Ултиматум към новите парламентаристи – или измислете как да се хванете на работа, или се омитайте

0

- Advertisement -

Не знам колко хора обърнаха внимание, но считам, че са доста – след като беше формирано 45-тото Народно събрание, масово имаше коментари във Фейсбук, че парламентаризмът се завръща. Изказвания в този смисъл направиха и немалко представители на т.нар. „партии на протеста”. Вече обаче действа 46-тия парламент.

И с всеки изминал ден, при натискаща ни криза с коронавируса и задаваща се бежанска заради събитията в Афганистан, се питам следното – основната работа на парламента да изслушва министри ли е? Разделението на властите в съвременните демокрации е декларативно ясно – законодателна, изпълнителна, съдебна. Парламентът е законодателната власт – значи, трябва да кове закони. Трябва да прави нови закони и да поправя стари, които не работят както трябва. А изслушването на министри може да има само спомагателна роля в този процес – като бъде изложена тяхната експертна гледна точка, по-лесно да бъдат направени и приети съответните необходими поправки!

- Advertisement -

В този ред на мисли – дори актуализация на бюджета още няма и чак сега тръгна като процес, а кризите не просто чукат на вратата ни, ами вече са я отворили и хищно се оглеждат накъде първо да тръгнат от антрето. И няма да ни чакат, да се офлянкват, да играят игрички и да се надлъгват. Да не стане накрая първична демокрация – нали знаете, че демокрацията се формира след като първо стане ясно чия тояга е най-дебела и силна? Само преди 3 дни Татяна Дончева реши да съветва журналистите как да си вършат работата, на коя парламентарна комисия да ходят и да казват кой кой е.

Щом ще си даваме съвети, аз също ще ѝ дам един – или измислете как да се хванете на работа, или се омитайте – защото докато си мерите хитроумностите, хора умират и ще умират заради липсата на управление, което да разпердушини най-важните кризи в тази държава, започвайки от здравната!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече