Анализатор: Всички парламентарни партии ще претърпят загуби от проект на Кирил Петков

0

- Advertisement -

Всички вече говорят и публично за евентуален политически проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков. Официални отговори по темата предстоят през следващите седмици. „Дневник“ потърси мнението на анализатори по темата. Представяме ви коментара на Добромир Живков, управител на „Маркет линкс“ . Разговорът е с размяна на въпроси и отговори по имейл през миналата седмица.

Ако разглеждаме настоящия момент – пред втори предсрочни парламентарни избори – има ли потенциал за нов политически проект и за какъв тип?

– Ако приемем сценария с избори „2 в 1“ на 14 ноември, то времето за стартиране на нов проект никак не е много, естествено, ако неговата подготовка не е в напреднала фаза. Недостатъчно уплътнени ниши в политическото пространство винаги съществуват и в този смисъл и потенциал за нови субекти. Също така ми се струва, че вече се изчерпва електоралният ресурс за нов лидерски проект, особено след развитието от последните месеци и поведението на „Има такъв народ“.

Има ли шанс политически проект да направи „фурор“ и да успее да влезе в парламента, ако се „появи“ месец-два преди изборите? И ако да, защо?

– Зависи от обществените настроения. Да си спомним 2001 г. и влизането на Симеон Сакскобургготски в политиката. Това беше пример за много удачно стечение на обстоятелствата – ситуация, в която един публичен образ отговори на масовите обществени очаквания и без особена подготовка, без организационна структура успя да спечели изборите.

През последната година се оформи сходна нагласа за очаквана промяна, но все още политическите сили в парламента не успяват да я реализират на практика със съставяне на редовен кабинет, докато за много хора това се случва в резултат на работата на служебното правителство.

Как оценявате потенциала на проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков, за какъвто вече се говори?

– Високото одобрение на може би най-популярното лице на кабинета дава основание потенциалът на такъв проект да бъде оценен като висок. Под висок имам предвид възможността още с участие на първи избори да стане парламентарно представена политическа сила.

Сега ли е моментът за негов проект? Ако не се опита на тези предсрочни избори – няма ли да премине най-силният му момент?

– Според мен – да. В момента сме свидетели на силна вълна, и то особено след първите опити за дискредитиране на Петков и Василев (служебният финансов министър Асен Василев – бел.ред.) от отделни политически лидери и близките до тях медии. Сега резултатите от политиките, които провеждат тези министри, за много хора, са почти безспорни и в много ярък контраст с управлението на ГЕРБ и патриотите.

Това отново е ситуация, в която обществото спонтанно припознава изразителите на техните стремежи за по-добро управление и по-добър живот.

Кои избиратели би привлякъл Петков? И това как би повлияло на другите политически играчи, особено на „Демократична България“?

– Бих предположил, че такъв проект би имал широка електорална подкрепа както от десни избиратели, така и от център-ляво. Предполагам, че всички парламентарно представени сили ще претърпят известни загуби при такъв сценарий.

- Advertisement -

Не ми се струва, че „Демократична България“ би загубила от ядрото си, но не е изключено част от нейната периферията, която понастоящем е в процес на разширяване, да предпочете да подкрепи нов проект на Кирил Петков.

Какво би повлияло върху проекта му и представянето на близки избори?

– Конфигурацията, чрез която г-н Петков евентуално би продължил участието си в политиката. Партия или включване в листи на идеологически близка формация, каквато е „Демократична България“. На второ място това е екипът, който той трябва да представи.

По-лесно ли би било такъв кандидат да влезе успешно в президентската кампания?

– На теория – да, но имаме силната фигура на Румен Радев, който всъщност избра Петков на тази важна позиция. Кандидатирайки се за президент, Кирил Петков би влязъл в морален конфликт, който би намалил обществената подкрепа за него. Това не ми се струва реалистичен сценарий.

Каква ще е ролята на служебното правителство за новите предсрочни парламентарни избори?

– Не по-различна от тази, която имаше сегашното служебно правителство. Организиране на гладкото протичане на изборите и пресичането на опитите за купуване на гласове.

Как ще влияе работата на служебния кабинет на кампанията на Румен Радев? Какви са плюсовете и какви рисковете?

– Според мен особено влияние не би имало, но е факт, че това не е добра практика. За момента г-н Радев демонстрира принципни позиции и ми се струва, че ще бъде много внимателен в желанието си да отграничи ролите си на кандидат-президент, президент и съставител на служебния кабинет. Рисковете са основно за имиджа на Радев, защото тази ситуация го прави публично уязвим за опонентите му.

Кой печели и кой губи от избори две в едно?

– Печели избирателят, възможно е да спечелят партиите с по-голяма периферия поради очакваната завишена активност, а не мисля, че ще има особени губещи.

Как ще коментирате пасивността на политическите партии за президентски избори?

– Със силната роля на президента през последната година. Почти всяка, изправена срещу него кандидатура е на границата да бъде обречена.

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече