Машинното гласуване и машината на демографията: По-голям вот зад граница и по-малък след определена възраст

0

- Advertisement -

Ситуацията с машинното гласуване започна да изглежда сложна. И не заради неговата ефективност по отношение на корупцията – едва ли има по-добър начин да се ограничат злоупотребите при хартиените бюлетини и гласуването да стане малко по-прозрачно. Освен всичко използването на машината е елементарно и то за всички възрасти – между попълването на хартиена бюлетина и натискането на две места няма разлика.

Въпросът не е дали ще има хора, които да не се справят с машината – най-вероятно не. Въпросът е дали някаква част от възрастните поколения няма да се откажат заради психологическата бариера.  На изборите тази неделя вече се появиха няколко съмнения – дали ниската на места избирателна активност не се дължи на задължителните машини.

Според говорителят на ЦИК Цветозар Томов не би могло да се каже; на места вотът е висок, на други нисък и не може да се прецени дали това е заради машините или не. Но най-вероятно това няма да може да се прецени и на парламентарните. Понеже причините за евентуален отлив от вота, ако има такъв, със сигурност биха били повече от една – отпуски, тук-там оставащи страхове от коронавирус, големи горещини, финал на европейското, умора от изборите.

Снимка: в. „Капитал“

В голяма степен машинното гласуване точно в този момент поема риск, в който няма правилно решение. Рискът е общо взето с кое от двете да нарушиш представителността на парламента.

- Advertisement -

В първият случай, ако се оставят хартиените бюлетини, рискът е в това вотът да се наруши от стандартните машинации, белязали всички избори в последните 30 години.

Във вторият случай представителността е под риск заради евентуалното изключване на най-възрастните демографски групи или по-неуверените сред тях.

Може би ситуацията изглежда така: по-голям вот зад граница и по-малък след определена възраст. Само че ако първото улеснение засяга около 200 000 души (предположението ни за онези, които ще гласуват в добрия случай в чужбина), второто затруднение засяга над 2 милиона. Това далеч не означава, че решението за машинно гласуване е грешка, защото проблемът не е просто аритметичен; той е част от тежката ревизия на изборния кодекс, която се бави вече години наред, и единственият шанс всички лоши практики да бъдат пресечени дойде едва сега. Но отговорността да се направи това върви заедно с отговорността да посрещаш и определени изненади.

Всичко това – с уговорката, че никой от поетите рискове не е по-голям от този, който запазва статуквото.  

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече