Управляват скапаната ни здравна система като автосервиз, избухна Мангъров

0

- Advertisement -

„През последните години ние винаги сме на едно от челните места по смъртност в ЕС, а в някои години сме били дори първи в света, така че това за нас не е нещо ново. Това досега не ни тревожеше, ние си живеехме с този факт, като го замитахме под килима. Сега изведнъж ние се стреснахме и започнахме да се питаме какво става, но това не е заради ковида, това е заради начина по който живеем, заради нашата здравна система, която е скапана!“.

Това заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

„Здравната ни система има един генетичен дефект. Начинът, по който е направена, щеше да бъде добър, ако ставаше дума за автосервизи – колкото повече развалени автомобили влизат вътре, толкова по-добре за собственика. Но една здравна система трябва да бъде планирана като една пожарна – да има хора, които са готови във всеки момент да изпълняват задълженията си, да са добре обучени и заплатени! В същото време трябва да бъдат оборудвани с всичко необходимо!“, допълни той.

„COVID е много добре заплатена клинична пътека. Болниците ни са препълнени, защото здравната ни система е направена така, че колкото повече болни има в една болница, толкова повече доходи получава тя. Във всяка болница основна тема на сутрешния рапорт е защо болните са толкова малко. И колкото повече болни влизат, но в лека форма, толкова по-доволни са от лечебното заведение“, обясни Мангъров.

„В момента болниците нямат нищо против всеки, който е положителен за коронавирус, да бъде вкаран вътре. От друга страна личните лекари са заинтересовани всеки, който е положителен, да им се махне от главата и да влезе в болница. Това са две взаимоизключващи се тенденции, които водят до това, че болниците се препълват, а в същото време в НЗОК непрекъснато се получава недостиг на средства!“, допълни той.

„Само дето нямаме пред болниците един като тези в курортите, който кани хората да влизат вътре! Не е работа на хората да се лекуват сами, но при цялото това всяване на паника лекарите са изплашени. „Като си лекар си лекар, всяка професия си има своята характеристика. Един от основните проблеми в нашата страна е, че лекарите не се научиха да ценят своя труд! Лекарите получават смешни заплати, моята основна заплата в болницата е 1350 лева на месец, а съм началник на клиника, с две специалности, с научна степен и с 39 години стаж! За нощен труд се плаща по 50 стотинки на час и то от 12 до 6! Аз ако давам едно нощно дежурство получавам 3 лева. Нали се сещате, че ако един наш мургав сънародник го събудите през нощта и го накарате да отиде на двора да се изпикае за 3 лева, много ще се зачуди дали да го направи!“, продължи инфекционистът.

- Advertisement -

Атанас Мангъров заяви, че сегашният здравен министър е един от хората, които са измислили сегашната система. „Той е един от авторите на този лозунг – „парите следвали пациента“. Това е добре, ако сме автосервиз, но ние трябва да бъдем като пожарните!“.

„Повечето лекари се научават да заобикалят тези неща и оттам идва плащането под масата и корупцията. Не искам да получавам почерпки, а достойно възнаграждение за труда си. Трябва да получаваш достойно заплащане, а не да се правиш на маймуна – за избор на екип, избор на стая, пък дали в стаята имало телевизор, дали черно-бял или цветен! Това са простотии! Ние не се научихме, че трудът има цена!“, допълни той.

„Никой не се интересува имаш ли имунен отговор, или не. Просто гледат дали си набоцкан!“, заяви той.

Преди ваксина трябва да се прави преглед, защото да направиш ваксина не е просто да набоцкаш някого. Всичко, което се случва с човека след ваксината, е отговорност на този, който я е направил или произвел! Собственикът на BioNTech, които доскоро са бяха напълно неизвестни, само през миналата година е станал мултимилиардер. Необяснимо е това притискане на медицинските работници да се ваксинират. В епидемиологично отношение един човек, който е ваксиниран, по нищо не се отличава от друг, който не е ваксиниран, защото и двамата могат да заразяват. Един човек може да се ваксинира единствено, за да пази себе си, но това е негово решение“, каза още Мангъров.

Трябва да се борим, в противен случай просто ще ни смачкат. Той още веднъж подчерта, че който иска да се ваксинира, да го направи, но това в никакъв случай не означава, че не може да зарази хората около него. Фактите показват, че в страните с най-висок процент на ваксинация, случаите на заболели са дори повече, отколкото у нас. Може да се каже, че България е в една контролна група, която показва, че ваксините не създават колективен имунитет, тоест ваксинираният може да продължи да заразява.

Атанас Мангъров разказа, че наскоро е лекувал възрастна двойка от Израел. Те са се завърнали в родината си и внукът им му е съобщил, че PCR тестовете им са положителни, а в България са били отрицателни. Хората са клинично здрави. В момента са поставени под карантина. Той определи това като „медицинска шизофрения“.

„Другото е просто да се „надупим“ и да чакаме! Който иска, да се ваксинира. Но да караш някого да се ваксинира, защото иначе няма да може да ходи на работа, защото щял да заразява други, това от медицинска гледна точка не е вярно! Аз не съм антиваксър. Но тук става дума за насилствено налагане на нещо, което трябва да бъде лично решение!“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече