Мрачна прогноза: Ако и сега ИТН не направи кабинет ще реанимира ГЕРБ и Борисов

0

- Advertisement -

Социологът Васил Тончев прогнозира, че ако и този път партиите не успеят да съставят правителство, неуспехът на ИТН на Слави Трифонов за политически диалог ще реанимира ГЕРБ и Бойко Борисов. В интервю за „Марица“ шефът на „Сова Харис“ коментира трудната спойка така:

Принудени са от обстоятелствата да си говорят. Съмнявам се обаче дали ще има разбирателство от това говорене, имайки предвид даваните предварителни анонси на хората от „Има такъв народ“ – партията в ключова позиция.

Според Тончев профилът на бъдещия премиер и на министрите явно ще е експертен. ИТН видимо търси технократи. Според мен е много по-добре кабинетът да е съставен от политици. Това ще позволи да се вземат трудни решения, които няма да се приемат особено добре от обществото, но ще ни дадат сериозно стабилизиране на доста разклатените институции.

„А приоритетите, които представиха, трудно могат да се нарекат  програма.  Най-важните неща липсваха – съдебна реформа,  Зелената сделка, доходи. Това са ключови неща, които ще определят развитието на страната в следващите години.

Има такива анонси от  партньорите на ИТН  и вероятно много неща ще се променят. Все още гледаме с надежда, че може да се получи и нещо позитивно. Изборите не са решение, а отлагане на проблемите и губене на много ценно време, с което страната ни не разполага“, казва той. 

По думите му обаче е утопия да се говори, че служебният кабинет директно може да премине в редовен

- Advertisement -

„Но това е една идея, която не беше лошо да се предложи в публичното пространство. Приемственост на линията на служебното правителство и оставането на някои от министрите в следващ кабинет би бил силен ход на тези, които ще направят мнозинство. Дори да получат подкрепа от другите две протестни партии, на ИТН ще им трябват още десетина депутати за мнозинство. При всички случаи трябва да направят споразумение – или с БСП, или с ДПС, или и с двете. Предвид твърдата заявка на ИТН, че с  ГЕРБ няма как.

Елегантният вариант е правителство, излъчено от трите партии на протеста или само от едната, но с по-широката подкрепа на някоя от системните партии, за да се осигури мнозинство“, добавя още анализаторът. 

Помолен за коментар на самата ИТН, Тончев казва, че това е млада партия, явява се на избори за втори път. Няма още консолидирано твърдо ядро. Това е млада генерация хора, която сега влиза в политиката като електорат и доколко това електорално ядро е твърдо, е трудно да прогнозираме. Само с нихилизъм към това, което е било, очевидно няма да стане. Нужна е конструктивна позиция, убеден е той. 

А за БСП мнението му е, че резултатите й вървят все по-надолу.

„Много е възможно разломът в БСП да се увеличи. Има много сериозни настроения, възниква ново течение и конфронтацията ще бъде сериозна. В една либерална демокрация след едни загубени избори лидерът си отива, за да не пречи на организацията. При нас обаче и след пет загубени избора оставка няма. Това поведение води до разпад на партията. На тези избори електоратът на БСП беше наполовина на това през 2017 г., когато беше най-успешното участие на Нинова на избори. Тя ще направи силен ход, ако се оттегли, ще има възможността тя да посочи кой да я замести и да стане обединител на партията. Това ще даде мощен тласък на БСП, в която има млади, перспективни хора“, казва още Тончев, като набляга на софийската левица.

Социологът е на мнение, че е много възможна перспективата да се явим на още един предсрочен вот през септември или заедно с президентските избори.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече