България през ХХI век – държавата, в която полицай уби дете на пешеходна пътека

0

- Advertisement -

Дете загива на пешеходна пътека, пометено от самозабравил се полицай, очевидно убеден в своята безнаказаност. Какво трябва да се случи, за да бъде наложен поне някакъв ред в България, Биляна Михайлова.

Вече свикнах централните новини по телевизията в България да започват с тежки катастрофи, смъртоносни инциденти по пътищата и трупове. В други европейски страни мястото на тези новини е в специализирани рубрики, но това е друга тема.

Последният такъв инцидент с убитото от полицай на пешеходна пътека 8-годишно дете в пазарджишкото село Братаница наистина преля чашата. Той е недвусмислено доказателство за това какво си позволяват някои полицаи в България и показва как там правилата нямат абсолютно никакво значение – независимо дали говорим за шофьор на автобус, полицай или министър.

Чувство за неприкосновеност и безнаказаност

Някои полицаи очевидно са свикнали да бъдат неприкосновени и да правят каквото си искат. И как да е иначе, след като те взимат пример от хора, стоящи по-високо от тях, и които са решили, че са над нещата. И след като има безброй случаи на отървали се почти безнаказано причинители на смърт на пътя. Да си спомним само как загина Милен Цветков.

Сега е убит не известен журналист, а детенце, „изпречило“ се на пътя на „бабанката“ полицай, за когото очевидно правилата не важат: минал е в отсрещното платно, при това с много километри над разрешеното. И защо не – нали е виждал как и много други го правят. 

Какво ли трябва да се случи, за да се установи поне някакъв ред в България – на пътя, в болниците или където и да било другаде. Без отмирисване на рибата откъм главата очевидно няма да стане, защото и последният полицай вижда отлично как безнаказано може да върши всякакви безобразия, без да го грози някакво наказание.

- Advertisement -

Става дума за дете, преминавало по пешеходна пътека. Полицаят-убиец вероятно ще намери основания да оправдае своето деяние, нищо чудно дори да се отърве безнаказано, както много други преди него са го правили. Моето лично мнение е, че това е много по-страшно от традиционната за България квалификация, че била най-бедната в ЕС. По отношение на реда и правилата тя е по-скоро в Третия свят. Всеки, който се качи в обществения транспорт и се запита къде са маските на околните, може да се убеди в това. Апропо – от вчера вече ги проверяват, т.е. съвсем „навреме“, имайки предвид кога са въведени изискванията и откога би трябвало да има такъв контрол. „Наивни“ пътници, които апелират за спазването на правилата, отнасят само ругатни, включително от шофьорите, и много бързо и те започват да си затварят очите.

Ще бъде ли наказан виновникът?

Напоследък нито един безобразен и трагичен случай в България, предизвикан от безотговорното поведение на шофьор, не е проследяван докрай, за да се установи дали все пак виновникът наистина е бил наказан. Всяко чудо за три дни – утре ще има друг.

Какво ще бъде наказанието на полицая, убил дете на пешеходна пътека в Братаница? Със сигурност той е имал достатъчно самочувствие да развие съответната скорост и да мине в насрещното – щом други като него правят бляскави кариери, игнорирайки всички правила и решавайки, че са недосегаеми.

Това е България в ЕС през 21-и век.

Автор: Биляна Михайлова

Източник: „Дойче веле“

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече