Иван Костов предупреди: Ако парламентът не състави кабинет, мафията ще го направи

0

- Advertisement -

Бившият премиер Иван Костов (1997-2001) коментира по БНР политическата криза и шансовете да се състави кабинет от този парламент.

Парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна, защото според мен олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации. Поради това политическата система е в патова ситуация. Едните искат реформи, но не могат да излъчат изпълнителна власт, другите могат да излъчат, но не смеят.

Преди 10 години Ахмед Доган каза: Аз съм инструментът, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Съвсем наскоро г-н Трифонов със същия речник предупреди: Някои не са разбрали, „Има такъв народ“ не предлага порции. Съжалявам, че трябва да ви разочаровам, няма порции.

Така масовата публика у нас затвърди представата си, че властта е ядене на порции.
Всичко, което трябва да знаете за:Служебният кабинет (376)

По-нататък г-н Трифонов, от когото зависи успеха на третия мандат, каза, че „Има такъв народ“ не раздава порции, а задачи. Въпросните задачи ги чухме един сценарист да ги прочете и зададе някак си на останалите парламентарни групи. Но тези останалите не са артисти от „Шоуто на Слави“, за да им поставя той задачи. Това вкара парламента в безизходица, в истинска безизходица.

В същото положение се намира и политическият речник. „Има такъв народ“ се обявиха за опозиция. Един наблюдател се питаше на кого и установи, че е възможно да са опозиция само на президента, защото правителството е негово. Но Трифонов издигна г-н Румен Радев за кандидат-президент. Очевиден е този хаос в езика.

Имам чувството, че не се разбират фундаментални политически неща. Когато гласуваме на избори, избираме в аванс своите избраници, не им даваме порции от властта и не чакаме да споделят част от нея с нас. Доверяваме им се, че ще изпълнят своите обещания.

Следва най-сложното – политиците стават отговорни да оправдаят това наше доверие. Това е огромна и непосилна за мнозина тежест. Това е същинската власт – тя е отговорност и вече не е само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а пред всички, пред цялото общество. Така разбирана властта – като отговорност – е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов.

Какво щеше да стане, ако депутатите на „Демократична България“ се бяха съгласили да изпълняват задачите, поставени им от „Има такъв народ“ и бяха гласували за наложения им състав на правителството? Това се отнася и за БСП, и за „Изправи се БГ! Ние идваме“. Първо, щяха да изпълняват не своите, а чужди обещания, мъгляво формулирани, така обтекаеми, че да не може да се установи изпълняват ли се или не. Второ, щяха на свой ред да прехвърлят доверието на избирателите си на кандидат-министри, сред които измамник, плагиат, съпруга на крадец и неясно още на кого. Ако го бяха направили, щяха да изгубят доверието, заради което са в парламента. Простичкият извод е, че е недопустимо на която и да е парламентарна група да се диктуват задачи и състав на кабинет. Защото тя ще изгуби напълно доверието на своите избиратели.

За да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации. Не съм съгласен с уклончивата мекота, с която останалите се съгласиха да участват в консултации с „Има такъв народ“. Те направиха грешка. Грешка направи и „Демократична България“. Защото не поискапа категорично преговори с „Има такъв народ“. Подчертавам думата преговори, не раздумки. От позицията на споменатите политически принципи. Това даде възможност да бъдат обвинени в непоследователност.

- Advertisement -

Този, който ще поеме мандата, той трябва да види мнозинството, трябва да го дефинира и да го мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт. Тези неща ще бъдат успешни само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и нейния собствен. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите.

Второ, ще поиска, след като прецени внимателно каква отговорност може да поеме, всяка група трябва да представи на мандатоносителя да одобри предложените от нея кандидати за министри. И трето – на свой ред да поиска са одобри състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Защото който и да е мандатоносителят, не е в позиция да диктува на останалите своите условия.

Да ви напомня, че през 1997 г. Обединените демократични сили можеха да диктуват с желязна сигурност на парламента всичко, защото имаха 137 депутати. Въпреки това ние отидохме към търсене на съгласие и парламентът прие Декларация за националното съгласие. А има хора, които ме наричат авторитарен лидер…

(…)

Задава се тежка конституционна криза, която ще съсипе институциите на страната. Парламентът е този, който прехвърля от своето доверие на институциите, за да работят.

Не вярвам във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет. Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата. Има риск и след нови избори да няма правителство.

Има малка възможност за съставяне на правителство, ако „Има такъв народ“ премислят решенията си и не зависят от чужда воля. Президентът трябва с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година. Иначе има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство.

(…)

Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност.

Източник: БНР, „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече