Елена Йончева: Бойко Борисов е корумпираният лидер, който е споменат в доклада на САЩ

0

- Advertisement -

„Бившият премиер Бойко Борисов е корумпираният лидер на политическа партия, който е споменат в доклада на САЩ“, заяви евродепутатът Елена Йончева в интервю за в. „Сега“.


„В американския доклад директно се казва, че средствата са били давани на лидер на политическа партия. Там на практика се посочва името на Борисов, просто не е изписано. Не виждам защо трябва изобщо да гадаем кой е този човек. Очевидно е. Оттук нататък трябва да има истинско разследване, да има и доказателства. Гледах пресконференция на Борисов и останах потресена. Стряскащо е всичко, което чуваме. Защото не само няма критична мисъл, но имам усещането, че Борисов не е бил премиер на България, а на друга държава. Какво ни казва това действие по закона „Магнитски“? Че държавата е потънала в тежки корупционни схеми, които обхващат на практика цялата доскорошна изпълнителна власт. Не говорим за няколко души, които са извършили корупционни схеми и които са посочени в списъка. В една такава схема има поне две страни. Другата са тези, които са били на власт“, коментира още Йончева.

- Advertisement -


Тя е категорична, че Гешев трябва да започне истинско разследване.


„Няма друг вариант. За мен големият въпрос е къде е бил предишният главен прокурор – Сотир Цацаров. Той бе начело на държавното обвинение в периода 2012-2019 г. – най-активните корупционни години, визирани в доклада на САЩ. Борисов и Цацаров са двамата души, които трябва да носят отговорност за случилото се.
Американците защитават своите финансови интереси. Подават ни ръка, огласят част от практиките и схемите. Казват, че лидер на политическа партия е участвал в тях. В тях може да участва само лидер, който държи властта. Няма друг човек у нас, който да е бил премиер последните 10 г. Видяхте, че на пресконференцията в четвъртък, когато му зададоха конкретен въпрос в тази посока, Борисов напусна. Буквално избяга от отговора.
В същото време той призна, че се послушват политици. Каза, че имал информация кой ще стане министър на вътрешните работи, чул го на чаршията!“, допълни Елена Йончева.

Испания разследва „Барселонагейт“
Евродепутатът обяви още, че Испания продължава да разследва „Барселонагейт“ – мегаскандалът с луксозния имот, свързван с Бойко Борисов.
„Два пъти писах в качеството си на евродепутат до главния прокурор на Испания. Последното писмо беше преди около месец. Отговорът бе, че в момента се води разследване по случая. Което означава, че има достатъчно данни да се разследва“, коментира Елена Йончева.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече