Петър Илиев – той ли се оказа капката, която преля чашата на Слави Трифонов? (ОБОБЩЕНИЕ)

0

- Advertisement -

Номинираният за вицепремиер и вътрешен министър в проектокабинета на „Има такъв народ“ Петър Илиев се оказа централна фигура, около която се оформи политическият разрив преди неосъщественото засега гласуване на състава на правителството. 

В първата си публична изява Илиев, който е почетен консул на офшорната дестинация Барбадос в България и е обвиняван в плагиатство от свои колеги в Софийския университет, говори пред Нова телевизия. Интервюто беше коментирано широко в социалните мрежи заради тона и поведението на госта. Междувремнно различни представители на т.нар. протестни партии – „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“, заявиха, че Петър Илиев е сред причините да не подкерпят правителството на ИТН.

Какво се знае до момента за широко обсъждания Петър Илиев? 

Назначен за почетен консул на Барбадос в Република България с решение на Министерски съвет от служебното правителство на Огнян Герджиков. Герджиков е и председател на журито, което решава да връчи награда на Петър Илиев за адвокат на годината.

Източник: Сайт на кантората на Петър Илиев Външно министерство на България посочва Петър Илиев като почетен консул.

Външно министерство на Барбадос към този момент не посочва почетен консул в Република България.

- Advertisement -

Председател е на Карибско-българския бизнес клуб. Председател е на Българо-Канадската търговска камара.

Основал фирмите „Легамакс Акаунтинг“, „Легамакс Консултин“г и „Лега Консултинг“.

Фирмите са на същия адрес, на който се води, че е и канцеларията на консулството на Барбадос, според Търговския регистър Петър Илиев е съветник на парламентарната група на БСП по конституционни жалби в предишни парламенти. Той работи с БСП от 42 НС и е писал проектозакони на БСП за борба с корупцията. Източник: Изказване на Корнелия Нинова и интервю на Беновска с Крум Зарков и Деница Златева. По времето на правителството на Орешарски, след като Пламен Орешарски предлага депутата от БСП Иван Иванов за зам.-министър и след 2 часа отменя решението си, защото публично се изразява недоволство след като се разбира, че Иван Иванов е ръководел структурите на силовата групировка СИК в Шумен през 90-те години на XX век.

Няколко месеца по-късно, при заседание на Конституционния съд, Иван Иванов е първият явил се с адвокат при заседание на Конституционния съд (КС), на което се решава дали може да бъде върнат като депутат. Адвокат на Иван Иванов е Петър Илиев. КС решава да върне Иванов като депутат подобно на решението си от предния ден за Делян Пеевски след като беше начело на ДАНС. Това дело и по-точно фактът, че адвокат се явява в КС, по-късно е използвано като част от мотивите за награждаване на кантората на Илиев за кантора на годината. Кантората работи с големи строителни фирми, компании участвали в железопътни поръчки, латиноамерикански фирми в сферата на образованието и други. Кантората не посочва конкретни клиенти.

Илиев е един от малкото конституционалисти в юридическия факултет на СУ, който няма широко разпространени публични позиции искащи съдебна реформа или реформа на прокуратурата. Закупил е апартамент 124 кв. м. с включени мазе и таван и парцел 644 кв. м. от бившия министър Николай Свинаров (2001-2005) през 2018 г. Имотът се намира на ул. „Ангел Кънчев“ в София (справка №896919 / 30.07.2021 г. от Агенцията по вписванията). Член на УС на ТВ7 (2006-2007). През 2008 г. при основаването на дружество „Краун Медиа“ ЕАД, Петър Илиев е записан като член на борда на директорите.

Собственик на капитала на дружеството е офшорно дружество в Кипър. Капитал при основаването – 50 хил. лв., внесен капитал през 2009 г. в размера на 41 млн. лв. под формата на прехвърлени вземания от английски фирми. През 2011 г. фирмата е продадена на Ирена Кръстева и се сменя борда на директорите, включително Илиев. Още: Край с TV7 – телевизията официално фалира

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече