ЦИК трябва да даде убедителни доказателства, че машинният вот е честен и разбираем за избирателя

0

- Advertisement -

ЦИК са приеха методическите указания (МУ) за работа на секционните избирателни комисии (СИК) в секциите с машинно гласуване. Дискутирани са важни работи като дали картите и флашките да се слагат в прозрачни пликове, да се защипват ли с телбод или с нещо друго. Все важни неща, по които трябва да има решение с гласуване на височайшата комисия от 15 члена.

И както са дебатирали за найлоновите пликчета и телбода, са приели да няма контролно броене на разписките нито по кандидатски листи, нито като общ брой и да ги сравнят с броя гласували, който е в машинния протокол в избирателните секции.

Сега… Аз много се надявам това да е само за МУ като общи правила за провеждане на избора.
Искам да съм ясен –

контролно броене на разписките по кандидатски листи и сравняване с машинния протокол трябва да има задължително

в поне 10% от секциите на всеки МИР. Както по-предишният състав на ЦИК ми написа, това се правело когато машинното гласуване е единственият начин на гласуване. Въпреки, че това твърдение е глупаво, сега е време ЦИК да го прочете това писъмце отново и точно със същия аргумент да предвиди контролно броене или одит, както някои го наричат.
Писмо от ЦИК от май 2019 г. за контролното броене
Още едно писмо от ЦИК от 2019 г.

Напомням на този състав на ЦИК, че машинното гласуване сега е единствената технология в ясно дефиниран тип секции. Това значи, че контролното броене на разписките в определен процент секции, избрани на случаен принцип (одит, както някои го наричат) е абсолютно задължително. Ако това не се направи, както не се направи и на предишните избори, то аз няма да имам доверие в резултатите, няма да считам алгоритъма за изчисляване за достатъчно надежден и проверен и ако Конституционният съд отхвърли тази технология, аз ще се отнеса с разбиране към подобно решение.

Време е след толкова пъти гласуване с машини някоя ЦИК да си свърши работата докрай и

да даде убедителни доказателства, че машинният вот е честен и до го направи разбираем за избирателите.

И така да увеличи доверието в изборния процес.

Надявам се ЦИК с достатъчно рано да вземе отделно решение по тази тема, а не сутринта в изборния ден. Достатъчно рано да определи номерата и локациите на секциите за контролно броене чрез жребий или по друг начин. Може да стане и ден по-рано и то публично, а самото огласяване на номерата да стане 30 минути преди края на изборния ден чрез публикуване на номерата в сайта на ЦИК и на съответния МИР. С което ще даде информация на застъпниците, медиите и наблюдателите кои са секциите, за да проследят процеса. И копия от протоколите за съответствие от това контролно броене по кандидатски листи с машинния протокол да се дадат на засъпниците, наблюдателите и медиите и незабавно да се качат на сайта на ЦИК. А не избщо да отсвири темата като предишната ЦИК.

Надявам се в предизборните си лакардии партиите да вземат отношение и по този въпрос.

В професионалната изборджийска общност възниква въпросът как да се определят секциите. Аз споменах жребий, но това сигурно не е единствиният възможен начин. Може да е с жребий, може да е с някаква извадка, която по-умни хора ще предложат. Важното е да се види дали машината смята правилно, да се види, че смята правилно винаги, в различни секции, които са навсякъде в страната.

- Advertisement -

Това ще убеди хората, че и с разбираемата и наблюдаема процедура на ръчното броене резултатът е същият.

Вече една партия почна да вие, че всеки трети глас за нея отивал при другите. Само че същата тая партия беше на влас когато ЦИК първо нае 3000 машини и ги прати по гори тилилиески. После купи 9600 машини и пак ЦИК не можа даже на 90 машини да направи контролно броене. Дали пък не може или пък не искаше? Мистерия, драги зрители, както казваше една приятелка, лека й пръст.

Мисля, че би било добре исканите от мен 10% секции с машини за одит да са от всички общини (по 10% от всяка община и така да се осигури географско покритие. Това са само възможни решения.

Много или малко са 10%?

Изобщо не смятам, че 10% са много. Обществото вече похарчи над 50 млн. лева за машини и ни трябва възможно най-убедителното доказателство, че не сме ги хвърлили на боклука. Трябва ни доказателство, разбираемо за прости хора, като мене, а не само за доценти и професори по социология.

Да напомням ли, че почти целия сегашен ЦИК е бил в предишни ЦИК-ове и е участвал в случая „Арена Армеец“, не е имал нищо против египетския труд за събиране и изваждане на числа по нощите, както стана на предишните избори на 4 април. Сега, виждате ли, 10% му се се виждат много. Стигал бил и 1%.

При това, обърнете внимание,

при контролното броене сега ще се броят напечатани разписки, а не 60-70 см бюлетини,

в които избирателят идиот е слагал хиксове, кръстове, чавки, маргаритки и каквото му дойде на ума, с което нещастните членове на СИК са се чудили дали гласът е действителен или не. Сега всички са действителни! И да се намери някоя касова бележка от „Кауфланд“ или „Била“, и да се намери имитация на разписка, и да липсва разписка, резултатът ще се вземе от машинния протокол. Какъв е проблемът? Но ще се види, дали има такива нарушения. И в следващите промени на Изборния кодекс ще се криминализира изнасянето на разписката за гласуване, заснемането и т. н.

Така че процедурата на контролно броене ще отнеме несравнимо по-малко време. Ако всичко е наред и има ръст в общественото доверие, на президентските избори може да преброим по-малък процент.

Въпросът е единствено на здравия разум и човешката почтеност на членовете ЦИК. Иначе убеждението, че някой им звъни по телефоните и има дърпа конците ще се бетонира за бъдещите поколения.

Автор: Стоил Стоилов

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече