Топ 10 заблуди за пандемията и ваксините според д-р Аспарух Илиев

0

- Advertisement -

Инфекционистът от Берн д-р Аспарух Илиев, който от месеци води неравна битка с фейсбук троловете и антиваксърската пасмина, направи похвален опит на достъпен език да разкрие най-популярните заблуди около пандемията от COVID-19.

Ето какво написа Илиев:

1. Трябва да си тествате антителата преди ваксинация

Грешно. Само наливате пари на лабораториите, никъде в развития свят не се тестват антитела преди ваксина. Ваксинирането допълва естествения имунитет и го усилва.

2. Естественият имунитет е по-добър от ваксината

Грешно. Поемате риска да починете или да имате трайни усложнения при инфекция. При ваксина този риск липсва.

3. Една ваксина се разработва поне за 10 години

Грешно. Разработката на лекарство или ваксина отнема точно толкова време, колкото е необходимо, за да се докаже ефективност и безопасност. Дигиталните технологии позволиха да се съкрати разработката на ваксините срещу Ковид-19. Разработките на ваксини с РНК и с векторна технология е на повече от 30 години – т.е. технологията не е нова.

4. Ваксините предизвикват рак и водят до стерилитет

Няма абсолютно никакви данни за това, дори напротив – стимулирането на имунитета има дори и противораков ефект (информация от други ваксини). Липсват каквито и да е данни за стерилитет и нарушения в бременността от ваксините срещу Ковид.

5. Пациенти с автоимунни заболявания не бива да се ваксинират

Невярно. Автоимунните заболявания сами по себе си не са противопоказани за ваксинация. Самата терапия при тях увеличава риска от тежко протичане на болестта, затова и ваксинирането при тях се препоръчва приоритетно.

- Advertisement -

6. Хората умират масово след ваксинация

Единични случаи на смърт след ваксинация има, но са изключително редки. По-вероятно е да починете след аспирин. Важно е всички странични реакции да се съобщават, за да можем да ги предвидим вбъдеще и да направим ваксините още по-сигурни.

7. Ваксините в миналото са проучвани по-дълго време и затова са по-добри

Грешно. Почти няма толкова детайлно изследвани ваксини, колкото настоящите. Изискванията за тестване на ваксините и лекарствата в миналото са били значително по-малко и на нас са ни слагали продукти, които са били много по-малко изследвани.

8. Ваксинираните боледуват, следователно няма смисъл от ваксините

Невярно. Дори и боледуващи, ваксинираните не боледуват тежко и умират много по-рядко от неваксинираните, дори и в Израел. Проблемът в Израел е намаляващата ефективност на ваксините към 6-ия месец, но дори и в такъв случай ваксинацията предпазва от тежко боледуване в повече от 80% от случаите.

9. Болните от рак не трябва да се ваксинират

Грешно. Те са приоритетна група за ваксиниране, защото смъртността при тях от Ковид е по-висока.

10. Вирусът мутира към по-безобиден вариант

Грешно. Вирусът мутира към по-опасни варианти. Този процес обаче няма да е безкраен, въпреки че не знаем до кога ще продължи.

11. Маските не помагат и разболяват

Грешно. Има стотици проучвания, които показват, че носенето на маски намалява количеството на аерозоли и вируси в издишания въздух, а маските не разболяват.

Всички тези заключения са получени след научни изследвания, ескперименти, точни анализи и статистика, а не на маса пред телевизора, в кръчмата или на чаша вино.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече