Новата мантра на кръга „Капитал“ за приключените прокурорски проверки срещу Пеевски

0

- Advertisement -

Само твърденията на прокопиевите протежета обаче не са достатъчни за прокурорско обвинение и за присъда

След като вчера прокуратурата отговори на временната парламентарна комисия „Магнитски“, че за периода 2001 – 2021г. срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски имало общо 14 преписки, като 13 от тях били приключени с отказ за образуване на досъдебно производство, а 1 – с постановление за прекратяване, очаквано прокопиевите медии завъртяха новата мантра, че видите ли „прокуратурата изпира Делян Пеевски“, защото не виждала никакъв проблем в дейността му.

Същите несъстоятелни коментари направи и председателката на временната комисия Надежда Йорданова (от „Демократична България“). И машината за манипулации на кръга „Капитал“ се завъртя – първо в сайта „Дневник“, после във „Фрог“, „Медиапул“ и още свързани медии.

Много му се иска на Иво Прокопиев прокуратурата да е образувала досъдебно производство срещу Делян Пеевски, но в България, въпреки всичките й проблеми, все още има демокрация и върховенство на закона. Поне докато прокопиевите „протестъри“ и пребоядисаните деца на бившата комунистическа номенклатура не вземат цялата власт.

А докато това не стане, за да бъде обвинено едно лице и впоследствие осъдено, трябва да има за какво, да има престъпна дейност и доказателства за това. Такива по отношение на Пеевски явно няма, защото само твърденията на прокопиевите протежета не са достатъчни за прокурорско обвинение и за присъда. То ако беше така, нямаше да има нужда от прокуратура или съд, достатъчно ще е да се попита почитаемия „съдия“ Прокопиев и обвинението за хората, които не са от приближените на кръга „Капитал“, ще им е в кърпа вързано.

Какво очакват от прокуратурата авторите на новата мантра? Да повдига обвинение единствено по техните медийни пасквили, които изливат ежедневно срещу неудобните си опоненти. Какъвто за Прокопиев несъмнено през годините бе и Делян Пеевски. Би ли било сериозно това. Никак, дори и за държава като нашата.

Защото ако се поразровим през годините ще установим, че образуваните от прокуратурата проверки срещу Пеевски са все по сигнали на лица, медии или НПО- та, свързани с кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев. Информация, че някой си от приближените на Прокопиев подал сигнал срещу Пеевски, има достатъчно в публичното пространство през годините.

То не беше Христо Иванов и Антоанета Цонева (сега депутати от „Да, България“), Огнян Стефанов от „Фрог“, Николай Стайков от „Антикорупционен фонд“, „Протестна мрежа“ и още куп контролирани от Прокопиев НПО-та. Да не забравяме и Георги Георгиев от „Боец“, както и стотиците медийни публикации във вестниците или сайтовете на Прокопиев.

То не бяха твърдения за офшорни участия, неистински декларации, контрабанда на цигари, финансиране на терористични организации и прочие още пълни безсмислици. Е, при тези откровени съчинения по картинка, коя прокуратура би образувала производство срещу потърпевшия в случая (а не извършителя) Пеевски, никоя разбира се.

Но пък всеки безумен сигнал срещу Пеевски е бил проверяван и по него се е работило, колкото и безсмислено да е било това, за да не бъде упрекната същата тази прокуратура от същите тези „сигналоподатели“, че не си гледа работата.

- Advertisement -

И днес Пеевски с основание може да се счита за един от най-проверяваните хора в държавата, от прокуратурата, от полицията и данъчната администрация, Сметната палата и от която се сетите още държавна институция. И то отново благодарение на прокопиевите медии. Дори беше направен опит да се закрие вестник „Телеграф“ от същата тази прокуратура, пак по сигнал на някой си, който имал претенции срещу търговската марка на вестника.

И пак от престараване, да не бъде упрекната прокуратурата, че бездейства. Дали вестник „Капитал“ някога е страдал от прокурорски произвол – никога. Трудно е дори да си помислим, че прокуратурата би посегнала на медия на Иво Прокопиев, но на медия на Делян Пеевски посегна. Направо я затвори с едно постановление.

Това е реалността през последните години. И на фона на тази реалност думите на председателката на временната комисия „Магнитски“, че видите ли „прокуратурата изпирала Пеевски“, са пълни глупости. Поредното безпочвено говорене от член на „Демократична България“ и приближена на Прокопиев. Как точно го изпира, като го е скъсала от проверки през последните 20 години. Или някой си мисли, че проверката на прокуратурата е обикновено забавление. Дано никой не установява от собствен опит, че не е.

 Ако се върнем назад ще установим, че активната пропаганда на прокопиевите медии срещу Пеевски започва след 2007г., когато дружество на майката на бившия депутат придобива вестниците „Телеграф“ и „Монитор“. Същите вестници се превръщат впоследствие в единствените, осмелили се да разкриват далаверите на кръга „Капитал“, да осветяват престъпната приватизация, извършена по време на управлението на Иван Костов и дейността на „Агнешките главички“.

Единствените медии, в които Иво Прокопиев присъстваше с истинското си лице, на медиен монополист, олигарх и задкулисен играч. И именно това повлече чудовищната манипулация, сътворена от кръга „Капитал“ по адрес на Пеевски в следващите години, та чак до ден днешен. Пеевски бе превърнат от медиите на Прокопиев в обществено чудовище, върху което се хвърляше всякаква вина и срещу което се подаваха всякакви сигнали. От едни и същи лица, все приближени до кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев.

Това е част от диверсията, на която е способен Прокопиев в опитите си публично да дискредитира враговете си. И машината за дискредитиране на хора на кръга „Капитал“ заработи с пълна пара срещу Делян Пеевски в периода след 2007г., като причината за яростните атаки срещу него е повече от ясна.

Дори вчера някой си Владислав Панев, известен като Владо Компенсаторката от коалицията „Да България“, пуснал предаване във „Фейсбук“ за ловна хижа „Паламара“, в което твърди, че и Делян Пеевски бил ходил там. Ей така се пускат в публичното пространство непроверени твърдения, за да се манипулират хората. И това е част от дейността на машината за дискредитиране.

Защото може да се окаже, че Пеевски никога не е бил в ловното стопанство, кракът му не е стъпвал там, камо ли да е участвал в някакви срещи за разпределение на порции. И това не е никак трудно да се установи, само че няма кой да го направи. Защото истината никога не е била важна за машината за манипулации на Иво Прокопиев, от значение е само ефекта, който измислиците и лъжите ще произведат.

Автор: БЛИЦ

Източник: „БЛИЦ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече