У нас: Загиналите на пътя са повече от жертвите на гражданската война в Сирия

0

- Advertisement -

Ще осветли ли Кьовеши „черния пазар“ на шофьорски книжки?

Близо 7100 загинали и над 93 000 ранени. Това не са данни от гражданската война в Сирия, а официалната черна статистика на МВР за войната по пътищата у нас. Данните обхващат периода 1 януари 2010 – 31 декември 2020 година. Цитираме данните от 2010 г. насам не за да стряскаме и без това смачканите от управлението на ГЕРБ читатели. Просто от 2010 г. насам, до българските и европейските институции са подадени стотици сигнали за корупция при издаването на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС), но ефект няма. Последният сигнал за опустошителните мащаби на черния пазар за „шофьорски книжки“ е подаден на 14 юни т.г. не до кого да е, а до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

От началото на 2021 г. до 12 юни (включително) при 2161 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП) у нас са загинали 172 души и са ранени 2666 – с 23 убити и 149 ранени повече от същия период на 2020 година. Само при последната „касапница“ на пътя, разиграла се в неделя (6 юни) край с. Микре, Ловешко, загинаха петима души. Причината е прозаична – самонадеян водач навлиза в насрещното…

Незаконната търговия върви не от вчера и от днес, за което свидетелстват и многобройните подадени сигнали. А как реагират държавните институции, които би трябвало да бдят за спазването на нормативната уредба? Стандартно, разбира се –

обикновено започват проверки,

понякога арестуват показно някой служител на ИААА, след което тихомълком го пуснат. И най-често… уволняват хората, събрали смелостта да подават сигналите. И така – безкрай.

Явно това у нас се нарича „Борба с корупцията по български“ – някакво чудо на чудесата, което дойде да види място дори и самата Лаура Кьовеши.

„Уважаема госпожо Европейски главен прокурор, в качеството си на държавен служител на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията предоставих на Европейската комисия (ЕК) документи, прокурорски постановления и видеозаписи, уличаващи бившия министър-председател г-н Бойко Борисов и главния прокурор г-н Иван Гешев в съучастие и прикриване на престъпна схема за събиране на пари от продажба на свидетелства за управление на моторно превозно средство, издавани на хиляди неграмотни български граждани и чужденци.

И двамата високопоставени държавни служители на Р. България са квалифицирани с постановление № 19486/06.11.2018 г. на Софийска градска прокуратура като част от организирана престъпна група. Факт, който след извършената проверка от ЕК не само не се отрича, но европейските компетентни органи ме увериха с четири поредни писма, че институциите на Р. България ще реагират на поставените от мен въпроси.

Изпълних препоръката на ЕК и сезирах три български институции. Досега, повече от пет месеца, въпреки важността на поставените въпроси,засягащи живота и здравето на хората в европейските страни, българските институции категорично отказват да изпълнят  препоръката на ЕК“.

Така започва сигналът, изпратен на 14 юни 2021 г. от инж. Иво Кръстев до Лаура Кьовеши с копие до посланика на САЩ в София Н. Пр. Херо Мустафа, както и до италианския бизнесмен и бивш собственик на футболния клуб „Дженоа“ – Джани Шерини.

Кръстев е бивш служител на Областния отдел на ИА „Автомобилна администрация“, София. Бивш, защото от април 2010 г., когато подава първия си сигнал до премиера Бойко Борисов за корупция при издаването на шофьорски книжни,

той е уволняван и възстановяван от съда на работа четири пъти.

На 26 май 2020 г. инж. Иво Кръстев е уволнен отново – за пети пореден път, като все още води… три дела за възстановяване на работа.

„Последният трагичен инцидент,вследствие на споменатата по-горе корупция по високите етажи на властта в Р. България, за който на 06.10.2020 г. лично Ви предупредих, че ще се случи, уважаема госпожо Европейски главен прокурор, е извършеното убийство на 25. 03. 2021 г. на италианския бизнесмен Паоло Шерини. Той бе премазан и убит на пътя близо до Генуа от водач на български товарен автомобил, движещ се в пътната лента за насрещно движение.

Само няколко месеца преди да бъде извършено убийството на Паоло Шерини, предупредих ЕК, че в качеството си на държавен служител в началото на 2019 г. съм предоставил документи и десетки видеозаписи на прокуратурата на Р. България, разкриващи как организираната от български политици и прокурори престъпна група продава свидетелства  за управление на МПС именно на лица, които по време на полагане на изпит управляват учебния автомобил в лента за насрещно движение, не спират на пътен  знак „Стоп“ и на червен сигнал на светофара, дори не познават пътните знаци. Срещу суми от 1000 до 2000 евро, достигащи до най-високите етажи на властта, тези лица придобиват свидетелства за управление на МПС  в България, след което извършват убийства на пътя тук и в много други европейски страни“, се казва още в сигнала на инж. Кръстев.

Както става ясно от съдържанието, това не е първото подобно „четиво“, написано от инж. Кръстев и изпратено до съответните европейски институции и лидери.

- Advertisement -

На 6 октомври 2020 г. той подава сигнал за корупционните схеми при издаването на шофьорски книжки у нас до Кьовеши, но с копия до Ангела Меркел, Марк Рюте и Европарламента. Документът е „Относно: Разследване срещу министър-председателя на Р. България Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, улични от прокуратурата в лъжи, прикриване на корупция по високите етажи на властта, с цел събиране на пари от престъпна дейност, квалифицирани с Постановление №19486/06.11.2018 г.на Софийска градска прокуратура като част от организирана престъпна група за извършване на престъпления“,

Осем месеца по-рано – на 7 февруари с.г., той подава сигнал и до зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който разпорежда обстойна проверка на изнесените факти. Резултатът от нея е

благодарствено писмо

от Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на ЕК за разкритата корупция по високите етажи на властта. Подписалата писмото Флориана Сипала уверява Кръстев, че „борбата с корупцията е приоритет за ЕК, тъй като върховенството на закона е основна ценност, записана в чл. 2 от Договора за Европейския съюз“,  но подчертава, че „Комисията няма правомощия да се намесва в случаи като описаните във вашето писмо“.

Както казва народът „Бог високо – цар далеко!“ Което обаче съвсем не отчайва Иво Кръстев и той продължава борбата.

В последния си сигнал до Лаура Кьовеши, инж. Кръстев припомня, че

благодарение на предишни негови сигнали

до европейските институции и посолствата на САЩ, Германия, Франция, Нидерландия и т.н., през годините у нас са били отстранени бившият министър на транспорта Александър Цветков и трима ръководители на ИА „Автомобилна администрация“.

Пак по негов сигнал, на 7 юни 2017 г. е била арестувана организирана престъпна група от дванадесет държавни служители в Областен отдел „Автомобилна администрация гр. София, продавали свидетелства за управление на МПС на неграмотни лица и чужденци, част от тях – радикално настроени ислямисти“, пише още в сигнала.

Според инж. Кръстев тази „престъпната схема“ е прикривана лично от главния прокурор Иван Гешев, като „за техен ръководител в момента е назначен държавен служител, освободен от Министерството на транспорта през 2013 г. за корупция…“ Само забравя да добави, че не след дълго

арестуваните са освободени и възстановени на работа.

В заключение инж. Иво Кръстев пита Лаура Кьовеши: „Още колко невинни хора, в това число децатрябва да бъдат убити на пътя, за да реагира Европейската комисия на корупцията, организирана от най-високите етажи на властта в Р. България?“ Сигналът е придружен от приложение, съдържащо 10 копия на сигнали и видеозаписи, подадени от края на миналата година насам до Урсула фон дер Лайен, Иван Гешев, КПКОНПИ и др.

В борбата си срещу „черния пазар“ на шофьорски книжки Иво Кръстев не е сам.

През тези вече близо 11 години той е подкрепян от своя пряк ръководител инж. Кънчо Димитров – началник на Областния отдел „Автомобилна администрация“, София. За „благодарност“ за разкритите престъпни корупционни схеми той също е уволняван два пъти – през 2010 и 2018 г., и съответно възстановяван от съда на работа.

Дали хора като Иво Кръстев и Кънчо Димитров ще продължат да се борят с корупцията в България с успеха на Дон Кихот срещу вятърните мелници зависи както от работата на новосформираната Европейска прокуратура, така и,  много бихме искали да се надяваме –  и от наследника на Иван Гешев.

Автор: Белчо Цанев

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече