Закриването на спецправосъдието – „политическа дъвка“ за наивници

0

- Advertisement -

На практика ще върне в начална фаза знакови дела срещу организираната престъпност

За пореден път депутати искат закриване на спецправораздаването. Причината – според тях то е неефективно и се използва се като „бухалка” за разчистване на сметки. Вносителите отново са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова. В 45-ия парламент те направиха същото предложение, но поради краткия живот на НС не се стигна до приемането му. За пореден път едно от обясненията е и „обществото така иска”, защото „възприема тези структури като инструмент за извънредно правосъдие, което изпълнява политически мотивирани поръчки.”

Интересно е, че това предложение идва от коалицията, която от самото си създаване се самоопределя като стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система.

Но заличаването на специализираните съд и прокуратура на практика ще върне в начална фаза знакови дела, които касаят не само организираната престъпност, но и такива за държавна измяна. ДБ няма как да не осъзнават това. Те вероятно и отлично знаят, че в момента по такива дела са блокирани над 3 млрд. лв. от сметките на различни олигарси. Но Специализираната прокуратура не води само такива дела – в компетенцията u са и такива срещу организирани престъпни групи, в които има участие на полицейски служители, както и срещу групи, които се ръководят от висши държавни служители.

Миналата година Христо Иванов коментира действията на спецпрокуратурата срещу бившата кметица на „Младост”, като: „публичен линч над Иванчева”, както и: „самото обвинение по делото EVN е антиправно, а прегрешенията, за които са разследвани Иво Прокопиев и Трайчо Трайков са заради тяхната публична позиция и роля”. Коалицията не остана сама в борбата си. Преди около месец новоназначеният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов писмено уведоми държавното обвинение, че замразява работата на шестима експерти, ангажирани с разследвания на данъчни измами, източване на ДДС и други финансови престъпления.

- Advertisement -

Мотивът – натовареност на данъчната администрация. Наскоро и служители на МВР, които участват като разследващи полицаи съвместно със следователи и прокурори от Специализирана прокуратура, се оплакаха, че са били привикани на оперативка от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, като на нея са били увещавани да напускат „по собствено желание” делата срещу знакови олигарси и да бъдат доброволно преместени на други позиции в МВР. Според Николай Хаджигенов от ИБНИ, „спецсъдилищата са инквизиция”. Да припомним, че един от клиентите на същия е сочената за официална жена до Васил Божков – Лилана, чието дело е в спецпрокуратурата. Всичко, изброено по-горе, явно е случайно съвпадение…

Внушенията, че спецсъдът е бухалка и е създаден за разчистване на политически сметки и отнемане на законни бизнеси, са толкова агресивни и непрекъснато повтаряни в общественото пространство, че човек насън да го бутнат, скача да повтаря тези опорки. Разбира се, въпросът кои са тези законни бизнеси, е риторичен. Този на Божков ли? Или на Миньо Стайков? А може би на Баневи? Арабаджиеви? Цветан Василев?

Ако говорим в цифри – 2232 са осъдените лица за 10-те години, в които съществува Специализираният наказателен съд, 405 са оправданите. За тази година броят на осъдените лица е 220, 70 са оправданите. В Специализирания наказателен и в апелативния съд към момента има 250 дела, по които над 1200 са подсъдимите и над 2600 обвинените, а в по-голямата си част и ВКС е потвърдил актовете на специализираното правосъдие – почти 2/3.

Не е необходимо човек да е професионалист в областта, за да знае, че неминуемо ще се получи забавяне на делата, а някои ще бъдат блокирани. Дъвката, че целта уж е да се възстановят принципите на правовата държава и да не се допусне селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта, е само за наивници. Истината е и, че предложените законодателни промени не са придружени с анализ на работата, липсва обществен дебат и оценка на резултатите на специализираните структури, няма и становища от Висшия съдебен съвет, което е антиконституционно. По-сериозният проблем е, че подобни действия са само прелюдия към завръщането на бял кон на определени олигарси, свързани с протестите от миналата година. Цел, която е все по-явна и неприкрита.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: в. „Труд“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече