Проф. Огнян Герджиков: Ако искаш българите да те намразят, стани политик

0

- Advertisement -

„На българския народ ще му омръзне да гласува, тъй като следват още едни президентски избори и всичко това събрано в една календарна година, ми се струва, че една апатия може да обгърне българския народ и да не иска вече да ходи до урните“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и бивш председател на НС.

Относно ниската избирателна активност, професорът заяви, че това е, най-ниската, която сме имали до сега. „Няколко са причините. Донякъде и летният период, донякъде и респект от машинното гласуване, което въздържа някои хора да отидат до урните. Апатията, защото само допреди 4 месеца имаше пак такива избори, така че всичко това влияе точно в тази посока да няма избирателна активност“, допълни той.

По повод проектокабинета на Слави Трифонов, представен само от телевизионния му канал, без диалог с останалите политически партии, Герджиков отговори: „Вероятно не го е направил, без да иска. Предполагам, че това е умишлено действие, а не така случайно получено, но какво точно цели, освен да шокира политическата класа и хората, не знам“.ОЩЕ ПО ТЕМАТАЩе започне ли роене на парламентарната група на „Има такъв народ“?Експерти: При трети избори – губещи са ИТН, печели БорисовСтефан Янев: Партиите да сформират стабилно правителство

Вероятно се надява, че при едни следващи, нови избори, ГЕРБ ще падне още повече надолу и неговата партия ще получи повече гласове, не го изключвам. Но при всички случаи ходът беше нестандартен. Не е незаконен, не е противоконституционен, но така или иначе е много странен“, каза още професорът.

Дали целта на Трифонов е била да остане служебният кабинет, Герджиков каза: „Президентът може да реши да бъде същият, но може да направи промени в него, а може даже и съвършено различен, теоретично погледнато. Така че, какъв ще бъде следващият служебен кабинет, това е само в главата на президента“.

За третия мандат професорът прогнозира, че „това най-вероятно ще бъде партията БСП, която е и на трето място, макар че президентът не е длъжен точно на нея, но най-вероятно така ще направи. Още повече, че следват президентски избори, той си прави все пак сметка някаква, така че е много вероятно да има такъв сценарий“.

- Advertisement -

Относно подкрепата на БСП за съставяне на кабинет Герджиков заяви, че няма категоричен отговор. Сегашният служебен кабинет е доста качествен с няколко изключения, към който аз имам резерви, но като цяло качествен, много качествен състав.

Огнян Герджиков изрази позицията си и по темата за уволнението на проф. Балтов: „Силно ме възмути начинът, по който беше освободен професор Балтов като директор на „Пирогов“. По този начин не се прави, уважаеми господа. Има право, ние сме правова държава, спазвайте правилата как се освобождава един директор. По този начин не се прави, това искам да кажа. Абсолютно недопустимо, просто е обида към българската правна система“.

По повод действията на силовия вицепремиер Герджиков заяви, че не иска да ги коментира един по един: „Нека да оставим тези въпроси, но иначе като цяло служебният кабинет е качествен“.

За проектокабинета на Слави Трифонов много анализатори и политолози започнаха да вадят скелетите от гардероба, когато става въпрос за Николай Василев и някои от другите предложения.

„Това е съвършено нормално. Всеки, който е бил във високите етажи на политиката, във властта, той събира негативи. Аз обичам да казвам, че ако искаш поне половината български народ да те намрази неистово, стани политик. И то не редови политик, а от по-високите етажи, които се виждат от всеки. Така че съвършено нормално е Николай Василев да е събрал негативи“, каза проф. Огнян Герджиков.

Източник: Bulgaria ON AIR

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече