Страните от ЕС имат право да въведат задължителна ваксинация

0

- Advertisement -

Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага, заяви представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер.

„Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача“, каза той. „От държавите-членки зависи какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население.“ Той подчерта, че ЕК „продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на ЕС до края на юли“.

От началото на ваксинационната кампания, започнала на 29 декември 2020 г., Европейската комисия и Европейският съвет последователно заявяват, че ваксинацията в Европа ще бъде чисто доброволна. 

От началото на юни обаче в страните от ЕС започна ново рязко намаляване на степента на ваксинация, което сега е причинено не от липсата на ваксина, а от голям брой хора, скептични към кампанията. В тази връзка редица държави от ЕС вече започнаха да въвеждат строги мерки за задължителна ваксинация.

- Advertisement -

– Франция няма да позволи на здравните работници да ходят на работа и ще спре заплатите им, ако те не се ваксинират до 15 септември, заяви френският здравен министър Оливие Веран, цитиран от БНР.  Веран каза, че е жизнено важно в страната да бъдат въведени задължителни мерки, предвид заразността на новия Делта вариант на коронавируса.

По-рано президентът Еманюел Макрон обяви, че ваксините стават задължителни за служителите в здравеопазването и каза, че властите ще започнат да проверяват персонала на здравните заведения и социалните домове през септември. От август пък ще бъде въведена специална система за „ковид-пропуски“ за посещение ресторанти, барове, търговски центрове и други обществени места.

– Ваксинациите срещу ковид-19 ще бъдат задължителни в Гърция за здравните работници и персонала на старческите домове, тъй като новите инфекции в страната продължават да се увеличават, заяви в понеделник премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от БГНЕС.

Мярката за персонала на домовете за възрастни хора влиза в сила незабавно, докато здравните работници ще трябва да бъдат ваксинирани от 1 септември, каза той. Мицотакис също така обяви нови ограничения за ограничаване на разпространението на вируса, като например разрешаване само на ваксинирани клиенти на закрито в барове, кина, театри и други затворени пространства.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече