Психологът Росен Йорданов: Заявката на Трифонов, че ще прави собствено правителство е личностен и политически инфантилизъм, граничещ с лудост

0

- Advertisement -

Жестът на Слави Трифонов е личностен и политически инфантилизъм. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Росен Йорданов, социален психолог и бивш заместник-директор на Института по психология към Министерството на вътрешните работи. Росен Йорданов коментира изказването на лидера на „Има такъв народ“, че партията няма да прави коалиция, а ще представи самостоятелен кабинет.

„Актът, който Трифонов направи, има две страни – безотговорен, лишен от всякаква нормалност, издаващ много нервност, невротичен патос, а от друга страна може да се възприеме и като отчаян ход, акт, който можем да преведем като не ми давайте властта, защото не знам какво да правя с нея.

Политическият процес е коренно различен, няма как човек, който е получил 20 процента от най-малко гласувалите в историята на България хора, да действа така ултимативно, като сърдито момче да сложи на масата един списък, да не води диалог с политическите субекти. Това е просто един личностен и политически инфантилизъм. както и друг път съм казвал – всички ние ще платим сметката от подобен авантюризъм, който част от нашите сънародници решиха да поиграят. Това е невежество в най-чист вид“, коментира социалният психолог.

„Ако г-н Трифонов си мисли, че светът е започнал от него, че ще въведе нови политически правила, нова политическа игра, че той ще промени света, очевидно нарцистичните му хоризонти доста са се разширили. Това е политическо безумие, политическа диагноза – тропваш по масата и поставяш другите хора на една линия. Нямаш нито доверието на хората, нито кредита на доверие, получаван от другите партии. Дори и в онези условия е имало някакви наченки на преговаряне, съгласуване. Обществото не се състои само от привържениците на г-н Трифонов. Няма как един човек, който довчера е правил шоу програми, изведнъж да режи, че разбира най-много от държавно поведение. Самото действие издава тежък нарцисизъм и почти лудост. Декларираш, че е време за нещо друго, а даваш от същото. Няма как да е нещо друго Николай Радулов или Николай Василев.

- Advertisement -

Трифонов доказа старата ми теза, че нищо не разбира от функционирането на държава, но държавата не е фирма. Ние сме парламентарна демокрация, а не някаква дребна форма на феодализъм“, коментира Росен Йорданов.

Росен Йорданов подчерта, че това е абсолютна безотговорност и нехайство, което обаче е облечено в истинската арогантност, демонстрирана от Тошко Йорданов, и мълчанието на невежеството, което демонстрира Трифонов.

Според експерта може да се получи така, че Слави Трифонов да се окаже първият български политик, получил някакво по-високо доверие от обществото, който никога не е упражнил правото си на власт, защото не е могъл да има капацитет и компетентност да я консумира или да я упражни. Властта преди всичко е отговорност, уточни Росен Йорданов.

„Слави Трифонов направи опонент цялата политическа система. Ако имаме работеща политическа система, този акт не може да бъде приет от нито една партия. Ако този политически жест бъде възприет, това означава, че другите политическа партии са отчаяни“, коментира социалният психолог.

Според Росен Йорданов този акт няма да получи легитимност от останалите претенденти за властта, съответно кабинетът няма да получи подкрепа.

„Ако по някакви неведоми пътища този акт бъде гласуван, най-вероятно този кабинет няма да бъде жив продължително време“, каза още Росен Йорданов.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече