Валерия Велева: Всички на тепсия пред Гешев – новите депутати наистина доведоха парламента до Ада

0

- Advertisement -

Да беше си мечтал главният прокурор Иван Гешев, нямаше да измисли такъв безценен политически подарък, който получи със скандала за покупко-продажбата на депутати в ИТН.

Сякаш Господ му изпрати на тепсия главите на Татяна Дончева, на Тошко Йорданов и на Радостин Василев с техните гръмовни обвинения от последните дни за купуване на депутати и написани на листчета суми от половин милион лева за набиране на кандидат-министри.

Точно в навечерието на първото гласуване на внесения от Христо Иванов законопроект за закриването на органите на спецпрораздаването (предвидено е за сряда) ситуцията толкова се разсмърдя, че нямаше как държавното обвинение да затвори нос, очи и уши. Все пак става дума за хора на най-високо политическо ниво, за „братството на почтените“, по думите на президента Радев, които уреждат бъдещо правителство чрез долнопробни пазарлъци и политическа корупция.

Визираното от ИТН „корупционно“ поведение на Татяна Дончева попадна в полезрението на Специализираната прокуратура и днес тя образува проверка по повод „публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание“.

От спецпрокуратурата уточняват и по какъв параграф ще „гонят“ Дончева, макар да не споменават името ѝ: „след извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, ще се направи преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304 б за търговия с влияние или друго престъпление“. 

Дончева е една от яростните критици на спецправосъдието и апологет на законопроекта на Христо Иванов за неговото закриване. Само че след обвиненията срещу нея и започване на проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор, няма как устатата юристка да участва в дебатите по тази тема. Същото важи и за Тошко Йорданов, и за Радостин Василев, който пък е правистът в ИТН. Да не говорим, че ураджийското закриване на български съдилища, е абсолютно недопустимо от гледна точка на европейската практика, и особено от парламент, който е изключително ниско представителен.

Как ще пледира адвокат Дончева за закриване на спецпрокуратура, след като тя е по петите ѝ? Как ще говори за спазване на законите след обвинението на Тошко Йорданов: „Татяна Дончева е човекът, който, когато се говореше при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да взимат други с тях, част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета – половин милион ще ти дам“. Не е възможно!

От друга страна, ако пък това е клевета, след като Радостин Василев обяви, че Дончева не му е предлагала подкуп, как тогава сценаристчето Тошко Йорданов изобщо може да се качи на парламентарната трибуна. Това не е като да правиш тъпи сценки в тв кабеларка.

Лъжата, в която затъва българското общество, започва от най-високо ниво – от законодателния храм, превърнат в долнопробно пазарище от хора, които излъгаха обществото, че водят след себе си промяната.

- Advertisement -

Сигурното е, че когато двама души говорят противоположни неща – или единият лъже, или другият лъже, или лъжат и двамата. И докато органите на спецправораздаването не стигнат до истината – всички засегнати от скандала трябва да влязат в политическа карантина.

Сигурно е и другото – вече няма такова явление като „партии на протеста“. Всички се дискредитираха – овръгаляха, омазаха в интриги, където политиката и решаване на проблемите на хората, останаха мираж. В този скандал няма невинни. И „адвокатите на мафията“, и сценаристите на чалгаря, който „води Ада със себе си“, паднаха в прахта на позорището. И наистина доведоха българския парламентаризъм до Ада. Спомнете си думите на Манолова по време на консултациите с ИТН за Христо Иванов: „Обещайте му нещо, пък после го излъжете“. До каквото се докоснаха, всичко омаскариха.

Трифонов, Дончева, Манолова и производните им – идващите и отиващите си, убиха протеста като понятие за промяна.

Оказа се, че само Корнелия Нинова не е ходила по кюшетата да подменя вота на избирателя.

Власт, пари, постове, задкулисие – никога за последните 30 години българският законодателен орган не бил така пробит откъм морал и закон и то от тези, които под вдигнатия умрук на президента крещяха „Мутри, вън!“ и това бе входният им билет за парламента. Вкараха не политика, а сплетни. Мутрите се настаниха удобно на парламентарните банки и разкешваха. 

Шляпащата боса по килима, която се виждаше като мандатоносител, се опитваше да налага дневен ред на всички останали групи, да нарежда на президента какво да прави, и дори обеща, че ако третият мандат дойде в ИБГНИ, ще го даде на ИТН, за да излъчат те премиер. Заслужава си да си спомним това и да попитаме – срещу колко?

И точно те ще пишат новите закони! На тях президентът възлага надеждите си за новите правила в обществото. В деня на Съединението Радев даде да се разбере, че насрочването на датата на парламентарните избори ще зависи не само от актуализацията на бюджета, но и от приемането на законите за закриване на спецправораздаването и орязването на ВИП-охраните на НСО: „Нека видим какво ще направи българският парламент и как ще подходи към актуализацията на бюджета. Чакат и важни законопроекти. Трябва да видим и парламентът как ще се отнесе към тях“.

Абсурдно е да очакваме от този парламент законотворчество, при това базисно, върху което на стъпи държавността. Час по-скоро 46-ото Народно събрание трябва да бъде закрито, за да заеме срамното си място в историята на чалгализацията на българския политически живот.

Автор: Валерия Велева

Източник: „Епицентър.бг“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече