Файненшъл таймс: Борисов се бори за политимеско оцеляване

0

- Advertisement -

тслабва хватката на българския властелин, докато САЩ се заеха с корупцията“ и „Бойко Борисов се бори за политическия си живот в навечерието на избори и посред обществено недоволство от корупцията“. С такова заглавие и подзаглавие лондонският „Файненшъл таймс“ разказва днес на читателите си за събитията от последната седмица и представя няколко коментара от България по тях.

Текстът, илюстриран с ръкостискане на Борисов с канцлера Ангела Меркел, представя кой и защо е бил санкциониран от САЩ, но и припомня за снимките с нощното шкафче на премиера, пълно с пачки и злато. Както и за последвалите месеци на улични протести и неспособността на ГЕРБ поради загуба на подкрепа сред избирателите да състави правителство след изборите през април.

Но има и втори акцент и той е за натиск, който ходът на Вашингтон оказва върху ЕС за годините на бездействие срещу корумпирания начин, по който се управляваше страната „в задния двор на Европа“.

Христо Иванов от „Да, България“ е цитиран да казва, че американските санкции са „приятелски жест“ и че „контрастът наистина е драматичен“.

- Advertisement -

Дълго Борисов изглеждаше като непоклатимо геологично образувание в българската политика, използвайки натиск и страх, за да знаят всички кой е властелинът, допълва Иванов. Но санкциите „допринесоха за промяна на това възприемане на Борисов и сега отслабва хватката му над властта“, казва още той.

Критиците на Борисов казват, че неговият престой във властта представлява десетилетие на корупция, шуробаджанащина и слаби икономически резултати.

„Най-големият въпрос сега е кого са подкупвали в правителството“ санкционираните, казва евродепутатът Елена Йончева.

Изданието обръща внимание предимно на Делян Пеевски и цитира български анализатори да посочват, че именно той, а не Васил Божков, е основната цел на списъка по закона „Магнитски“. Сега Борисов се дистанцира от Пеевски, но със задълбочаването на проверките може да му е трудно да убеди мнозина българи, допълва „Файненшъл таймс“.

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика също насочва вниманието към ЕС – че сега е важно Брюксел да изпрати ясен сигнал, че повече няма да си затваря очите за корупцията в България. „Тя нанася щети на българското общество. И, честно казано, не е добре за сближаването между страните в ЕС. Заради нея догонването от страна на България става много по-бавно. Пропуснахме хиляди възможности през последните повече от 10 години“, обяснява тя.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече