Политологът Страхил Делийски: Изборите не са, за да носят дълбока социална промяна, а да сменят политическия елит (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Да се говори за промяна в контекста на избори при представителна демокрация е пресилено. Функцията на изборите не е да носят дълбока социална промяна, а да сменят политическия елит. За това са измислени. В този смисъл промяната, която можем да очакваме, е свързана най-вече със смяна на политическия елит, на онези, от които зависи процесът на вземане на решения. Единствената промяна, за която мога да се съглася, че ще има след тези избори, е най-вече по отношение на тези, които ще ни управляват.

Това е почти сигурно. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

„Отлив при ГЕРБ има, той е траен. Тенденцията за него е видима, тя не е от месец-два, но струва ми се позицията на ГЕРБ е такава, че трудно можем да говорим за срив. ГЕРБ се затварят в ядрото си. Кампанията им е насочена навътре, залогът е да се спре ерозията до границите на това електорално ядро. Каквото и да се случи на тези избори, ГЕРБ няма да управлява. Стратегическият поглед е отвъд тези избори. Да спрем ерозията до ядрото и да изчакаме по-добри времена, в които можем да се обърнем към други електорални ниши. Една подобна стратегия звучи логично, защото очевидно са в изолация. Ако преди изборите на 4 април не беше сигурно дали ГЕРБ все пак няма да успеят да създадат правителство, то сега това е абсолютно ясно. Сигурно е, че ГЕРБ няма да управляват, поне в следващите няколко месеца“, смята политологът.

Според Делийски ГЕРБ дават сигнали за трансформация в партията, което те самите наричат проветряване, но промяната няма да засегне лидера Бойко Борисов.

„Сякаш бяхме на крачка да си помислим, че там текат някакви трансформационни процеси. После дойде горещата фаза на кампанията, в която виждаме, че Борисов е основното действащо лице. Този жанр „селфи с Бойко“, който за мен е проблематичен от различни перспективи, символизира цялата кампания. Имаме една звезда, която обикновените хора харесват и искат да се снимат с него. Това е Бойко Борисов. В този смисъл това непоследователно поведение – променяме се, но Борисов иззема инициативата – не знам докъде ще доведе. Вероятно има нагласа за промяна в ГЕРБ, защото там се изгради едно поколение, инвестирало време и ресурс в партията, нормално е да му дойде времето. От друга страна пък кризисната ситуация, в която се намира ГЕРБ в момента, сякаш налага Борисов да вземе на ръчно управление кампанията за пореден път“, коментира още Страхил Делийски.

- Advertisement -

Политологът смята, че бъдещият баланс на силите в Народното събрание ще покаже дали „Има такъв народ“ и Слави Трифонов, към когото са отправени всички погледи сега, единствени държат ключа към следващото управление на страната.

„Ще се очаква от партията на Трифонов, независимо дали са първи или втори, този път да инициират около себе си образуването на мнозинство, което да излъчи правителство. Там има прекалено много неясноти. Единственото ясно е, че има политическа сила, способна да победи ГЕРБ. Не е сигурно, но може да го направи. Нещо, което дълго време липсваше. Това е. Оттам нататък за идеята за развитието на България и изобщо представата им за политическия свят отвъд постоянните заявки, че влизат в парламента, за да се случи онова, което гражданите пожелаха на референдума, ние не знаем. При всички положения с промяна на начина на избиране на депутати и промяна в размера на партийната субсидия обществото няма да се подобри. Това е повече от сигурно. Отвъд тези технологични промени в рамките на политическата система от Трифонов и неговите хора нямаме нищо друго. Това е големият въпрос. В огромни кохорти от българското общество потребността от ясна промяна в равнището на социално-икономическия им живот е повече от очевидна“, категоричен е политологът.

Вижте повече във видеото:

Автор: Страхил Делийски

Източник: БГНЕС

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече