„За“ или „против“ дистанционното образование

0

- Advertisement -

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място.

Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха награда за иновативност в преподаването от Българската асоциация по информационни технологии. Едната от Испания. Другата учителка – от Разград. 

Илиана Илиева-Дъбова преподава български език и литература, история, география на деца от неделно училище „Свети Седмочисленици“ , гр. Реус, Испания и още две неделни училища в страната. Затова намира за практично дистанционното обучение. То натоварва учителя и е подходящо е за по- големи деца, обясни още пред БНР Илиана Дъбова. 

Българските неделни училища в Испания ще отворят врати през октомври. Близо три седмици преди началото на учебната им година Илиана Дъбова казва, че почти 15 от 37-те деца на от неделно училище „Свети Седмочисленици“ , гр. Реус, са заявили дистанционно обучение.   

Арзун Ариф е един от младите учители. Преди година е преподавала история и цивилизации в Професионална гимназия, гр. Кубрат. Сега е учител в Професионалната гимназия по облекло в Разград. И като учител споделя:

- Advertisement -

„Дистанционната работа с учениците е невъзможна там, където се изисква практика и присъствие. И това не е защото всяко дете си има специфичен начин на учене. А защото част от децата нямали интернет“, посочи пред БНР Ариф.
Арзун АрифАрзун Ариф

Статистиката на Министерството на образованието посочва 34 000 деца без достъп до мрежата.

И по темата за имунизациите на учителите:

„Ваксинирането за учителите трябва да е личен избор“, каза учителката по история в Разград Арзун Ариф.  

И Илиана Дъбова от училището в Испания казва, че ваксинирането трябва да е личен избор, но учителят, като възрастен човек трябва да е по-отговорен и ако иска да е при децата, следва да се имунизира.

Илиана Дъбова и вярва, че подготовката на Министерството на образоването за евентуално пълно дистанционно обучение няма да изненада неприятно нито учителите, нито децата.  Арзун от Разград се надява новата учебна година да започне присъствено.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече