Aвтор на шахматни книги с драматично писмо до ЦИК: Машините ще доведат до фалшифициране на вота!

0

- Advertisement -

Политологът с гражданска позиция Людмил Цветков изпрати драматично отворено писмо до Централната избирателна комисия и медиите, за да предупреди за предстояща мащабна изборна фалшификация. Според него за вота на 4 април т.г. сертифицирането на машините САЕС 3377 е било неправомерно, тъй като те разполагат с интернет връзка, а това е в противоречие с изискването на ЦИК.

- Advertisement -

Той предлага на вниманието ни и някои данни и факти, които говорят за това, че вотът би могъл да се манипулира чрез тези машини и че САЕС 3377 са създадени именно с цел фалшификация на избори.

Писмото е адресирано  до Централната избирателна комисия, Обществения съвет на Централната избирателна комисия, Държавна агенция „Електронно управление“, Български институт по метрология и Български институт за стандартизация.

Ето какво гласи то:

„Бих искал да обърна вниманието ви на една изключително неприятна тема, както за мен, така и за България като цяло.
Докато се опитвах да разбера повече за компанията Смартматик, която ще организира логистиката на вота за народни представители на 11 юли, попаднах на страница с описание на характеристиките на машината САЕС 3377, същата, с която са проведени изборите у нас за Европейски парламент през 2014 и 2019 г., и с която ще се гласува масово на предстоящия вот.

Връзката към описанието на страницата на Смартматик беше изтрита, но с помощта на Интернет архива успях да я възстановя. Оказва се, че машините модел САЕС 3377 на компанията Смартматик разполагат с връзка с интернет, която е стандартната им конфигурация. Моля, разгледайте внимателно долната снимка/снапшот, свалена от архива:

В нея ясно и недвусмислено е казано, че „After the polls close, the SAES-3377 transmits the necessary data to the servers in the tallying centres.“, или с други думи „След обявяване края на изборния ден, САЕС 3377 предава необходимите данни до сървърите в центровете за отчитане на гласове.“

Тоест, машините САЕС, модел 3377, също като нашите, по дефиниция разполагат с връзка с интернет, която е стандартната им конфигурация. Това го пише на страницата на самата компания, така че няма нужда от коментар или подлагане на съмнение.

От тази гледна точка, става съвсем ясно, че за изборите на 4 април т.г. сертифицирането на машините САЕС 3377 е било неправомерно, тъй като формулираните от ЦИК изисквания към машините е те да НЯМАТ връзка с интернет.

В Държавна агенция „Електронно управление“ са прегледани само 2 машини, но най-вероятно модемът за интернет е бил предварително изваден. Именно затова в Доклада на агенцията, публикуван през април т.г., изрично е упоменато, че не е представена конфигурация за дънната платка.

По презумция, повечето съвременни машини имат модеми за интернет в дънните си платки. По този начин в останалите близо 10 000 машини на разположение в България би следвало да има интернет модеми, освен ако не са премахнати един по един. Това е в пряко противоречие с изискването на ЦИК.

Във връзка с гореизложеното, моля за обяснение по този казус. Надявам се, след като е пределно ясно, че машините в нарушение използват интернет връзка, сертифицирането им за вота на 11 юли да не бъде одобрено, в противен случай това ще е грубо погазване на закона.

Людмил Цветков предоставя и клетвена декларация от венецуелски военен, приближен до диктатора Чавес, относно създаването на Смартматик със специалната цел да фалшифицира избори.

Според него машините на Смартматик са опасност за България!
„Ако не бяха изборите за президент в САЩ през ноември 2020 г., нямаше да повярвам. Но в излъчване на живо мистериозно изчезваха стотици хиляди гласове от колоната на Доналд Тръмп, и после отиваха в колоната с резултатите на Джо Байдън с точност до последния глас. После това се повтаряше отново и отново, на различни места, все излъчвано на живо.

Това е невъзможно, тъй като отчитаните гласове постъпват само инкрементално, тоест трябва да нарастват. От различни окръзи постъпват данни с еднакво съотношение, например 75,23 процента за Байдън срещу 24,77 процента за Тръмп, като няма ни стотна разминаване. 100 такива поредни постъпления, с напълно идентичен процент, от съвсем различни окръзи, при това подред.

Например вотът от София да е 30,21 процента точно за ГЕРБ, 15,88 процента точно за ИТН и 14,53 процента точно за БСП. Същият вот пристига от Плевен, Ямбол, Стара Загора, Варна и така нататък. Статистически напълно невъзможно“, пише Людмил Цветков.

„Конкретно за нашите избори. Твърде е вероятно те да са били фалшифицирани, поне отчасти и поне на отделни места. Индикация за това са многобройните сривове, знак за сблъсък на алгоритми, както и забавената реакция на тъчскриновете, знак за потенциална съвместна работа на няколко програми, например машинната за отчитане на гласове с входящ интернет трафик.

Тези машини са стандартизирани, а машинното гласуване фирмата е обработвала повече от 20 години – не може просто да се сриват така.

Отново, не се ангажирам по никакъв начин да твърдя, че изборите у нас са били задължително манипулирани, но вие какво ще си помислите, наблюдавайки протеклите наскоро избори в САЩ и знаейки печалната слава на Смартматик по света?

Връзката им с венецуелски ръководители, Джордж Сорос и китайски банки? Някои от данните за протеклия у нас вот са доста нелогични, например убедителната победа на ГЕРБ в селата и малките градове и загубата им в големите градове и София. На какво се дължи това, имайки предвид съвсем различните данни от проведените преди малко повече от година местни избори?Тотална промяна на електоралните нагласи, или може би просто в София и големите градове много по-голям брой хора гласуват с машини и следователно много по-голям брой гласове могат да бъдат манипулирани, прехвърляни от една партия за друга? Отново, не спекулирам, просто изброявам различни възможности, имайки предвид печалната слава на тази компания. Кой не би спекулирал?

Сега, нашата система обхваща над 30 партии и е много по-трудно да се засече измама отколкото в САЩ, където има 2 основни субекта. Секциите ни също са по-малки, 300 до 800 души, и манипулациите се забелязват по-трудно. Какви могат да са манипулациите? Например всеки 5-ти или 10-ти глас на една партия да се брои за глас на друга партия. В процентно съотношение, това никак не е малко, имайки в предвид, че обикновено 5-6% променен вот е достатъчен да промени крайния резултат от изборите. А те си имат специални алгоритми, отработвани с десетилетия“, споделя още Людмил Цветков.

Людмил Цветков е доктор по политология, бивш дипломат, понастоящем автор на шахматни книги на английски език, някои от които бестселъри. 

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече