Служебният кабинет: Милиарди евро са раздадени без обществени поръчки

0

- Advertisement -

През последните 2 години държавните фирми са възложили строителство без обществени поръчки за 8 милиарда и 700 милиона лева, на подизпълнители  по така наречената процедура ин хаус, която се прилага в много спешни и крайни случаи.

Става дума за строителството на магистрала „Хемус“, ремонти на язовири и други строителни дейности, като авансово е плащано на фирмите-изпълнители по цени, които не са пазарни. Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че тази практика ще бъде прекратена с промени в наредбите. Вече сключените договори за строителство, включително и за магистрала „Хемус“ ще продължат да се изпълняват.

„В повечето случаи договорите са написани така, че е трудно да бъдат прекратени, даже и при липсата на изпълнение. Това, което е по-притеснително е, че тези договори са авансирани напред – т.е. разплатени огромни суми по тях, без да има извършена работа и в много случаи, без да има банкови гаранции. Което означава, че, ако фирмата не си изпълни договора, шансът ние да можем да си върнем парите е почти нулев“, коментира Василев.

- Advertisement -

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че още днес внася в съда директен иск за вреди срещу ръководството на Българската банка за развитие, които не могат да бъдат отстранени:

„Защото не може двама човека, които са направили, според мен вече вреди към обществото с това, че са концентрирали толкова много средства, които са им дадени от държавата да отидат в едни 8 компании, не могат те сега да спрат възстановяването на следващите 10 000 компании например през нашата програма за възстановяване“.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова отново коментира съдебните решения, които спират и смяната на ръководството на държавното дружество „Автомагистрали“.

„Каква е тази практика?! Какви са тези закони?! Какви са тези събития, които се случват?! Защото това не е частно акционерно дружество. 100% собственост на Регионалното министерство, държавна собственост и министърът не може да смени своя изпълнителен директор“, каза Комитова.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече