Калоян Методиев с различен прочит: Новата партия около Радев се прави от неолибералите в ДБ и олигархичното крило в БСП

0

- Advertisement -

„Новият политически проект около президента и служебното правителство и министри е в напреднала фаза на изграждане. След като самият действащ министър-председател каза, че би го подкрепил – Стефан Янев няма да кихне без разрешение от Румен Радев. Нещата явно са координирани с Радев.“ Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ политологът д-р Калоян Методиев от институт „Рего“.

„Вижда се, че са в напреднала фаза на изграждането на партийни структури. Дори Христо Иванов каза, че би подкрепил проект около Кирил Петков и Асен Василев“, каза Методиев.

„Чувам, че в страната се създават структури и се привикват хора от „Демократична България“ и от БСП. Когато се прави политически проект, докато си във властта, е лесно. Но когато се заявиш и трябва да изкараш хората, да заявиш програма, тогава ще стане много по-сложно и трудно и може да последва разочарование. Не съм убеден, че това ще помете партийната система и че ще е повторение на проекта Симеон Сакскобургготски“, коментира политологът.

По думите на Методиев, ако такъв проект бъде създаден, основният губещ ще е „Демократична България“. „Щетите за БСП биха били периферни, защото там става въпрос за тази услужлива вътрешна опозиция, която работеше досега за Мая Манолова, на предишните и по-предишните избори, и която работеше по стратегията „отслабваме БСП и подкрепяме логистично ГЕРБ, за да може ние да сме алтернативата“. Ще се търси и националистически вот“, отбеляза политологът.

Той допълни, че е напълно възможно новата партия да прескочи бариерата още на предстоящите парламентарни избори.

„Ще се търси обявяване в последния момент, за да нямат време другите партии да издигат свои кандидати за президент“, каза още Методиев.

„Обезпокоителното е, че страната е в политическа криза и за трети път ще ходим на избори в рамките на шест месеца. Това е проблемно, защото от политиката зависи всичко в страната – и здравеопазването, и икономиката, и опазването на границите.“

Така Калоян Методиев коментира политическата обстановка в страната.

„Последните два парламента бяха до голяма степен лакмус. Видя се кой как се държи в кризисна ситуация“, заяви Методиев.

„В момента всеки прави калкулации. В тази ситуация може да се окаже, че всеки си прави сметките без кръчмар. Народът е уморен и объркан. Най-разумното нещо е да имаме избори 2 в 1 – първи тур на президентските избори и парламентарните избори да са на една дата, а ако има втори тур на президентските избори, да се проведе на следващата седмица“, посочи още политологът.

Ето пълния текст на интервюто на д-р Калоян Методиев:

- Advertisement -

– Изглежда беше сложена точката на опитите за създаване на редовен кабинет. Какво ни очаква оттук-нататък? Следва анализът на бившия началник на кабинета на президента Румен Радев и политолог Калоян Методиев. Много ли е тревожно, че окончателно се убедихме, че няма да има правителство или не виждате нищо чак толкова обезпокоително в нови избори?

– Най-обезпокоителното е, че страната е в продължаваща политическа криза и за трети път ще ходим на парламентарни избори в рамките на шест месеца. По-притеснително от това няма, защото, в крайна сметка, от политиката зависи всичко останало в държавата – икономика, здравеопазване, контрол на границите, абсолютно всичко. В този смисъл като цяло е проблемно. В частност провалът на тези преговори без очакван. Oще миналата седмица, след интервюто на Трифонов, когато каза, че категорично няма да подкрепи трети мандат, беше ясно, че нещата отиват към нови избори окончателно и безвъзвратно.

– Това, което направи БСП, въпреки всичките откази, които чу – да задържи мандата, носи ли някакви политически дивиденти на социалистите?

– Носи, разбира се, защото и предишният парламент, злополучният едномесечен, и този, двумесечният, бяха до голяма степен витрина, лакмус. Видя се кой е подготвен политически в кризисна ситуация, как се държи. Защото хората и най-вече политиците си личат в кризисна ситуация. Тогава се вижда и лидерството, кой е спокоен, кой е науравновесен, от кой може да са очаква нещо конструктивно. Това беше част от една продължаваща стратегия, конкретно на Нинова, за предвидимост, за устойчивост, за диалогичност, така че тя изигра своята роля за конкретните преговори. Те минаха наистина в спокоен и конструктивен тон.

– Днес просто нямаше преговори, каза се „не“. „Демократична България“ пък въобще не отидоха на тези преговори, защото заподозряха пиар стратегия на г-жа Нинова.

– „Демократична България“ и лидерът им Христо Иванов все повече се държат като тия войници през Първата световна война, които знаете, че при окопните войни е имало газ, и в един момент са тичали безразборно с пушката във всички посоки, без да знаят точно по кого стрелят, какво правят, накъде са тръгнали. Не може в рамките на две седмици да кажеш „няма да говоря с БСП“ – „ще говоря с БСП“; „няма да подкрепям никога мандат на ГЕРБ“ – „ако Бойко Борисов се оттегли, ще подкрепям ГЕРБ“; „няма да подкрепяме правителство“ – „ще подкрепим правителство, ако има преговори“; „подкрепяме министри за нова партия на президента Радев“…. Тоест, там вече нещата са наистина отвъд стабилността, отвъд предвидимостта и отвъд политическата логика.

– Нови избори и тяхната дата е тема, която и днес беше дискутирана в Народното събрание. От ГЕРБ казват, че ако президентските избори предхождат парламентарните, това на практика ще донесе преднина за президента, защото на парламентарните очакват да са първи.

– Вижте, всеки прави в момента калкулации, сметки… И аз се опитах да напасна калкулациите на отделните играчи, прекалено са объркани. В тази ситуация може да се окаже, че всеки си прави сметките без кръчмар. Дайте да видим какъв е интересът на българския народ – уморен е, объркан е в тази политическа ситуация, в която влезе държавата. Следователно трябва да му се създаваме по-малко стрес, да му даваме повече информация и да му създаваме условия (още повече, че ще има ковид криза) за безпроблемно гласуване. Така че най-разумното нещо е да имаме избори две в едно. Няма как да ходят хората три пъти подред на избори, три седмици, защото вече тотално ще се срине политическата система. Тоест, първи тур на президентските избори и парламентарните да са на една дата. Ако има втори тур ще е следващата седмица. Това е оптималният вариант, който според мен е най-евтин и най-спокоен за българското общество и за намиране на изход от тази тежка политическа криза, в която се озовахме.

– Само че това ще се отрази ли и на активността? Тоест, повече хора ли ще отидат да гласуват, ако изборите са 2 в 1?

– Би трявало да са повече, но зависи и от развитието на коронакризата, защото ние вече сме в червена зона. Зависи от развитието на кандидат-президентската кампания, защото още нямаме кандидати. Ако има още един-двама интересни кандидати, активността ще се повиши категорично. При тези кандидати, заявени до момента, тя естествено ще остане ниска, защото те нямат достатъчен легимитет.

– Последните дни тема на всякакви анализи е евентуалният нов политически проект на двама действащи служебни министри. Вие, във всичко което се изговори, виждате ли, че са върви към такъв или по-скоро са спекулации?

– Няма как да са спекулации, след като вчера в сутрешен блок самият действащ министър-председател заяви, че би подкрепил такъв проект и би се включил в него. Стефан Янев няма да кихне без Румен Радев. Нещата са очевидно координирани, тества се общественото мнение. А и се вижда, че са в напреднала фаза изгражданията на тези партийни структури и срещите с хора по страната. Самите кандидат-партийци заявиха, че след две седмици ще дадат повече яснота за проекта си. Не отрекоха, че се прави такова нещо.

– Тоест, вие като нещо сигурно го виждате вече?

– Освен ако не се уплашат в последния момент, но аз имам доверие на министър-председателя и на информацията, която излиза от двамата министри. Виждате, че и дори Христо Иванов каза, че подкрепя такъв проект. Тоест, този проект очевидно е в напреднала фаза.

– Казвате, че е структури се изграждат, имате някаква различна информация от публичната?

– Чувам, чета в интернет…

– Какво чувате и четете?

– Че вече се изграждат такива структури и се привикват хора, основно от „Демократична България“, от БСП. Защото там се създаде една странна симбиоза между два кръга – единият, свързан с неолиберални структури в България, а другият – с олигархичното крило в БСП, така наречената вътрешна опозиция. В един момент се събраха под крилото на президентската институция, за да започнат да структурират този проект, за който вчера потвърди и самият министър-председател. Действащ министър-председател каза, че подкрепя проекта.

– Ама как е потвърдил? Това беше така по принцип, че би подкрепил, че доказват с действията си, че вършат добра работа…

– Върнете изказването му, чуйте го, вкарайте го в контекста и ще разберете.

– Добре, ако такъв проект се появи, това ще бъде ли интересно за избирателите, както Вие казахте, че ако останат сегашните играчи, не е сигурно дали ще е ниска или висока избирателната активност. Такова нещо би ли ги мотивирало да излязат и да гласуват?

– Много е различна ситуацията когато си на власт и правиш политически проект. Сега са интересни за медиите, имат достъп до огромни ресурси – цялата държава е в тях. Служебното правителство де факто е безконтролно правителство. Ние функционираме в режим на президентска република без парламент.

– Как безконтролно правителство, те всеки ден са в Народното събрание?

– Докато има парламент. Но в момента, в който се разпусне парламента, два месеца това е най-безконтролната власт в демократичния свят. Тоест, функционираме без парламент, без контролни функции.

– Тя затова има и ограничени правомощия…

– Ограничените правомощия бяха надхвърлени в много области, но това е друга тема. Когато се прави политически проект и си във властта, е лесно. Но в момента, в който ти се заявиш, в момента в който тия двамата министри излязат и трябва да изкарат и хората по места, трябва да заявят политическа програма, трябва да заявят точно къде се позиционират, как виждат развитието по отделните въпроси, тогава вече ще стане много по-сложно и много по-трудно и може да последва и разочарование. В този смисъл не съм убеден, че това ще има ефекта „уау“, както се очаква – че ще помете партийната система или ще е един нов проект „Симеон Сакскобургготски“. Далече съм от идеята, че това ще бъде някакво копие на Царя.

– Само че ако такава политическа формация се яви на изборите сега, на новите предсрочни избори, възможно ли е да прескочи бариерата?

– Напълно е възможно с ресурсите, с които разполага, с това, което очаква като подкрепа от различни партии.

– Откъде ще дойде подкрепата?

– Виждате, че се опитва да се цепи и отляво, и отдясно. Неолиберално виждане имат за нещата – явно ще се търси тая ниша основно. Разбира се, ще има и чист популизъм. Той няма как да се размине при такъв тип формации и президентството ще хвърли целия ресурс, за да може да реализира този собствен проект.

– От кои конкретно партии? Казвате от „Демократична България“ биха могли да вземат, от БСП…

– Да, от БСП – тази услужлива вътрешна опозиция, която работеше досега за Мая Манолова, на предишните и по-предишните избори, и която работеше по стратегията „отслабваме БСП и подкрепяме логистично ГЕРБ, за да може ние да сме алтернативата“. Така че ще се търси подривно взимане от различни места. Националистически вот ще се търси. След като най-накрая разбраха, че след всякакъв вид преговори не могат да си осигурят гласовете на ДПС, се тръгна на конфронтация с ДПС, за да може да се акумулира националистически вот.

– Кой е тръгнал на конфронтация с ДПС? Кога?

– С прословутия разговор в Президентството, при който Карадайъ беше запитан „Коя е вашата родина-майка?“.

– Тоест, Вие категорично обвързвате такъв все още неофициално обявен проект с президента?

– Преди малко бях достатъчно ясен. Стефан Янев няма да кихне, без да е получил разрешение от президента. Действащ министър-председател, служебен, назначен, не избран, служител на Президентството, не е доведен от университета или не е независим експерт, заяви, че би подкрепил партия на двама действащи министри и той би се включил в нея. Повече от това няма какво да се каже.

– Каква е Вашата прогноза, ще ги видим ли на изборите или ще останат и в следващото служебно правителство?

– В момента тече подготовка явно за такава формация, но зависи от куража на президента – дали ще успее да устиска желанието си за втори мандат и правенето на партия едновременно.

– Тази евентуална партия как би се отразила на желанието му за реализиране на втори мандат?

– Като нов лост за влияние в политиката, като акумулиране на допълнителна власт.

– Звучи като нещо, което трява да иска да се случи.

– Да искаш, да можеш и да имаш куража да го направиш са три отделни неща и трябва да са в синхрон, за да станат.

– Може ли да се прогнозира какви биха били щетите за партиите, от които казахте, че те могат да привлекат избиратели?

– За БСП биха били периферни, но не малки, защото продължава това подмолно, деструктивно използване на партията за организиране на масовки в страната. За „Демократична България“ би било повече, защото профилът на лидерите е достатъчно ясен и категоричен. Това е неолиберален профил парекселанс, така че основният губещ са „Демократична България“ и, разбира се, ще се опита тоя меланж да привлече някакъв националистически вот. Много е странна комбинацията така, както изредихме. Малко отива към политически Франкенщайн. Но ще се търси и обявяване в последния момент най-вероятно, ако не се откажат, за да може другите формации да нямат време да издигат свои кандидати за президенти или да ги парират по някакъв начин.

– А как може това да се отрази върху най-малките в момента в парламента – „Изправи се БГ. Ние идваме“?

– Те приключиха. Няма как да им се отрази, те приключиха вече. Два пъти им се усмихна щастието, ако има такъв проект, няма кой да работи за тях и да ги подкрепя логистично. Ниската активност ги вкара в парламента, но и държанието им в парламента предопредели невлизането им в следващия.

– Какво в държанието им имате предвид?

– Тази нестабилност, това фракционерство, тези прекалени претенции, тази нестабилност, която демонстрираха и по време на преговорите. А и това, че бяха най-кресливите, пък са най-малките. В крайна сметка всяка формация, всеки лидер трябва да знае собствената си тежест и да се съобразява с нея в правенето на политика.

Източник: БТВ

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече