Проф. Сербезова: Подслушвана съм законно и незаконно, намирала съм устройства в колата, плашена съм с ГДБОП

0

- Advertisement -

Научих се да оценявам спокойствието. Но в по-голяма степен да оценявам доблестта да заявиш и отстояваш мнението си. Да извикаш, че “царят е гол”. Но преди да го извикаш, трябва да си готов да понесеш последствията. Не е страшно. По силите на всеки е.

Това каза пред Фрог нюз председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. Преди няколко дни прокуратурата се отказа в съдебна зала да поддържа обвинението срещу нея за всяване на паника. На първа съдебна инстанция тя беше оправдана.

- Advertisement -

„Моите представи до 08.04.2020 г. бяха, че по принцип прокуратурата предявява обвинение, след като по време на досъдебно производство, образувано по сигнал или след самосезиране, събира достатъчно неоспорими доказателства, на базата на които да реши, че е извършено престъпление. След като само няколко часа след като дадох две интервюта по национални медии, аз получих обаждане по телефона, че трябва да се явя с адвокат, за да си получа обвинителния акт, с който прокуратурата приравни моето професионално, експертно и доказано мнение на телефонен тероризъм, аз нямам никакви очаквания“, каза още тя.

„Мисля, че в държава, в която може да се сътвори такова обвинение само за няколко часа, след “сигнал”, който така и не ми предоставен, с “доказателствата”, които ми бяха предявени месеци по-късно (част от тях не по същество), да се наложи гаранция от 20 000 лв., да се вземат ДНК-проби и пръстови отпечатъци за полицейска регистрация, да се разпоредят две данъчни проверки  –  на мен като физическо лице и на Българския фармацевтичен съюз, да се изпрати Агенцията за държавен финансов контрол да проверява работата ми като Изпълнителен директор, какъвто не съм от три години и прочие, всякакви очаквания на базата на това, кое би било редно, законно и какво може да се случи и какво не, звучат леко наивно. Не е нужно да си обяснявам нещо, за да го оценя“, допълни тя.

„Децата ми, доколкото се свиква с това, все пак имат известен опит от няколко години. Като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата съм намирала подслушвателни устройства в колата, подслушвана съм законно и незаконно, плашена съм с ГДБОП и прокуратура, въпреки че винаги съм съдействала на тези органи и като цяло имам позитивно отношение, защото там работят и много честни професионалисти. Обещавали са ми уволнения и т. н. За 4 години работих с 6 министри на здравеопазването“, каза още тя.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече