Защо изборите от 11 юли не оправдаха очакванията – причини и последствия

0

- Advertisement -

Никога в последните 30 г. избирателите не са оставали толкова дистанцирани от най-важните избори – парламентарните. Тези избори счупиха дори антирекорда на “пандемичните” на 4 април. И това е диагноза за отношението на избирателите към политическата система.

Няколко са очевидните причини. Първата: хората не вярват на политиците, че ще има наистина промяна във властта за по-добро. Да прибавим към това, че вотът беше насред лятото, но летовниците по Черно море не можеха да гласуват, докато в съседна Гърция това беше лесно постижимо. (Парадокс, който трябва да бъде отстранен от правилата за гласуване.) Освен това имаше и страх от машините, и то не само у възрастните избиратели.

А политиците не направиха нищо да привлекат избирателите към урните, напротив – всекидневните скандали отблъскват и обезверяват.

Ето защо сега ще имаме парламент с ниска легитимност, тъй като за новите 240 депутати са гласували много малко избиратели. Отгоре на всичко въпросният парламент може да си отиде бързо и безславно, като предишния, ако партиите не се разберат какво правителство да подкрепят. Слави Трифонов обяви предложението си за състав на кабинет, а Мая Манолова лансира идея служебният кабинет да остане като редовен. Която беше определена от вцепрезидента Илиана Йотова като екзотична.

Третият възможен вариант е да се върви на нови извънредни избори през октомври, но те пък крият поне три големи риска.

- Advertisement -

Първият – политическата класа ще трябва да понесе апатията и гнева на гражданите, че не се справя със задачите, за които са излъчени народните представители. И активността при нов вот ще е още по-ниска.

Вторият риск е, че всякакви реформи – здравеопазване, образование, съдебна система, всичко ще бъде отложено далеч във времето. А идва и време да се прави бюджета за догодина.

Третият риск е, че увеличаващото се недоволство на хората от политическата криза ще се прехвърли и на президентските избори.

Има обаче още един риск – четвъртата вълна на COVID няма да ни се размине при тази скорост на ваксиниране и тази вълна като нищо ще ни споходи през октомври, ако не и по-рано.

Източник: в. „24 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече