Шамар от САЩ! Санкционираха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за корупция

0

- Advertisement -

Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Всички активи и собственост на тримата в САЩ се блокират, забранява се на американски граждани да извършват трансакции с тях и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги.

Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за „сериозна корупция“ от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Особеното този път е, че Вашингтон обявява решението си по време на мандат на служебно правителство, при отсъствие на работещ парламент и 5 седмици преди предсрочни парламентарни избори.

Освен това разликата между случая на Миталов и сегашния е изборът на санкции по Глобалния закон Магнитски (доста по-тежкото наказание), пише „Дневник“. Разделът, приложен за Миталов, е за „служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включително корупция, свързана с извличането на природни ресурси, или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат в САЩ.“

С „Магнитски“ обаче се конфискуват или поставят под контрола на федералното правителство на САЩ всички активи или имущество на сакционираните. „Магнитски“ включва усилията на 3 институции – външното, правосъдното и финансовото министерство.

„Тези действия са насочени срещу Васил Крумов Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш депутат; Илко Димитров Желязков, бившият заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции (ДАТО), която бе назначена в Националното бюро а контрол на специални разузнавателни средства,“ се казва още в съобщението на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.

Срещу Божков, Пеевски и Желязков са наложени санкци с указ 13818 на базата на известния закон „Магнитски“ срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.

„Тези санкции съвпадат с допълнителни действия, взети от Държавния департаент, за да бъдат публично обозначени Пеевски и Желязков, както и други, според Секция 7031(с) заради участието им в корупция.“

Санкционирани са и „мрежите“ на споменатите трима българи, които обхващат 64 организации. 58 от тях са свързани с Божков.

Какво казват САЩ за Божков

Божков е наричан от САЩ „български бизнесмен и олигарх“, с обяснението, че е „подкупвал официални лица от правителството в няколко случая“. Сред тях е настоящ политически лидер заедно с бивш председател на вече разформированата Държавна комисия за хазарта.

„Божков е планирал да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да му помогне да създаде канал за руски политически лидери за влияние над български правителствени служители“, се казва в съобщението.

Припомня се и че в момента той все още е в Дубай (от февруари м.г., когато започна разследването на прокуратурата срещу него – бел. ред.), където успешно избягва екстрадция в България във връзка със серията обвинения, които му бяха повдигнати през 2020 г., сред които и за ръководене на организирана престъпна група, опит за подкуп на длъжностни лица, избягване на плащане на данъчни задължения. В съобщението се позовават и на информация на прокуратурата, че по това разследване е установено, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния шеф на ДКХ по 10 хил. лв. (приблизително $6,220) дневно, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества.

„След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава“, се посочва в съобщението.

Освен това от САЩ припомнят, че в навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия („Българско лято“ – бел. ред.), която според съобщението „ще участва в гореспоменатите избори, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица“, се посочва в съобщението.

Божков се счита за „лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа, стоки, или услуги с цел корупция, или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи“.

Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира общо 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“, които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании. „Дневник“ потърси за коментар председателят на „Българско лято“ Борил Соколов, но той не бе запознат със съобщението за наложените санкции.

- Advertisement -

Сред санкционираните фирми са три с името „Евробет“, „Национална Лотария АД“ и още хазартни копании, както и дружество, притежавано от Фондация „Тракия“, стопанисваща колекцията от културно-исторически ценности на Божков и частния музей на Божков. През февруари миналата година в музея започнаха обиски, а прокуратурата изнесе колекцията на Божков. Сред санкционираните е и „Професионален баскетболен клуб-ЦСКА-48“ АД.

Какво казват САЩ за Пеевски и Желязков

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) нарича Пеевски „олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“.

В доклада й се твърди още, че „през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори и се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“.

Според САЩ подставено лице в корупционните дейност на Пеевски е Илко Желязков – заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

„Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, се казва в мотивите по закона „Магнитски“.

Според документа „от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп“.

Посочени са и конкретни престъпления:

– „Пеевски и Желязков са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза.“

– „В началото на 2018 г. двамата санкционирани ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане.“

– „Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.“

Пеевски и Желязков са санкционирани като чуждестранни лица, отговорни за корупция или съучастници в незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи.

Службата за контрол на чуждестранни активи санкционира и шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании. Това са „ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД, които са собственост или се контролират от Пеевски. Останалите са „БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“ ЕООД, които са собственост или се контролират от „ИНТРЪСТ“ ЕАД.

Новината бе съобщена по време на посещение в България на Пол Ахърн, и.д. помощник-секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC). Той е в София и сред срещите му днес бе и тази с президента Румен Радев, а предишната му визита бе веднага след санкцонирането на Миталов миналата година.

Кой е Пол Ахърн

В момента Пол Ахърн е и.д. помощник секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC).

Това е министерството, отговарящо за налагане и проследяване изпълнението на санкции от администрацията на САЩ, а той работи там от 10 години. Както се видя през 2019 г. от негова презентация за действията на лидера на Венецуела Николас Мадуро, екипът на Ахърн разполага с изключително подробна информация за корупция, разграбване на национално богатство (вкл. на природни ресурси), събиране на дялове от престъпната дейност на трафиканти на наркотици, оръжие и хора, изграждане на международни мрежи за пране на придобити по незаконен начин средства, връзки и срещи на преставители на лица – частни или официални – с терористични организации и тяхното финансиране и т.н.

Именно в неговия мандат в отдела във Вашингтон попадна т.нар. Венецуелска афера за десетки милиони евро на държавната петролна компаня на латиноамериканската държава, преминали през доверителна адвокатска сметка в българска банка на името на Цветан Цанев. Заради нея имаше среща на посланик Ерик Рубин с управителя на БНБ Димитър Радев преди няколко години.

Ахърн е служил над 6 години в американската армия преди да завърши право и през септември 2005 г. да започне работа в министертвото на правосъдието на САЩ. През октомври 2010 г. Ерик Холдър – министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, включи името му сред 303-ма служители на министерството, отличени с годишни награди за изключителна служба на обществото. От съобщението за това събитие се разбира, че Ахърн работи тогава в отдела за национална сигурност към министертвото и наградата е за защита на интересите на националната сигурност на САЩ. Става дума за участието му в правен екип за борба с тероризма, работил в сътрудничество с Пентагона и ЦРУ по над 240 дела, свързани със задържани в базата „Гуантанамо бей“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече