Как ГЕРБ попадна в капан като за хорър филм

0

- Advertisement -

ГЕРБ можеше да приключи по два начина и им се падна по-лошият. Първата възможност бе моментална и рязка – както стана с НДСВ. Втората обаче е тази на дългата агония. Именно тя предстои. Предстои, защото ГЕРБ е в капан, подходящ за хорър. Да, правителството на „Има такъв народ“ няма да получи мнозинство и ще може да пада винаги през следващите 4 години, от всеки вот на недоверие.

Ако в момента изглежда, че БСП, при определени условия, ще го подкрепят, както най-вероятно ще направят, няма гаранция, че това ще продължи дълго. И ако в друг времеви отрязък това би било златен шанс за ГЕРБ и Борисов, който обича да казва, че е „готов да бъде опозиция“, сега обаче не е сигурно дали кабинетът на малцинството не е по-приемливият вариант. Понеже при падането на правителството предстои нов служебен кабинет, назначен от президента Радев, което в ГЕРБ вече се изживява като кошмар. 

Можем да си представим следната ситуация: новото правителство продължава офанзивата срещу предишните управляващи. Ревизионни комисии отново. Постепенно обаче около него се натрупват скандали, то пада при вот на недоверие и започнатото като офанзива се оказва нежна прелюдия към новия служебен кабинет на Радев. В шаха това е ситуацията, в която опонентът е вече с две царици, докато ти си останал без фигури. И тя, знае се, не продължава дълго. 

- Advertisement -

Изолацията, в която Борисов е изпаднал, е такава, че има един-единствен пазач на входа и той е добре познат: главният прокурор. А такъв развой на събитията едва ли е бил прогнозиран навремето, когато „разделението на властите“ се оказа дясно-екстремистка идея. Какво става със сливането на властите, когато Борисов е всъщност опозиция, а Гешев на върха на прокуратурата? И когато всяко „нахлуване“ на прокуратурата е предварително обречено от нахлуване на протести срещу нея?  Все още се намират немалко ценители на „политическия гений“ на Борисов, които обичат да повтарят „да не го отписваме“.

Бившият премиер обаче е все по-далеч от собствените си умения – това е човек, който в деня на изборите заяви, че те се правят по „венецуелски“, че опонентите му са „комунистите, които са хвърляли хора на прасетата в лагерите“, че е „единственият останал демократ“ и много други изказвания, директно на сюрреалистичния ръб, който все по-уверено ще пристъпва. Това издава много повече паника, отколкото план. Може би защото планът, точно както срещу двете царици в шаха, е просто невъзможен. 

  Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече