Времето на илюзии отмина: Седем разказа за България след 11 юли

0

- Advertisement -

Какво се случи между ИТН, ДБ и “Изправи се”?

Слави: Припознаха ни като враг

Христо: Беше стратегия на задкулисието

Дончева: Рушат съзнателно, не искаха кабинет

Борисов: Трифонов падна в техния капан

Безспорно след изборите на 11 юли България не е същата. Случиха се няколко събития, които ще бъдат записани в историята на страната. Но те се интерпретират по различен начин според конюнктурните цели на говорещите. Както казва Джордж Оруел в “1984”, който владее миналото, владее и бъдещето. “24 часа” се опита да подреди фактите в тази многогласна антиутопия от последния месец и прибави седемте различни разказа за тях.

Водени от нашето чувство за отговорност, смятаме, че всеки български гражданин трябва да направи собствена интерпретация на събитията, но след като е добре информиран. От това как избирателят оценява случилото се, ще зависи поведението на много хора в бъдеще. Затова ви предлагаме този своеобразен пътеводител според версиите на основните персонажи в обществено политическия живот у нас.

Какво се случи между

– 11 юли, когато на изборите ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП взеха общо 55,12% и общо 148 мандата, и

– 11 август, когато стана ясно че никой не подкрепя правителство на ИТН и е вероятнос и този парламент да се разпусне бързо.

Усмивка предизвикват днес две корици на “Капитал” (списание, което като кръг влезе в риториката на политическата престрелка, виж 16-а и 17-а стр.) от деня преди изборите с колаж на Тошко Йорданов, Христо Иванов и Мая Манолова като космонавти и заглавие “Мисия 121” и корицата от последния брой – кадър на Слави Трифонов и заглавие “Големият фарс: какво следва”.

Ходовете на играчите на терена се развиваха едновременно на три писти:

1. Опитът на ИТН да състави правителство и да договори подкрепа.

2. Изчисления за правителство с третия мандат.

3. Хоризонтът на президентските избори, които трябва да са след по-малко от 100 дни.

Ето важните неща:

1. БСП прескочи от лагера на партиите на статуквото в лагера на незабранените от партиите на протеста партньори.

2. Партията на Слави Трифонов обяви един проектокабинет начело с Николай Василев, после втори с премиер Пламен Николов.

Формациите на Христо Иванов и Мая Манолова критикуваха остро първия, още по-остро втория.

БСП излъчваше сигнали, че по-скоро ще подкрепя Слави, но каза и друго – ако се стигне до трети мандат, връчен на тях, ще предложат служебното правителство да остане като редовно.

3. Вървяха преговори между ИТН и останалите, но зациклиха – хората на Слави казаха, че другите партии им искали постове. Другите отричаха.

4. Депутатите сценаристи от ИТН удариха по най-милото на Румен Радев – служебния кабинет, и по предпочитаните от Христо Иванов министри от икономическия екип. Затова пък накрая казаха, че ще подкрепят кандидатурата на Радев за втори мандат.

5. Скоро след изборите Радев ясно заяви, че не иска нови предсрочни избори. Два дни след като Трифонов показа списъка на министрите обаче, близки до президента и служебното правителство тръгнаха по студията да го атакуват. И се чу, че от “Дондуков” 2 върви натиск към БСП да не подкрепя кабинета на ИТН.

А за да стане объркването пълно, този петък Радев даде нов знак на партиите, че не е съгласен назначеното от него служебно правителство да бъде избрано за редовно.

6. Трифонов оттегли проектокабинета и отказа да играе в мача за третия мандат.

Който БСП и ИБГНИ искат, но ДБ е против да е за БСП (поне така беше до петък, в неделя омекнаха). А БСП дава знаци, че няма да приеме, ако отиде при “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Толкова объркано, че имало идея да се направи жребий за този мандат.

В петък Радев направи оценка за провалилия се мандат като катастрофа: “Виждаме, че опитът да се сформира правителство на малцинството без коалиция и широка парламентарна подкрепа катастрофира”.

За ходовете на ИТН откъм формациите на Иванов и Манолова и техните симпатизанти и приближени наблюдатели се чува лавина от критики. Но ако обобщим, лансират се пет версии:

1. ИТН действа по сценарий на някакво задкулисие.

2. От самото начало не са искали правителство, а хаос.

3. Понеже са антисистемен играч – логично играят срещу цялата система.

4. Политическо аматьорство плюс тежкия характер на Слави Трифонов, плюс сценаристите му плюс факта, че Слави се е изолирал от реалността и сценаристите са посредникът, а “Защо хората, които работят с мен, са с мен толкова години? Защото мога да умра за тях” (Трифонов пред БНР)

5. Правят политика както комерсиално тв шоу.

Обяснението на ИТН: Всички други са лицемерни и овъртолени, отказахме им порции, не сме от тях

От началото историята, която разказва ИТН, е, че:

1. Предлагат правителство, което ще върши работа – и затова основното, което търсят, е експерти с добро образование. Най-добре, ако дипломите са от чужди университети.

2. Другите партии на протеста се борят за порции и да им редят кабинета.

3. В края на този сюжет от ИТН вече казват, че са отвратени от лицемерието на другите партии. И че всички те са “овъртолени като свински черва”.

4. А наблюдатели отбелязват, че ходовете на ИТН са съвсем логични пред избирателите им – още от влизането си в политиката отправят послание “взривяване на системата, нестандартност, съпротива срещу всички” (по Петър Волгин), “иска да ликвидира политическата система като такава” (Ивайло Дичев).

Слави Трифонов на 13 юли: “Има такъв народ” не участва в никакви задкулисни договорки и не реди министри нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай. Някои не са разбрали – “Има такъв народ” не предлага порции. Съжалявам, че трябва да ви разочаровам – няма порции.“

Заедно с отхвърлянето на първия проектокабинет се трупа разочарование от другите “протестни”. На 15 юли пише “колко лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото”.

Точката на пречупване

идва, когато ДБ и ИБГНИ настояха да се изключи всякакво влияние на ДПС върху бъдещото управление и това да се гарантира чрез състава на правителството, а Христо Иванов даде за пример като добри министри служебните Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

На 29 юли Тошко Йорданов от парламентарната трибуна обвини служебния финансов министър в кражба на интелектуална собственост и попита: Какво се случи през тези четири дни, че ДБ се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори?. Да се говори пак отново тая мантра вчера, че “прозирала дългата ръка на ДПС” – това е любимият ми израз, мазна лъжа, изречена от български депутат.

Нещата ескалираха. Слави пише: Ако не се върне здравият разум и те (ДБ) не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна.

Точно в момента, в който тези разговори продължават, без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов

решава да взриви

обстановката

и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори. И сега с тези си действия Христо Иванов може да спре тези промени. Аз питам: Кой тогава е ДПС?

На 1 август Слави Трифонов казва в прав текст: Аз зная какво иска “Демократична България” – искат постове.

В очите на ИТН другите партии на протеста станаха нещо като “съюзници разбойници”. На 9 август след тв интервюто на Петър Илиев Слави се обърна към тези, които го критикуват: всички вие явно сте играчи от статуквото.

Дни по-късно Виктория Василева от ИТН изчете декларация: Свикнали са всичко да се урежда с шушукане по ъглите в Народното събрание за предварителното договаряне на порциите. Ако за всички тях това е политиката, нас не ни бройте за политици. Ние ще си останем хора, които виждат, чуват и най-важното – си държат на думата. Време е да изхвърлим боклука.

На 11 август от думите на Слави станаха ясни няколко неща: че се чувстват предадени от ДБ и ИБГНИ, че няма да подкрепят кабинет на нито една друга партия, включително протестните, че започват дълга битка.

Че ИТН вече вижда пропаст между себе си и останалите се чете в написаното от Слави на следващия ден: Ние сме свободни и можем да влезем във властта и да управляваме само ако бъдем такива – свободни.

А Тошко Йорданов заяви направо: Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят. Просто в този парламент ми се повръща от лицемери. А към ДБ се обърна с “Не ни търсете на разговори. Имате ГЕРБ, ДПС, БСП – може да направите кабинет. Всеки, който твърди, че имаме нещо общо с ДПС, е хубаво да отиде на психиатър.

Тошко Йорданов

В този дух Слави Трифонов захапа Христо Иванов, като описа какво би се написало за него, ако бе номиниран за премиер: Христо Иванов участва в тайни срещи за сформиране на нов политически проект. В основата на срещите е бизнесменът Иво Прокопиев, сочен за кадровик и лобист в няколко Министерски съвета. В срещите участват и редица съвременни журналисти и анализатори, които днес громят Слави Трифонов из интернет, че някой му реди правителството.

И междувременно сподели: Това е някаква шизофрения. Имам чувството, че живеем в лудница.

А в събота в интервю Слави Трифонов направи обзорно обяснение: Имахме различия за това как да стане. Изведнъж ДБ и ИБГНИ започнаха да изявяват неадекватни претенции. Г-н Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. Христо Иванов имал усещане за дългата ръка на ДПС. Заявил, че Николай Василев е от ДПС и КГБ.

“Със сайтовете

и медиите,

които разполагат,

това беше една кампания доста мръсна. В публичното пространство това изглеждало като кошмар. И той нямал представа за реакция, че ако те ударят по едната буза, трябва да обърнеш и другата.

Исус Христос да бях предложил за министър-председател, пак щяха да намерят недостатъци.

По тезата, че ИТН руши парламентаризма и демокрацията, Слави каза: Това са общи фрази, свързани с няколко сайта, които са близки до ДБ, които решиха да атакуват по този начин всичко, свързано с мен и ИТН.

***

Обяснението на „Демократична България“: Трифонов е черна кутия, но прозира стратегия

“Демократична България” вижда замисъл и ясна стратегия зад действията на ИТН: обслужване на задкулисието.

Но ДБ вижда и тактически грешки: разривът дошъл заради отказ на ИТН да потърси мнението на партньорите си за правителството и приоритетите му.

Ако се съди по реакциите в социалните мрежи, това, което е наклонило окончателно везната, е било възмущението от тв интервюто на издигнатия за вицепремиер от Слави Петър Илиев.

От една страна, отричат, че са искали постове, но в посланията им често се среща натъртването, че регулатурите са “превзети”. Ерго, трябва да си ги върнем.

Христо Иванов за това защо не започнали разговор със Слави (пред “Капитал”): Може да означава или доста авантюристичен подход по отношение на това как ще се формулира управление оттук нататък, или че такъв разговор се води с някой друг.

Мая Манолова

Христо Иванов на 1 август: Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия.”

Антоанета Цонева, депутат от ДБ: Зад диванчето на Слави Трифонов се виждат розите на Доган.

Христо Иванов на 2 август: Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже. И лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялови участия във властта и партийни проекти. Предложихме конкретна формула за подкрепа за решаването на стратегическа национална задача. И тя беше панически отблъсната.

- Advertisement -

Христо Иванов пред “Дойче веле”, 11 август: Зад хаотичните действия и неопитността имаше една много здрава стратегия, че трябва да има правителство на малцинството на всяка цена, която отваряше вратата за плаващи мнозинства и търговията, свързана с тях. И като добавим хората, които бяха излъчени, и тяхната решителност да бъдат наложени едностранно, виждате една стратегия за създаване на един марионетен кабинет, зад чиято фасада задкулисието да продължи на нов глас.

***

Обяснението на ИБГНИ: Слави като Борисов, министрите му не стават

Устатите юристи Николай Хаджигенов и Татяна Дончева през цялото време ходиха по нервите на Слави и партията му.

Само ден след като Трифонов обяви проектокабинета “Николай Василев”, адвокат Николай Хаджигенов откри огън:

Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Очевидно Слави иска да си гони идеята за мнозинство – да си направи собствен ГЕРБ и всички да носим зелени гащи, ако така е решил суверенът. Вероятно вървим и към предсрочни избори. Хаджигенов попита закриваме ли парламента, след като предложението за правителство се случва по този начин – “чисто по диктаторски, все едно от джипката, само че от офиса, мяташ във Фейсбук нещо си”.

Николай Хаджигенов

След като ИТН обяви втория си кандидат-премиер Пламен Николов Татяна Дончева каза: Не желаем авантюрата на хора, които си пеят “Пред нас са блеснали житата”. Няма да дам подкрепа на празен лист.

И пак Дончева, на 14 август: Сценаристите на Слави изпълняват съвършено деструктивна роля, и то съзнателно. И аз вече съм склонна сериозно да мисля, че те нито предния път са искали да има парламент, нито сега. Нито искат правителство. А какво искат? Сериозно хвърляне на държавата в хаос и разрушаване на системата.

Татяна Дончева

Мая Манолова на 11 август: „Има такъв народ“ участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет. И тя обясни, че зад ИТН виждала дългата ръка на ДПС.

С което подаде удобна топка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да каже: Ако погледнете вашата биография, там ще видите едно твърдо ДПС зад вас.

Корнелия Нинова

Отново на 11 август Манолова в отговор на забележки от страна на ИТН реши да разкрие как през 2019 г. Слави Трифонов я е убеждавал да не се кандидатира за кмет на София. И намеси в разговор и нов герой – орлетата, без засега да дефинира какви са тези орлета.

***

Разказът на БСП: ИТН извървя труден път

 Преди изборите БСП бе сочена от протестърските партии като партия на статуквото. Многократно Слави Трифонов я причисляваше към нежеланите партньори за съставяне на кабинет. След 11 юли обаче левицата се оказа най-добрият и диалогичен партньор за хората на Трифонов. И самият Слави го каза в последното си интервю за БНР.

Докато ДБ и ИБГНИ изостриха тона с ИТН, БСП намери множество общи приоритети

с иначе определящата

се за дясна партия

Освен това запази спокоен тон и за момента е партията с най-умерен език в пленарната зала. Така успя да запази възможности за диалог и с протестърските партии, като дори многократно даде заявки, че третият мандат трябва да е “на партиите на промяната”.

Корнелия Нинова на 9 август:

След изборите заявихме своята принципна позиция за това, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме първата политическа сила – ИТН, и започнахме преговори за най-важното за нас – по политиките. И те извървяха труден път от това да не искат разговори до писмения документ за ангажименти и политики, който те ни изпратиха.

Изразяваме удовлетвореност, че в него залегнаха всички предложения, които направихме. Включително корекциите, които НС направи.

Корнелия Нинова в НС на 11 август:

Третият мандат е кризисен, но е и възможност да дадем стабилност и сигурност на хората и държавата. За съжаление, от вчера отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете, защото това минира възможностите за България. Не за нас или за вас. От вчера започнахте: “Ако бъде даден мандат на БСП, ние няма да го подкрепим”. Ама вие не знаете още какво ще предложи БСП, ако президентът ни даде мандата. Но ето така, на инат, няма да го подкрепите.

Бойко Борисов

И какво – отиваме на трети избори зимата, в икономическа, социална, COVID криза, без бюджет и без пари за хората.

Кристиан Вигенин пред Би Ти Ви на 12 август:

Ако президентът прецени да връчи третия мандат на трета сила, която сме ние, ние бихме възприели този мандат не като даден на БСП, а като мандат, даден на партиите на промяната, които да направят още едно усилие да решат този ребус за сформиране на правителство.

Нека президентът да прецени как да подходи, предполагам, че ще проведе разговори с лидерите. Но не виждам

защо е нужно

тикането на мандата

към най-малката

формация

Видя се, че ние подхождаме изключително отговорно, умерено, мъдро, а като имаме предвид как се развиват отношенията между най-малката формация и ИТН, струва ми се, че естественият избор би бил БСП, доколкото ние имаме нормална комуникация с трите партии.

***

Обяснението на ГЕРБ: Партиите са shit, всички са опръскани, идва президентът целият в бяло

Още след изборите на 11 юли ГЕРБ се обяви за опозиция, още повече че и така партията е в изолация. Този път депутатите на Бойко Борисов дори не опитаха церемониално да издигнат свой кандидат за председател на парламента.

В същото време Борисов на няколко пъти правеше завои в отношението си към преговарящите за правителство партии и какво трябва да постигнат те.

Бойко Борисов на 14 юли: “Кое зло да избера – има Рашков, има Слави. Не подкрепяме – остава Бойко Рашков, подкрепяме – идва Слави. Ако има по-малко зло, да избереш някого… Слави, Христо, умолявам ви да има правителство”, обяви лидерът на ГЕРБ на брифинг на партията. В същото време обаче предупреди, че ГЕРБ е опозиция и ще гласува срещу правителство.

На същия брифинг Борисов разясни позицията си, че е срещу трети парламентарен вот през тази година.

 На 1 август Борисов обаче подаде ръка за съставянето на правителство, като обяви, че депутатите на партията му може да не са в зала. Така кабинет на Трифонов можеше да бъде избран и без подкрепата на “Демократична България”.

Дни по-късно Борисов се отметна от тази си позиция и обяви, че ГЕРБ ще са в залата и ще има 63 гласа срещу кабинет.

Мустафа Карадайъ

Бойко Борисов на 11 август: “Разбирам го Слави, счита, че трябва да управлява сам с 65 депутати и да налага своето мнение. Само че той не познаваше другите политически партии. Те освен за министри друго не ги интересува. И попадна в техния капан.”

А ето версията на депутата Любен Дилов: “След удивителния цирков номер с мандата на “Има такъв народ”, който мислите, прелюбезни, че ще се появи целият в бяло? Ами той вече се появи, свиквайки Съвета за национална сигурност. Точно така – кандидат-президентът Радев. Посланието е ясно: партиите са shit, политиците са неспособни втори парламент да направят правителство, камо ли да се грижат за икономическата, здравна и бежанска криза. Всички са в онова, дето е плиснало от балона, само президентът, бащата на нацията, целият в бяло, загрижен работи неуморно за благото на народа. Я да разкараме партиите, за да не му пречат да работи още по-добре за благото на народа!”

***

Обяснението на ДПС: Не дадоха министри на кръга “Капитал”

ДПС втвърдиха тона срещу ДБ и нито един път не останаха длъжни на тези, които ги описваха в задкулисни схеми, като сочеха кръга “Капитал” и персонално Иво Прокопиев.

11 август, Йордан Цонев в НС:

Йордан Цонев

Никога нямаше да мине кабинета ви, колеги от ИТН. Защото това беше първият проектокабинет от 1997 г. в който кохортата на Прокопиев и кръга Капитал нямаха нито един министър. Как си въобразямате вие, че ще ви подкрепят такъв кабинет?

Румен Радев

Мустафа Карадайъ за това кой стои зад “маневрите” на Мая Манолова: В момента най-вероятно един политически център, който вече за цялата общественост се знае, че е една олигархично-медийна НПО група.

***

Прекрачиха се демократични правила и процеси в политиката

На 17 юли Румен Радев каза: “Не мисля, че България има време за пилеене да организира избори след избори”.

Радев обеща да даде повече време на “Има такъв народ” да подреди кабинет и приоритети с евентуалните партньори. И сега не бърза с връчването на втория мандат.

Стефан Янев

За държавния глава е рисковано да се сливат президентски и парламентарни избори. Защото гневът от действията на партиите може да изяде и част от неговите гласове. А има основания да се притеснява и от сценария, че заради парламентарните избори партии, които иначе биха го подкрепили за втори мандат, се виждат принудени да издигнат собствени силни кандидати.

Може би затова Слави Трифонов в сряда обяви, че ще подкрепят Радев наесен.

Но на 8 август имаше залп откъм президентски хора.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че “прекрачени са демократични правила и процеси в политика при преговорите за съставяне на правителство”. Второ – кой определя приоритетите и кой раздава постовете, пита служебният премиер. И трето – говорете, а не се крийте и не мълчете за творческите ви намерения за следващото управление на България.

Не толкова отдавнашният шеф на политическия кабинет на Румен Радев – евродепутатът Иво Христов, написа във фейсбук: ДПС предлага на БСП да подкрепи кабинет на сараите, който самата ДПС не подкрепя открито. Това е покана за екзекуция. Ако БСП приеме, ще поеме отговорност за чужди грехове – тези на ГЕРБ и ДПС (създателите и келепирджиите на корупционния модел) и напълно ще загуби политическата си достоверност. Това е недопустимо.

Кабинетът, ако въобще се състои, трябва да разчита на гласовете на своите явни и задкулисни създатели. За да е ясна отговорността. БСП не е сред тях и няма място сред тях.

Проф. Александър Маринов, който е шеф на стратегическия съвет на президента, определи шансовете за правителство като „неголеми“, но пък гневно се изказа за атаките на ИТН към остриетата на служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев. Те идвали според Маринов от някаква импулсивност или пък съгласуване с политически фактори (може дори да не са партии, а „субекти, които може да не са политически, но се занимават с политика“).

На 12 август, след като мандатът на ИТН се провали, Маринов вече препоръчва прекратяване на огъня и обединение около принципи и цели, за да има кабинет с третия мандат.

Източник: „24 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече