Доц. Кацаров: Не са жертви тези, които години са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат

0

- Advertisement -

 Д-р Стойчо Кацаров направи видеообръщение във фейсбук във връзка с критиките към действията му през последните дни. Служебният министър направи промени в управлението на болница „Лозенец“, както и на „Александровска“. Към него обаче имаше голямо недоволство след пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев, който беше част и от Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.

„Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен, но съм предизвикан да направя това изявление заради събитията от последните няколко дни. Първо, по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира“, заяви по този повод Кацаров.

За „Лозенец“ и „Александровска“ той коментира следното:

„Второ, по отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“.

- Advertisement -

Проф. Кантарджиев болезнено откровен, предупреди за „опасните хора“

Кацаров дори призова министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и „ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност“.

Служебният министър не одобрява опитът „някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви“.

„Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“, категоричен е Кацаров.

Той е убеден, че върши най-правилното в момента. По думите му няма колебания за пътя, който следва начело на министерството.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече