Сянката на съмнението: Продукт на Сараите ли е кабинетът на Слави Трифонов

0

- Advertisement -

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов минира новия политически сезон още преди той да е започнал. С решението си да обяви кабинет, преди да са проведени каквито и да е било консултации за евентуална подкрепа, Трифонов постави потенциалните си партньори пред свършен факт. Това не е изненада, ако се има предвид факта, че това бе перманентна линия на поведение от страна на ИТН. Не е изненадваща и ответната реакция – всички отхвърлиха офертата, с която просто нямаше как да се съгласят.

Тонът и тактиката на Трифонов в случая са по-малкият проблем. По-големият са предложеният състав на кабинета и обявените приоритети, които дадоха повод за коментари, че се задава зле прикрита подмяна, а не реална и кардинална промяна, за която са гласували и избирателите на ИТН.

Лансираният кандидат за премиер на „Има такъв народ“ Николай Василев е, меко казано, изненада, и то неприятна. Надали някой е очаквал от „Има такъв народ“, които влязоха в кампанията с девиза „Време е за друго“, да излъчат толкова натоварена политически фигура. Името на Николай Василев върви със сериозен опит, натрупан в качеството му на вицепремиер и министър с няколко ресора, който обаче носи негативите на две управления. Фактът, че той е бил член на правителството на тройната коалиция, в което участваше и ДПС,

породи „съмнения за задкулисие, свързано със сарая“

/по думите на лидера на ДБ Христо Иванов/. И неминуемо поставя въпроса КОЙ предложи Василев за премиер? Вероятно Слави Трифонов също си дава сметка за това, защото в речта си съобщи името на Василев на последно, а не на първо място, както би трябвало да бъде. А на критиките отговори в стил – вие да не сте пък по-хубави, като изброи през какви партии са минали потенциалните му партньори в управлението. Това не предполага конструктивен диалог за постигане на консенсус. А ако няма съгласие по номинирания за премиер, няма как да има и за кандидат-министрите.

По структурата и персоналния състав на кабинета също има доста неудобни въпроси. Номинираните имат солидно образование и опит, но в повечето случаи – не в ресора, който ще управляват. Ярък пример в това отношение е издигнето за министър на финансите на човек без опит в бюджетирането – 34-годишната Мария Бойчинова. И то, при положение че в състава на проектокабинета влиза фигура с безспорен опит в това отношение – финансистът, бивш зам.-министър и доскоро член на фискалния съвет Любомир Дацов. Основното „предимство“ на Бойчинова е, че е член на директорския борд на „Експат асет мениджмънт“ – дружество с предмет на дейност управление на финансови пазари, в което Василев е акционер. Тя е предпочетена и пред служебния финансов министър Асен Василев, който бе поканен да се включи в кабинета на ИТН, но на друг пост – като министър на екологията или без портфейл. Оферта, която, имайки предвид експертизата и амбициите на Василев, е направена, за да бъде отклонена. Още по-притеснително звучат думите на тримата министри от служебния кабинет, че имат съществени различия по финансовата политика, която новото правителство ще води. Досега ИТН не е представило някакви финансови приоритети, за да се разбере за какво точно става дума. Единствено Василев спомена, че предвиждат много по-агресивно съкращаване на разходите, без да влезе в конкретика. Явно в случая е

много важно на поста да е верен човек, независимо колко компетентен е той

Това доведе до нов парадокс – Любомир Дацов тепърва ще трябва да се ориентира в дебрите на Министерството на икономиката. Странната номинация донякъде може да се обясни с факта, че ИТН явно не са очаквали, че Кирил Петков ще откаже да остане на поста си и спешно са търсили човек.

Без конкретен опит в съответните ресори са и предложените министри на регионалното развитие – финансистът Михаела Лашова, и на труда и социалната политика – юристът Лилия Иванова. Лашова се вписва в кръга от приближени на Николай Василев, защото дълги години се е занимавала с финанси, но не и в областта на строителството или регионалното развитие. Иванова пък е юрист и бивш зам.-министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ. Напусна поста си при оставката на министъра Емил Караниколов, освободен заради подозрения за връзки с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Иванова отговаряше за язовирите и националната компания за горивата, която бе създадена формално и трябваше да строи държавни бензиностанции. Преди това е била главен секретар, шеф на дирекция или юрисконсулт в различни министерства. Едно от малкото ведомства, в които не е пребивавала, е точно социалното министерство.

За някои от кандидатите

- Advertisement -

опитът в определена сфера е по-скоро недостатък, отколкото предимство

Такъв е случаят с продуцентката Станислава Армутлиева, номинирана за министър на културата. Като председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти и на „Профон“, както и член на УС на „Мюзикаутор“, тя е в конфликт с множество творци по отношение на плащането на авторски права. Неслучайно и стана първата, срещу която бе организирана подписка още преди да бъде назначена на поста. През годините Саня Армутлиева бе част от различни скандали, разиграли се в музикалния бизнес у нас. Така например през 2015 г., след фалита на КТБ, става ясно, че управляваният от Армутлиева оператор на авторски права за музика ПРОФОН има депозит от 10 млн. лв. в банката. Според Армутлиева парите са от непотърсени от артисти отчисления за авторски права. Тези пари все още имат неясна съдба. Армутлиева дълги години водеше съдебен спор с певицата в бенда на Слави Трифонов Невена Цонева. През 2015 г. в „Шоуто на Слави Трифонов“ по Би Ти Ви е излъчен скеч, в който Трифонов се обръща към Евгени Димитров с думите: „Не подписвай нищо със Саня“, припомни „Офнюз“. Явно Слави Трифонов сега разчита мнозина да пренебрегнат съвета му.

Останалите кандидати – Николай Радулов /МВР/, Радостин Василев /спорт/, Теодора Генчовска /отбрана/, Пламен Абровски /земеделие/, Христо Алексиев /транспорт/, Красимир Ненов /енергетика/, Наталия Митева /образование/, Петър Илиев /правосъдие/, Ивайло Кожухаров /туризъм/, Велислава Петрова /здравеопазване/, Ради Найденов /външни работи/, притежават образование и опит в ресорите, за които са номинирани, но тепърва ще става ясно

дали имат визия, желание и воля да направят дълбоките реформи,

които са необходими.

Малко по-особен е случаят с номинираната за министър без портфейл по ромските въпроси Антония Валентинова. За нея Слави Трифонов специално подчерта, че е ромка, циганка. Това обаче не е достатъчно, за да бъдат решени затлачените с десетилетия проблеми с този етнос. Още повече, че се изискват координирани действия от страна на няколко министерства и в много случаи – вземането на непопулярни решения. Самата Валентинова е само на 27 години, представя се като „интегрирана ромка четвърто поколение“, защото е завършила училище без роми, дипломира се медицина през 2018 г. и на практика има само три години трудов стаж.

В представения от Слави Трифонов кабинет изобщо няма номинация за министър на околната среда /вероятно не е намерен човек след отказа на Асен Василев, канен по думите на Татяна Дончева в нощта преди обявяването на кабинета/, не е ясно и кой ще се занимава с управлението на еврофондовете. И двата ресора са ключови – особено на фона на забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост и на новите оперативни програми. По тези теми има прекалено много техническа работа, за да няма лице, пряко натоварено с това, и то титуляр на високо ниво – доколкото процесите изискват координиране на много министерства.

Дали този микс би могъл да работи като успешно правителство, е трудно да се каже, без да му се даде шанс. Вероятността обаче то да бъде утвърдено е минимална. Самата му подредба и представяне оставя впечатлението, че то е по-скоро предизвикателство и тестване на границите на търпимост на потенциалните партньори, отколкото опит за реално управление на страната. А това е много жалко на фона на големите очаквания, с които са натоварени партиите, които твърдят, че имат амбиции да разградят статуквото.

Автор:

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече