ВАС ОТСЪДИ: Не е имало чума в Болярово, хиляди животни избити напразно

0

- Advertisement -

Върховният административен съд реши, че в стопанството в Болярово, което през 2018 година не допусна ветеринарите да умъртвят овцете им не е имало чума, съобщава bTV. Екзекуторите от БАБХ не можаха да представят пред магистратите доказателства, че животните са били болни. След настояване на служебния министър, Областната служба оттегли исковете си срещу стопаните. Така след три години и хиляди избити животни в Странджа стана ясно, че те са били здрави и ненужно са съсипани десетки семейства.

- Advertisement -

На 13 юли 2018 година в с. Шарково пристигат ветеринари и полиция. Те тръгват по къщите и избиват овцете заради опасност от чума. Умъртвени са над 2000 овце, а обезщетението е повече от смешно – по 190 лева ва овца. В резултат на този произвол, животновъдните обекти не са възстановени и до днес, а много от хората в и без друго обезлюдения край са напуснали селата.

Сълзи и състрадания в цялата страна предизвика тогава баба Дора, която гледаше 150 козички и овце.

„Просто унищожиха целия край, цялата Странджа-Сакар. Искаме да ни платят тези три години – и страдания, и животни, и всичко, което ни причиниха“, казва Красимира Кулева, собственик на стопанството, спечелило делото.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече