Без дискусия! Кьовеши иска спешно шестима български европрокурори

0

- Advertisement -

вропейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, а веднага след това се видя и с главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата, въпреки че протестиращите срещу Гешев се заканваха да не го пуснат в сградата.

„Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между прокуратурата на България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност“, гласи протоколното съобщение след срещата.

Янаки Стоилов пък е казал на Кьовеши, че е информирал ВСС за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. Кьовеши е отговорила, че за европейската прокуратура е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши е на двудневно посещение в България, за да гарантира, че българските власти бързо ще изберат шестима нови делегирани прокурори, които да работят на местна почва по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет през февруари излъчи 10 кандидатура, каквато е и българската квота за делегирани прокурори. Европейската прокуратура (ЕППО) обаче одобри само четири от предложенията. Така българската квота остана незапълнена, а Прокурорската колегия игнорира настояването на Кьовеши да й прати нови шест предложения.

- Advertisement -

От кабинета й обясниха пред „Сега“, че тя пристига в София по своя инициатива, а не е поканена от някого. По време на визитата си освен със Стоилов и Гешев с четиримата одобрени делегирани прокурори и с членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В петък по обяд Кьовеши ще даде и брифинг за медиите. 

Пред министерството на правосъдието Кьовеши беше посрещната от група протестиращи, които носят плакати на български, румънски и английски призовават Кьовеши да не вярва на обвинител №1 Иван Гешев, когото наричат „мафиот“. Те скандират „Гешев е позор!“, разказва БНР.

България е първата държава, която европейският главен прокурор избира да посети, макар че в европейската прокуратура участват 22 страни.

И други държави не са попълнили квотата си от делегирани прокурори, но България и Литва са единствените, чийто кандидати за делегирани прокурори бяха отхвърлени – шест български и един от Литва.

Целта на посещението на Кьовеши е да гарантира бързото избиране на шест нови делегирани прокурори от България, гласи пост на европейската прокуратура в социалните мрежи.

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече