„Еврохолд“ вдига капитала си през борсата, за да купи ЧЕЗ

0

- Advertisement -

Застрахователният холдинг „Еврохолд“ обяви, че пуска на Българската фондова борса нови над 79 млн. броя акции, с които очаква да увеличи капитала си със 100 млн. евро, за да използва средствата за разплащането си по сделката за купуването на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ, както и да инвестира в развитието на тези дружества и другия си основен бизнес – застраховането, пише Медиапул.бг.

Холдингът публикува в петък проспекта си за публичното предлагане на акциите, а в понеделник информира за ръст на оперативната си печалба с 2 процента за първото тримесечие на 2021 г.

Предстоящата за пускане емисия е от 79 010 240 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции, всяка от които с право на един глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и право на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията. Номиналната стойност на една акция е 1 лев, а емисионната – 2.50 лв.

Капиталът обаче ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и напълно платени поне 40 на сто от предложените акции. Няма да е възможно записване на акции над предложения брой. Право да участват в увеличението на капитала ще имат лицата, придобили акции най-късно на 4 юни.

Ако бъдат записани всички предлагани акции капиталът на „Еврохолд“ ще се увеличи от сегашните 197 525 600 лв. на 276 535 840 лв. Очакваните приходи от емисията са 100 млн. евро.

- Advertisement -

През март холдингът съобщи, че е осигурил 26 млн. евро дялова инвестиция от базирания в Люксембург инвестиционен фонд – GEM Global Yield LLC SCS (GEM), които ще отидат за сделката с ЧЕЗ и други инвестиции. Цената на активите на чешката компания е 335 млн. евро. Още преди одобрението ѝ от регулаторните органи компанията обяви, че ще я финансира със собствени средства и синдикиран заем. Той бе за 300 млн. евро и имаше информации, че е договорен с германската „Дойче банк“ и японската „Номура“.

Преди месец обаче „Еврохолд“ съобщи, че е възложил на J.P. Morgan AG („ДжейПи Морган“) да е водещ и ексклузивен мениджър при структурирането на дълговото финансиране на сделката с „ЧЕЗ Груп“ за придобиването на седемте нейни дружества в България, кжоето се очаква да бъде финализирането до юли 2021 г..

В понеделник холдингът обяви още, че е възстановил финансовите си резултати от преди кризата заради Covid пандемията.

През първото тримесечие холдингът отчете приходи от близо 421 млн. лв., колкото бяха приблизително и преди година. Застрахователният бизнес на групата, който е концентриран в „Евроинс Иншурънс Груп“ (EИГ) и продължава да се разраства в Югоизточна Европа, има съществен принос за стабилното представяне на холдинга. Приходите от него се повишават минимално с 1% за година до 375.4 млн. лв. Брутният премиен приход на самата ЕИГ расте с 6.4% за година до 249 млн. лв. Постъпленията от финансово-инвестиционна дейност на холдинга нарастват с 26% спрямо същия период на 2020 г. до 2.75 млн. лв. Другите два сегмента – продажбите на автомобили и лизингът, също се представят солидно, независимо че двата сектора бяха сред най-засегнатите от кризата. Приходите от лизинговия бизнес на холдинга дори отбелязват ръст от близо 11% на годишна база до около 6.3 млн. лв., посочват от холдинга

Той обявява подобрение на оперативната си рентабилност – ръст на печалбата преди лихви, амортизации и данъци с 2% до 12.2 млн. лв. Нетната печалба за периода е 1.2 млн. лв. спрямо 3.3 млн. лв. за същия период на миналата година. Спадът по този показател през настоящото тримесечие се дължи на по-високите финансови разходи. В края на март активите на дружеството обаче са достигали близо 1.68 млрд. лв. което е 3.2% повече спрямо декември 2020 г.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече