Фейсбук кабинетът на Трифонов трупа гняв и отрицание

0

- Advertisement -

Ако денят си личи по заранта, проектокабинетът на Слави Трифонов няма да бъде подкрепен от другите две т. нар. протестни формации – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. По обед към тях се присъедини и БСП, като лидерът Корнелия Нинова обяви, че няма да застанат зад „предложеното от г-н Трифонов правителство и обявените мерки и приоритети“. Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отклони въпроси по темата с аргумента, че Трифонов не иска да разговаря с него, и заяви, че кръговете около бившето НДСВ, с които се свързва проектокабинетът, не го харесвали.

АВТОРИТАРЕН МОДЕЛ

„Политиката не е шоу. Тя изисква сериозни отговори на сериозните въпроси, пред които е изправена България“, аргументира се Нинова. „Как стари лица на прехода ще правят промени?“, попита още тя. По думите й БСП няма как да се съгласи да „замени един авторитарен модел на управление с друг“, както и че предложеното от Трифонов не е „нито програма, нито план за управление, а мерки тук-там“.

По мнението на Нинова нямало да се смени модела на управление, а то ще се задълбочи. Тя даде пример с Българската банка за развитие (ББР), където вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет – банката да се преструктурира, така че да помогне на малкия и среден бизнес, банката се предлага за приватизация.

Тя критикува, че не се предлагат социални мерки, няма промяна в модела на здравеопазване и образование.

„През последните 4 години в БСП имаме четири основни цели в политиката – да променим модела на поведение на паралелната държава; да се върне държавността в българските институции; социалната политика и проблемите на хората, които да се решават в парламента; да гарантират сигурност и стабилността на България“, което нямало как да се случи с анонсирания кабинет на Трифонов. Според Нинова не се давала заявка нито за стабилно управление, нито сигурност на хората.

„Употреби се справедливи гняв на хората от протестите за поредния политически проект, инженеринг или както го наречем. Трифонов нанася тежък удар по държавността с начина, по който обяви кабинета си – без диалог, вместо от джипката – от Фейсбук“, посочи още БСП-лидерът.

- Advertisement -

ОЩЕ ЕДНИ ИЗБОРИ

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. За мен е абсурдно някой през „Фейсбук“ да ми хвърля правителство. Това е диктаторски подход тип „Борисов“Очевидно Слави иска да си гони идеята за мнозинство – да си направи собствен ГЕРБ и всички да носим зелени гащи, ако така е решил суверенът. Вероятно вървим и към предсрочни избори, освен ако ГЕРБ не решат да подкрепят правителство на Слави Трифонов – тогава ще стане интересно“, заяви тази сутрин пред БНР Николай Хаджигенов. Така той препотвърди позицията от вчера на друг от лидерите на „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева. Все пак Мая Манолова бе по-балансирана. Тя също подхвърли, че Трифонов заменя премиерската република с телевизионна. Освен това нищо не споменал в приоритетите си за доходите на хората, преизчисляването на пенсиите и т.н. Но Манолова уточни, че ще се водят дискусии. В крайна сметка обобщи: “Ние решението ще го вземем в Народното събрание и ще го покажем там, както е редно”. 

Изявлението тя направи пред „Свободна Европа“. Пред същата медия се изказа и съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов. Според него проектокабинетът оставя “съмнения за задкулисие, свързано със Сарая”. “Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, изглежда, че разчита на нечия друга”, каза Иванов. Добави, че ДБ е поела ангажимент пред избирателите си да работи за промяна. А промяна не можело да има чрез реанимиране на НДСВ и тройната коалиция. “Когато се свика парламентът, ще инициираме разговори за формиране на мнозинство около реформа на съдебната система, отстраняването на Иван Гешев  от поста главен прокурор, лустрацията и твърдата ни решимост влиянието на ДПС върху управлението на България да бъде прекъснато”, коментира Иванов още пред „Свободна Европа“.

КАТО ПРЕЗ 2001-ва

Други лица на ДБ са далеч по-остри в социалните мрежи. „2021 г. Усеща се като 2001 г. Липсва само обещанието за 800 дни и сладкарниците „Лучано“. Другото си е като преди – от лицата по ТВ, до състава на кабинета“, написа Иво Мирчев. Във „Фейсбук“ реагира и варненката Стела Николова, която, подобно на Мирчев, ще е за втори път депутат. „Ако някой, гласувал за ИТН, е съгласен Ники Василев да е премиер, да си признае сега! Гешев, ти недей!“, гласи неин статус. В друг тя казва: „Детски градини ще има за всички, когато 10 милиарда от корупция на година спрат да влизат по чекмеджета. Но това няма да стане с приватизация на ББР и изпращане на тройка космонавти в НАСА, а с нов ВСС и реформа в прокуратурата“.

Самият Трифонов не остана безучастен и отвърна на нападките:  https://if-cdn.com/ujAPaLu?card=small&v=1&app=1

Междувременно се появи и петиция срещу предложената за министър на културата Саня Армутлиева. „Ние, културните дейци, артисти и общественици сме категорично против тази кандидатура, защото се нуждаем от достоен министър, който притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция“, се казва в подписката.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече