От друг ъгъл: Как Слави Трифонов би написал статус срещу Слави Трифонов

0

- Advertisement -

В едно хубаво интервю, публикувано наскоро, за Слави Трифонов се появи точна метафора: че неговият проблем е как да бъде едновременно хъш и едновременно чорбаджия. Наистина, трудна задача. Но може би има начин ролите да се обърнат и да си представим как Слави Трифонов би критикувал собствения си образ и идеи. Да изправим хъша срещу чорбаджията.

Статусите му биха звучали така: 

1. Ако Николай Василев беше предложен от Борисов  Статус: „Днес Бойко Борисов предложи Николай Василев за министър-председател. Спомняте ли си Николай Василев? И аз не си го спомням. Но и аз, и вие, не си го спомняме, защото суверенът отдавна произнесе присъдата си за хора като него и тази присъда е повече от ясна. Николай Василев управляваше пиратския кораб на прехода и този кораб се разби с пълна сила. И заради това предложението на Борисов е не просто цинично. А е чудовищно. Борисов дойде на власт с обещанието да се саморазправи тъкмо с този „елит“, който Василев представлява. И не само че не се саморазправи, а сега го връща на власт. Само че вече е късно. И ще ви кажа защо. Късно е, защото има суверен, който да разпознава истината от измама. И бъдещето от миналото. Този суверен не може само едно нещо. Да произнесе без справка в уикипедия министерството, което Василев оглавяваше.“

2. Ако не Тошко Йорданов, а Тома Биков бе намекнал за отрязване на ръката на репортер по Крумовите закони  Статус: „Днес Тома Биков каза директно в ефир следното изречение: „В Крумова България този репортер щеше да изгуби части от тялото си“. За онези, които не са разбрали, ще го кажа отново: депутатът от ГЕРБ Тома Биков поиска заради лапсус в ефир репортер да изгуби части от тялото си.  Уважаеми г-н Биков, не е никак добра да искаш връщането на Крумова България. Не защото не е прилично – знам, че в ГЕРБ приличието отдавна не съществува. А защото ако върнем законите на Крумова България, във вашата собствена партия ще настанат ужасни събития. Например ти самия, Тома, през 2013-та каза, че „Бойко Борисов е карикатура на диктатор“. А сега си офицер на тази карикатура на диктатор. Това лъжа ли е? Според мен е лъжа. Как би я наказал хан Крум? Но да оставим тези отминали времена. Идва по-голямо наказание: и то е наказанието на суверена. Който може да не е толкова жесток като хан Крум. Но със сигурност е толкова справедлив.“ 

3. Ако Бойко Борисов беше предложил двама българи и един северномакедонец да летят в Космоса Статус: „Премиерът Борисов днес заяви, че двама българи и един северномакедонец ще летят в Космоса. Само че аз и моят екип не сме сигурни дали наистина ще летят. Понеже Борисов наскоро се похвали, че е построил над половин милиард километра магистрали. Едва сега нещата станаха ясни: двамата българи и северномакедонеца ще пътуват на четири колела до Юпитер и после ще се върнат. Само дано не им отнеме толкова време, колкото отнема да стигнеш по „Хемус“ до Варна. А дали Борисов няма да ги вози? Чакаме включваме от джипката. А пенсионерите на Юпитер чакат 50-те си лева и да кажат „Добре е“. Какво по-добре от това да си с 50 лева на газов гигант. Метафората, имайки предвид, че ГЕРБ прилича тъкмо на газов гигант, не е случайно. 

- Advertisement -

4. Ако Томислав Дончев, а не Филип Станев, бяха казали на Ива Николова, че „там, където се е намесила природата, и медицината е безсилна“. Статус: „Томислав Дончев днес каза на Ива Николова от ПИК думи, които мен ме е срам да произнеса. И не защото съм готов да защитавам ПИК и нейните кадри. А защото никой няма право да обижда една жена за нейната външност. Първо журналистите бяха мисирки, после станаха тулупи, сега вече са грешка на природата.

Е, нека не се учудваме, че България е на 111-то място по свобода на словото. Пардон, 112-та: с последното изказване на Дончев паднахме с едно надолу.“ Кратък статус, уточнение от автора: Този текст не е в защита на ГЕРБ. Нито в атака към Трифонов. А в наблюдение за простите реторически трикове и тяхната употреба. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече