Доживяхме! Съединителят на нацията се завръща, за да въведе „ред в хаоса“

0

- Advertisement -

Заради скандали като с Татяна Дончева и обвиненията за подкуп към депутат от „Има такъв народ“, човек току-виж изгубил интерес към Борисов. Но този интерес трябва да се поддържа, понеже истинският политически хедонист не трябва да се отказва от източниците си на забавление, а само да ги обогатява и допълва.

Та ето какво става при бившия премиер:  Покрай Съединението, но и не само, Борисов възприе нов образ – на Съединителя на нацията. Логиката на този образ, поне според него, е следната: партиите на протеста преживяват куп къси съединения, служебното правителство се опитва да съедини Борисов с разпити в полицията и полицейски произвол, докато Румен Радев, призваният за обединението на всички президент, продължава да разединява както си може. (Относно последното: имахме идея да включим брояч, който да отчита в реално време всеки път, когато член на ГЕРБ повтори, че Радев е разединител на нацията. Сървърите ни обаче не могат да обработват толкова голямо количество база данни и сега просто се придържаме към „за енти път“).

В една такава размирна ситуация, Борисов съвсем скоро ще се отласне от висотите на „Ред в хаоса“ и ще се издигне нагоре към нарцистичните стратосфери, в които ще се превърне в големия обединител, а оттам – неговата надежда – и големия победител на предстоящите избори.  

Съединителят на нацията вече използва няколко тактики. Първата – леко гравитиране около Слави Трифонов и интересна и сантиментална лидерска симпатия спрямо него. Например – след интервюто с Бойко Василев се оказа, че Борисов съжалява за ситуацията на Трифонов и я е изпитвал, по думите му, сам на гърба си. А по-късно Борисов прояви и разбиране към обходните атаки на Татяна Дончева към ИТН, питайки как е възможно зам.председател на парламента да предлага пари на депутат от друга партия. Последното е твърде интересно: аз не мога да си спомня да е имало депутат, който да е ставал независим, и след като е ставал независим, внезапно да е обявил вярност към ГЕРБ. Такива случаи никога не е имало и ГЕРБ никога не са били замесени в купуване на депутати. Много независими вече го доказаха. 

- Advertisement -

Причината Борисов от време на време да пуска сантиментални набези към Трифонов е съвсем ясна: в момента електоратът на „Има такъв народ“ е изключително разколебан. И по същия начин, по който хората на Слави навремето присъединяваха вот от патриотичните формации, БСП и вероятно дори ГЕРБ, в момента тече обратния процес: тези гласове може би ще започнат да се разпределят и да се завръщат обратно. Къде? При Съединителя на нацията.  И докато съединителят на нацията използва тези тактически пролуки сравнително правилно, търпи провал в реториката, която сложи началото на края на ГЕРБ – атаките срещу Радев.

Докато Радев стои като лидерски антипод, заедно с цялото служебно правителство, завръщането на Борисов изглежда толкова невъзможно, колкото идеята му да направи Цецка Цачева президент. В тази връзка: кой ще е президентът на ГЕРБ? Би било интересно да видим как обединява нацията. 

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече