Службите и д-р Коце знаели за незаконните трансплантации

0

- Advertisement -

Незаконните трансплантации, за които съобщи през изминалата седмица служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, са извършвани със знанието на властите, които нищо не са направили. До такъв извод стига проверка на „Капитал“.

Кацаров обяви, че сменя ръководството на болница „Лозенец“, в която между 2019 година и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството. Донорите са от Украйна и Молдова и са представяни чрез фалшиви документи за роднини на получателите – граждани на Израел, Япония, Оман и други. А законът в България не позволява да се даряват органи, освен ако не са между роднини. Според Кацаров става въпрос за фалшификации на имената на получавалите органите.

- Advertisement -

Бивш маркетинг мениджър на болница „Лозенец“ потвърждава пред „Нова телевизия“ за трансплантациите. Посочва, че българска фирма на турски граждани се занимава с цялата логистика, която включва намирането на донори и уреждането на фалшиви документи, доказващи роднинска връзка. По думите му в трансплантациите, за които той знае – една на черен дроб и четири бъбречни, със сигурност участниците са роднини само по документи, а за всеки от случаите в касата на болницата са постъпили по 20 хил. долара. Посочва и че всичко това става със знанието и одобрението на директора Любомир Спасов. Той не е отговорил досега на въпроси на „Капитал“ по темата.

Три дни след като Кацаров обявява данните, ГДБОП започва разпити по случая. Изданието съобщава, че през януари 2020 г. Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина, която е предупреждение за международна престъпна дейност, в случая сигналът е за незаконни трансплантации. МВР по служебен път уведомява Министерството на здравеопазването, оглавявано тогава от Костадин Ангелов, а неговият заместник Бойко Пенков праща сигнала за проверка в ресорната агенция „Медицински надзор“. В резултат е установено, че такива трансплантации има и министър Ангелов и ДАНС са официално уведомени. От ДАНС отговарят, че случаят не е за тях и препращат към ГДБОП, но нищо не се случва, посочва изданието. Ангелов казва пред „Нова телевизия“, че всички сигнали са пратени до службите и вероятно сега излизат резултатите от проверките, което позволява на настоящия министър да ги оповести. Междувременно обаче тъкмо Ангелов преназначава на поста директора на „Лозенец“, който също извършва трансплантации.

От изнесеното от Кацаров се разбра и за държавен служител на висока позиция, който е прередил двама души при извършването на трансплантация. Костадин Ангелов отрича някога да се е намесвал в трансплантации.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече