Изборите наесен ще са конституционен батак

0

- Advertisement -

Щом не може да направи правителство, парламентът спешно трябва да гледа изборните проблеми

Българските депутати нямат сили да излъчат редовно правителство и страната се запътва към трети парламентарни избори в рамките на тази година – този факт поражда серия от проблеми, част от които засягат дори Конституцията на страната. Около евентуалните избори наесен се очертава конституционен батак, в пъти по-голям от отказа на ИТН да подложи на гласуване правителството си или от гражданството на Кирил Петков.

Щом няма съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Това НС вероятно ще се разпусне в края на август или в първите дни на септември, така че следващите избори ще бъдат насрочени от президента в края на октомври, началото на ноември. И тъй като се гласува в неделя, това означава избори на 24 октомври, 31 октомври, 7 ноември или 14 ноември. Това е ясно.

По същото време обаче трябва да се състоят изборите за президент. А те даже не са насрочени.

Изборът за нов президент се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент. Румен Радев, 5-ият президент на България, встъпи в длъжност на 22 януари 2017. Това означава, че изборите за президент трябва да се състоят между 22 октомври и 22 ноември. И тъй като изборите са в неделя – възможните дати са 24 октомври, 31 октомври, 7 ноември, 14 ноември, 21 ноември. 


Първият проблем е, че изборите за президент не са насрочени

По конституция изборите за президент се насрочват от Народното събрание. 46-ият български парламент обаче хем си отива, хем е зает с други проблеми. Ако сегашният парламент не свърши тази работа, тя ще бъде свършена от следващото НС. 47-ият парламент ще се конституира обаче в началото на ноември и до края на конституционния срок, в който може да се проведат президентските избори (22 ноември) ще има по-малко от месец, което е крайно недостатъчно за кампания. По-важно е, че избори няма как да се организират по-малко от 2 месеца преди датата на вота – защото в хронограмата на ЦИК има твърде много задачи, за изпълнението на които трябва време – съставяне на изборните комисии, регистрацията на кандидатите, избирателните списъци, разяснителна кампания, разпращане на машините и т.н.

Ако следващото, 47-ото НС, насрочи изборите за президент, юридическата каша ще бъде пълна, изборната администрация ще бъде в невъзможност да изпълни всичките задачи и


самата легитимност на избори ще бъде поставена под въпрос

Вторият проблем, който се очертава, е свързан със съвпадането на датите на президентските и парламентарните избори. Това съвпадение вече трудно може да бъде избегнато, тъй като президентските избори вероятно ще се състоят в два тура, т.е. гласуването наесен ще бъде не само за два вида избори, но и поне в две недели. А ако има разминаване, може да се наложи да гласуваме три недели подред – избори за НС, избори за президент, балотаж за президент. 

Така се стига до проблем 3. През април депутатите решиха, че изборите в България се провеждат с машини и през юли машинните избори се проведоха, при това успешно. Имаше лек проблем, който бе решен – недостигаха машините, но накрая такива бяха намерени и закупени. Така с машини се гласуваше на 9401 места в България, като в 700 от тези секции машините бяха дублирани, и в 273 секции в чужбина. Т.е. използваха се 10374 машини и имаше малко в резерв. Наесен поне в чужбина необходимите машини ще бъдат малко по-малко, но това не променя картината. Проблемът е, че с машините на Smartmatic A4-517 в момента може да се гласува само и единствено по едни вид избори.


Не може на една машина да гласуваш за депутати, а после и за президент 

- Advertisement -

За различните видове избори трябва различен софтуер, различен графичен дизайн на бюлетините, различен начин на пресмятане на изборните резултати, различни протоколи. Поради тази причина бяха закупени допълнително машини специално за извънредните местни избори в Благоевград, например. Т.е. при избори 2 в 1 са необходими два пъти повече изборни машини. Естествено, става дума и за нови разходи, а разходите по подготовката и произвеждането на изборите, включително за машинното гласуване са за сметка на държавния бюджет. Нещо повече – МС трябва да приеме план-сметка, да я съгласува с ЦИК и това да стане не по-късно от 55 дни преди изборния ден. В момента служебното правителство е предвидило 112 млн. за всичко – за президентски избори в два тура, за нови парламентарни избори, за пренастройване на машините. Тези пари могат да не са достатъчни, ако трябва да се купуват нови машини. 
Ако депутатите, МС и ЦИК не успеят да се справят с този казус, то тогава логистичният ад ще бъде тропосан на “Сиела”, чийто служители ще трябва


да пригодят венецуелските машини за подобен двоен вот 

Няма невъзможни неща, това сигурно може да се случи. Адът обаче ще се стовари върху избирателите, които спешно трябва да се самообучат да гласуват два пъти на една машина. Разбира се, и с това ще се справим. Но пък остава още по-големият въпрос – колко избиратели ще могат да гласуват в изборния ден при положение, че времето за гласуване ще бъде по-голямо заради двойния избор.  

Дори и този проблем да бъде решен, “Сиела”, която отговаря за машините, ще бъде изправена пред друг казус – ако президентските избори бъдат в два тура, както се очаква. 

Представете си, че изборите са в неделя. ЦИК обявява във вторник, че двама кандидати отиват на балотаж. Това означава, че софтуерът /графичният дизайн на бюлетините/ във всички 273 секции в чужбина трябва да бъде променен. Това не може да бъде свършено от състава на СИК – той няма необходимата компетентност. Т.е. хора на „Сиела“ трябва да обиколят 273 точки по целия свят, за да сменят софтуера. За Европа това не е сложно – от край време Външно има 6 маршрута, по които пътуват бюлетини, машини – те обхващат всички СИК-ове на територията на Стария континент. Но всичко това трябва да се свърши и на много, много други места – от Лас Вегас до Анкара.

Ако президентските и парламентарните избори все пак се разминат, ще възникне друг проблем – къде се съхраняват изборните машини от чужбина. По закон, след изборите те се връщат в България заедно с всички изборни книжа. Но да се разхождат по света за пет дни и след това да пътуват обратно е доста безумно и скъпо начинание. От друга страна – машините трябва да се съхраняват под ключ, т.е. – трябва да се търсят места в чужбина, където те да се съхраняват. Казус след казус.

За да се избегне предстоящия конституционен батак, пред който отминалите баталии около не-премиерът на ИТН ще изглеждат като пролетен бриз, трябва да се случи едно – действащият все още парламент да започне да работи. Да насрочи президентските избори, да поработи по Изборния кодекс, т.е. да отпуши и улесни изборния процес. 

Автор: ПЕТЬО ЦЕКОВ

Източвик: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече