор на този въпрос.

Димо Гяуров – сн. БГНЕС

Споделям това, което каза съдия Михайлов, че в момента боравим с хипотези. От тази гледна точка ми се струва малко опасно това, което се случва, защото темата обрасна с твърде много коментари. Рискуваме да я профанизираме и да създадем много черно име на структурите, които се занимават със специални разузнавателни средства. Нашите служби и без това нямат кой знае колко високо доверие. Трябва да бъдем много внимателни, защото СРС-ата са едно изключително важно и силно оръжие за борба с престъпността, което не бива да очерняме с лека ръка.“

Кадровите промени в МВР

„При всяка смяна на властта, независимо от типа правителство, твърдя, че и служебният кабинет има всички правомощия на избрания от парламента. 

Всяка смяна на властта е свързана с кадрова промяна, особено в това министерство, което изисква изключително доверие от страна на министъра в служителите, с които е обграден.“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече