Христо Иванов: Поведението на Гешев в НС съдържа в себе си върха на наглостта и безотговорността

0

- Advertisement -

Главният прокурор по нов и по още един начин демонстрира своята безотговорност, отказвайки да отговаря на въпросите, които му бяха задавани добросъвестно. Това заяви лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов пред екип на „Евроком“ в кулоарите на Народното събрание.

„Криенето зад някакви законодателни положения, при положение, че прокуратурата редовно ни осведомява за онези обаче дела, за които тя има пропаганден интерес да ни осведомява, а за други изведнъж се оказва, че главният прокурор не е от тук и е за малко, е наистина една обида към парламента. Това че хората в Комисията са били в голямата си част достатъчно сериозни институционално да не му скочат, не е дефицит на парламента, но трябва да си даваме сметка, че просто по този начин не може да се продължава. Един главен прокурор, който отказва да носи отговорност, който отказва да информира обществото.“, коментира той.

„Въпросът с полицейското насилие е огромен скандал. Това е огромна морална конвулсия в българското общество, защото поставя въпроса „Ние може ли да сме достатъчно свободни, че да протестираме срещу властта, или това е държавен преврат?“ Самата идея в една демокрация част от обществото иска да смени правителството. Това е идеята на демокрацията – хората да могат да искат да сменят правителството, иначе нямаме демокрация. И когато това нещо се подлага на квалификация от прокуратурата като опит за държавен преврат, на такъв тип полицейско брутално насилие, вендета.“, категоричен е Иванов.

- Advertisement -

„Това не е просто някакви полицаи, които си изпускат нервите и изритват някого. Това е целенасочено, абсолютно безпричинно насилие, дългопродължаващо, от много хора, върху вързани хора, което очевидно, това не обслужва нищо друго освен желанието полицаите да си изразят отношението към тия хора. Това е садизъм. И ти да се появиш и да се държиш като „ами не знам, не разбрах, не мога да ви кажа“ – съдържа в себе си върха на наглостта и безотговорността. И отново ще кажа Картаген трябва да бъде разрушен и главният прокурор трябва да бъде сменен, за да се научат следващите главни прокурори, че това поведение е нетърпимо и това общество има начин да си изрази отношението, включително чрез протести, но и институционално.“, завърши той. 

Христо Иванов коментира и думите на Десислава Атанасова и Томсислав Дончев след връчването им на втория мандат от президента, че ГЕРБ е единствената политическа група, която се държи отговорно. 

„Това е поза, защото ГЕРБ не са поели отговорност. ГЕРБ са винаги готови да продължат с усвояването на порциите, знаейки прекрасно, че хората не могат понасят тяхната идея за управление, за усвояване на порциите. Аз я слушах и Томислав Дончев „диалог трябвало да има“. Хора, диалог трябва да има. Това е без съмнение, но приведете се в състояние да може да се говори с вас. Разграничете се от този модел. Направете някакви стъпки за елементарно осъзнаване какъв е проблемът с вас. И тогава може би диалогът с вас ще стане възможен, защото ние го видяхме и оня ден – брутално полицейско насилие, ГЕРБ излизат дерат ризи, защитават незащитимото. Кой нормален човек би разговарял с тях? Така че трябва да има диалог, но трябва да има и здрав разум.“, категоричен е Иванов.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече