Бюрото ми е по-добро от НСО-то ти: Гешев пред правната комисия

0

- Advertisement -

Бюрото по защита към главния прокурор е най-добре функциониращият орган за охрана в България, работи по-ефективно от Националната служба за охрана (НСО) и ако премине в Министерството на правосъдието, каквото е предложението на „Има такъв народ“ качеството ще падне значително, заплатите ще бъдат по-ниски и ще се стигне до реваншизъм. Това е мнението на главния прокурор Иван Гешев, който отново се яви в правната комисия в парламента.

Гешев бе изслушван близо 3 часа по доклада за дейността на Бюрото за защита на свидетелите, който на финала бе отхвърлен с 5 гласа „против“ (на БСП и „Демократична България“), 4 „въздържал се“ от „Има такъв народ“ и 2 гласа „против“ на ГЕРБ правната комисия в парламента не прие доклада на главния прокурор Иван Гешев за дейността на Бюрото по защита на свидетелите, което е на негово пряко подчинение.

Още в началото на заседанието председателят на комисията Андрей Михайлов от „Има такъв народ“ подчерта, че очакванията са високи, тъй като органът е важен, но докладът за дейността представлява „механичен сбор от статистика, дела по защита и брой защитавани лица“ и страда от дефицити като в него не са посочени бюджет, числен състав на бюрото и други важни детайли за дейността му.

Според Гешев, ако се стигне до закриване или преместване на Бюрото по защита към министерството на правосъдието, имало опасност до изтичане на класифицирана информация за защитени свидетели и застрашаване на сигурността им. Гешев направи сравнение с Националната служба за охрана (НСО), от чиито услуги се отказа след ареста и обвинението на един от служителите (днес обвинителният акт срещу него и още трима души за участие в поръчковото убийство на Станка Марангозова бе внесен в съда – бел. Ред.), тъй като, по думите му, всичко било въпрос на доверие.

Главният прокурор няколко пъти спомена, че има приятели в НСО и семейни свързаности, откъдето знаел, че през последните 10 г. НСО е станала заложник на политически лобита и има много проблеми, които настоящето ръководство опитва да реши. Гешев продължи със сравненията като посочи, че НСО охранява много по-малко хора, но има значително по-голям бюджет и 12 пъти по-голям състав. Той обясни, че бюджетът на Бюрото по защита е бил малко над 7.7 млн. лв. за 2020 г., което е около 2.5% от общия бюджет на прокуратурата.“Правосъдието е скъпо удоволствие. Изграждането на професионална структура няма как да стане без бюджет. Това е една ефикасна, ефективна и рационално използваща финансирането си служба. Изправилите се срещу мафията нямат нужда да им носят чантите, имат нужда от защита. Единствената служба, която може да осигури това на най-високо ниво е бюрото. Всичко е въпрос на доверие и аз нямам нужда да ми носят чантата, мога сам“, каза Гешев, правейки сравнение със служителите на НСО.
Според Гешев ще има и изтичане на информация от министерството, ако бюрото участва в разследване срещу представители на изпълнителната власт и предупреди, че „никога повече няма да бъде задържан действащ министър“.

- Advertisement -

От доклада за бюрото се разбира, че миналата година служителите са осигурявали охраната на 20 застрашени лица по 10 дела, а 8 от тях са изведени зад граница и се пазят там. До средата на 2021 г. бюрото е продължило да охранява 16 души по 9 дела, като към 30 юни охраняваните са останали 14, тъй като за още двама програмата е приключила. За този период са охранявани и трима магистрати, сред които е и самият Гешев. Назначени са обаче 50 служители на щатни длъжности.

Главният прокурор обясни, че броят на лицата, които ще имат нужда от защита, няма как да бъде прогнозиран предварително, а освен това при нужда не е ефективно да се търсят тепърва служители, които да бъдат обучавани и да се обявяват обществени поръчки за технически средства, а това трябвало да се случи предварително.

Гешев изреди дейностите, с които са ангажирани служителите – предварителна защита, международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност, физическа охрана на лица, наблюдение, преместване на защитени лица на територията на друга държава, осигуряването им за съдебни заседания, психологическа и медицинска помощ, издаване на лични документи и други.

Служителите на бюрото имат и полицейски функции и право след искане от наблюдаващия прокурор по конкретно дело и одобрение от главния прокурор да присъстват по време на акции. Миналата година служителите на Бюрото влязоха в сградата на президентството, а след това и в Министерството на околната среда и водите за ареста на бившия зам.-министър Нено Димов.

Автор: Ина Друмева

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече