Жената на м-р Терзиев: Имаше нощно дежурство преди инцидента

0

- Advertisement -

Беше нощен дежурен предната вечер, сутринта отстъпва, прибира се в 3-4 следобед и тръгва за нощни стрелби. За да изпълняваш подобна задача, трябва да си изпълнявал определен брой такива стрелби, не ми е известно преди да е изпълнявал точно такъв тип задача. Това заяви съпругата на загиналия пилот МиГ-29 майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова в интервю за „Нова телевизия“. 

По нейни думи истината се прикрива, а никой не и дава информация относно случилото се. От своя страна тя е направила собствено разследване – от твърденията на бивши и настоящи колеги на съпруга ѝ. Според нея става въпрос за вина на много високи постове – от лицата, които са го ръководили по време на учението, но никой не посочва техните имена. 

„При тези нощни стрелби трябва да има строги мерки за безопасност. Мишената се пуска на 9 хил. метра и при 5 хил. задачата се прекратява. Мишената е пусната под всякакви условия за безопаснст. Мишената е била спусната по ниско – на под 5 хил. м. и е била дефектна – скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта, движел се е с 900 км/ч. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам грешка на ръководен пост, че някой, виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, заяви още Димитрина Попова. Според нея ръководните лица са го докарали до такъв изход, тъй като са разчитали, че за 5 секунди ще се справи със задачата и ще се върне. 

По думите ѝ майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. ”Излизам от атака” били последните му думи. „След това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага – моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

- Advertisement -

Димитрина Попова не изключва възможността за пилотска грешка. Но според нея тя се е случила в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„Не е изключено да е имало и взрив преди падането в морето – възможно е да е имало и дефектирали ракети в самолета. Версията, че е свален дори мозъкът ми отказва да я проумее. Подобна версия ми клони към война“, допълни още тя.   

„За мен грешките са още отпреди това, преди да се случи на инцидента. Те са свързани с неосигуряване на достратъчен ресурс – и за части, и за гориво. Техниците правят невъзможното, за да поддържат тези самолети“, коментира още съпругата на загиналия пилот. 

За съпруга си тя разкри, че е мечтаел да стане пилот още от 7 или 8 клас. „Това е най-честният човек, когото познавам и единственият, който е извървял пътя до детската си мечта.“, каза със сълзи на очи Попова.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече