Как да се избегнат на 11 юли клопките на машинния вот? (политолог дава реални насоки)

0

- Advertisement -

Оставащите дни до изборите трябва да се използват за информационна кампания сред гражданите за машинното гласуване. За да не стане така, че използването на машините да се превърне в някакъв вид ценз за участието на групи хора. Проблемът е, че предишният парламент много рязко реши да въведе машинното гласуване като единствен метод и нямаше достатъчно време за такава кампания.

Сега тази задача трябва да се изпълни не само от ЦИК, но и от политическите партии. Те трябва да поемат инициативата и да използват оставащото време да обучат своите избиратели, така че да могат да упражнят своя глас без съществени проблеми.

Според добрите практики на Съвета на Европа и Венецианската комисия сериозни промени в начина на гласуване не трябва да се въвеждат по-малко от 10 месеца преди изборния ден. Ние въведохме сериозна промяна 70 дни преди вота и това най-вероятно ще създаде проблем на някои групи от гражданите.

Истината е, че отчасти заради големите дебати в обществото по изборните теми много хора в момента не знаят дали ще могат да гласуват с хартия или машина, дали в тяхната секция ще има устройство. И това не е добър знак по-малко от 3 седмици преди вота.

Всъщност след миналите избори трябваше да се направи подробен доклад как е протекло машинното гласуване. Заради бързата смяна на ЦИК това не се случи.

Такъв доклад трябваше да фокусира вниманието върху две неща:

– дали държавата може да развие нужния капацитет да си върне контрола върху изборния процес. В момента този контрол е отдаден на конкретна частна компания;

– дали реално се намаляват усилията на секционните избирателни комисии и дали гражданите имат достатъчно доверие в резултата, генериран от машинното гласуване. Особено важно е да се разбере дали този тип вот се е превърнал в пречка пред гласуването на определени групи от хора. Само при такъв анализ може да се вземе решение дали машинният вот е подходящ модел за гласуване у нас, или не.

- Advertisement -

Машинното гласуване бе въведено с основната цел натоварването на секционните избирателни комисии (СИК) в рамките на изборния ден да бъде намалено. Сега обаче се оказва, че нещата, за които се обучават СИК, трябва да са съвсем различни – как да оперират с машината, как да реагират, ако устройството не стартира, кой и при какви условия взима решението за прекратяване на машинното гласуване и започването на хартиеното. Всички тези неща са важни не само за СИК в страната, които имат повече опит, но и за тези извън България.

Може обаче да възникнат в много секционни избирателни комисии ситуации, при които ролята им става много сложна. И те трябва да имат по-широк кръг от компетенции, включително да бъдат обучени да проведат хартиено гласуване.

Още отсега ЦИК да обърне внимание на обучението им, защото за тези избори то ще бъде по-различно от преди.

Колкото до невалидните бюлетини, те никога не са били съществен проблем в изборния процес в България сами по себе си. Ако има някакъв проблем, той е в това, че избирателите не познават и не мога да упражнят в цялост правото си на глас, като например използването на преференции и ориентирането в рамките на бюлетината.

На миналите избори невалидните бюлетини бяха около 2,5% и тяхното намаляване не може да е основна причина за въвеждане на машинен вот. Всъщност никога не е правено изследване за това на какво се дължат невалидните бюлетини.

Но подозрението ми е, че те се дължат на две неща – на недостатъчното обучение и работа с избиратели, както и постоянната промяна на бюлетината за гласуване, особено на парламентарните избори. Всяка промяна в начина на гласуване и бюлетината създава неудобство на избирателите, а това води неминуемо до по-висок процент невалидни бюлетини.

И още нещо: това, което наистина трябва да се промени, е структурата на ЦИК. Би следвало тя да има много по-голям капацитет за анализ на резултати, внедряване на технологии и др.

Автор: Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт

Източник: „24 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече