Огнян Минчев, политолог: Българската политическа система е в дълбока криза

0

- Advertisement -

„Намираме се в опасна ситуация, защото всичко, което се случва последната година представлява едно голямо предизвикателство за стабилността на българската политическа система и институции.“ Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

„Като казвам стабилност, моля да не бъда разбран като грижещ се за някакво статукво. Стабилността е необходима, за да бъдат запазени институциите и от това зависи ефективността на държавното управление. А у нас последната година се практикуват определени действия за ерозиране на българската политическа система,“ коментира политологът.

„Протестите започнаха с едни млади хора, които искаха смяна на цялостния модел на управление на България, но те постепенно ерозираха до сбирка на маргинални хора, които замерят празните институции с яйца – това ерозира легитимността на институциите. А има и други задкулисни фактори, които също ерозират политическата система – те провалят възможността за нормално управление на държавата,“ обясни доц. Минчев.

„Така че, българската политическа система в дълбока криза. А държавата не е украшение, а е нещо, което съществува, за да решава проблеми. За да критикуваш нещо, което е било в миналото, трябва да предложиш нещо по-добро, иначе няма особен смисъл“, заяви още политологът.

По думите му поредната предизборна кампания се усложнява заради фрагментирането на политическите интереси на актьорите на сцената. Според доц. Минчев ИТН е партията, която носи известна вина, за да нямаме все още правителство.

- Advertisement -

„Дали „Има такъв народ“ са използвани от някого, те за мен представляват лобистка група на определени интереси зад политическата сцена, която е поела ангажимента да осъществява определена програма, свързана с тази лобистка група – това е промяната на избирателната система – да има мажоритарен избор в два тура, да се сведе партийната субсидия до един лев, но те в последствие не можаха да осъществят своите политики, защото никоя политическа партия не се съгласи на техните условия, заради тяхната политика на изнудване към останалите – да има правителство на малцинството“, заяви още Минчев.

Според Минчев е възможно чрез ИТН и други политически сили да се върви към процес на деструктуриране на българската политическа система, на унищожаването ѝ, с цел тя да бъде преконфигурирана.

„Да се въведе мажоритарната система, за да се централизира политическият ни процес в два политически полюса, което би било добра стъпка по посока на установяването на президентска република, за което може да се започне подобен дебат“, заяви още доц. Минчев.

За новия политически проект на Асен Василев и Кирил Петков, политологът посочи, че България от десетилетие изпитва остра криза на лидери, но тепърва предстои да се види какво те биха направили.

Автор: Огнян Минчев
Източник: „Епицентър“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече