Мартин Димитров: ГЕРБ наложиха порочната практика за управление в държавните компании

0

- Advertisement -

„Въпросите, които Кирил Петков постави за лошото управление на ДКК, са правилни и има място за реформиране на системата, така че да има повече отговорност.

Вижте какво се получава – ти си министър, но там има назначено някакво друго ръководство и много малко неща можеш да направиш, а носиш цялата отговорност“. Това каза за БНР Мартин Димитров, депутат от „Демократична България“, член на комисията по икономическа политика, иновации и туризъм, заместник-председател на комисията по енергетика и климат.

По думите му това не може да продължава повече така и трябва да има нов начин на управление, при което, когато се видят сериозни дефицити, управителите на държавни компании, държавни холдинги да могат веднага да бъдат сменяни.

- Advertisement -

„Това е нещо, което предишната власт си измисли – да се окопаят така, че да създадат структури и каквото и правителство да дойде, то да не може да ги сменя. Това е разликата между държавата и частния сектор – когато става въпрос за държавна структура, не би следвало принципалът, т.е. министърът, да няма власт да смени тези хора и да им потърси отговорност, ако не си вършат работата. Подобни практики трябва да бъдат преустановени. Това е една от реформите, които трябва да станат задължително“.

В предаването „Преди всички“ Мартин Димитров коментира, че за актуализацията на бюджета „Демократична България“ все още събира информация:

„Актуализацията на бюджета е изключително отговорен акт и преди да се произнесеш по него, трябва да знаеш детайлите. Един от детайлите, който още си изясняваме, е мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса – ще има нов формат, изясняваме този формат. Изясняваме предвидените мерки за подкрепа на здравеопазването в условията на пандемия, какви резерви ще има. Изясняваме, ако закъснее Планът за възстановяване и устойчивост и ако не дойдат тези 400 милиона лева, които са предвиден от него като допълнителни приходи в бюджета, какво се случва с дефицита“.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече