Методи Андреев : Картите вече са свалени – ГЕРБ и ДПС са в явна коалиция, ИТН e родена от задкулисието

0

- Advertisement -

„В следващия парламент „Демократична България“ щe имa eдин cилeн и интeлигeнтeн cъюзник в лицето на Кирил Петков и Асен Василев“, смята той

“Единствената съществена разлика между 46-тото Народно събрание и 45-тото Народно събрание е, че това беше с малко по-дълъг живот. Има обаче един друг момент – докато в предходното НС някак не стана ясно, че ИТН са в коалиция със задкулисието, сега мисля, че стана ясно. ИТН са част от задкулисието, те са в коалиция с него – то ги е родило, без да обиждаме свестните хора в тази партия, които са вярвали, че влизат в една политическа структура, която действително носи промяна”.

Това каза в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата.

Той коментира още гласуването на първо четене на закриването на специализираното правосъдие. “Не смятам, че всички, които гласуваха този законопроект на първо четене, са били откровени и честни. Много се съмнявам, че ако този законопроект беше стигнал до второ гласуване, БСП, че даже и ИТН нямаше да правят опити да се провали. Виждаме колко трудно мина този закон – то не бяха откази от комисии, то не беше липса на кворум. Съмнявам се, че БСП и ИТН са абсолютно откровени по отношение на заявката, която са дали с това гласуване. Това е първо четене – малко е като “добър ден”, каза Андреев.

На въпрос за Бюрото за защита на свидетели, което беше преместено към Министерство на правосъдието, той отговори: “Преместването на Бюрото за защита е определяно от някои хора като отмъщение, но то не е отмъщение. То е прагматично мислене. Защо трябва да има няколко служби за охрана на една и съща институция? Това са пари, които даваме всички ние. Безспорно е, че главният прокурор трябва да бъде охраняван – така е в цял свят, само че не може да бъде охраняван като нашия главен прокурор с три служби – МВР, НСО, Бюрото за защита. Това е възстановяване на една справедливост. Мегаломанските щения на главните ни прокурори бяха прекъснати. Те не могат да имат свои преториански гвардии. Освен това, вижте как изглеждат хората в Бюрото за защита – приличат ли на хора, които са на страната на закона? С татуировки, с бради – това ли e профилът на един човек, който трябва да защитава живота и сигурността на хора, които се водят защитени свидетели? Ако срещна такъв човек, първата ми мисъл ще е, че това е мутра. Вижда се, че в това Бюро има доста странни персонажи. Преминаването на Бюрото към Министерството на правосъдието, където впрочем са и затворите, е съвсем разумно. Това не е отмъщение, както ГЕРБ и ДПС искат да го изкарат”.

“Другото хубаво на 46-тото НС е, че свалиха картите. ГЕРБ и ДПС вече са не в неявна, а в явна коалиция. Тези партии почти винаги бяха в сговор, в коалиция при ключови гласувания. Българските граждани да знаят, че фразата “Гласуваш за Бойко, избираш ДПС” вече не илюзия, не е клевета, не е подвеждане. Това е една реалност, един факт, който 46-тото НС доказа. Освен от гласуванията, това се видя и от нападенията срещу успешните министри от служебното правителство. Атаките към тях бяха абсолютно координирани, като от време на време в тях се включваше и леката кавалерия на ИТН”, каза още Андреев.

“Другото, което стана ясно е, че едно е да си шоумен номер 1 в държавата, съвсем друго е да си политик номер 1 в държавата. За съжаление Слави Трифонов остана само шоумен номер 1. Казвам “за съжаление”, защото бях добронамерен към него. Все пак, когато човек търси битка с корупцията, подхожда с по-голямо доверие към партньорите си. Самият аз никога не съм имал илюзии, че Трифонов може да създаде политически проект, който да привлече избиратели от моя профил. Мислих си обаче, че, след като заявяват решителност за изчегъртване, поне ще бъдат по-праволинейни в постигането на тази цел. Оказа се, че не е така. Доста зиг-заг имаше от страна на ИТН, особено от страна на сценаристите. Не слагам всички под един знаменател – ясно се различаваха сценаристите, 5-6 депутати, които бяха по-близо до сценаристите и самият Слави Трифонов”, смята Методи Андреев.

Той коментира и поведението на “Демократична България” в 46-тото НС: “ДБ беше една от формациите, които се държаха доста разумно, доста премерено. Не го казвам само аз, който им симпатизира, а много хора, включително такива, които не са гласували за тях. Проблемът при ДБ е комуникацията с хората в малките и средните населени места. В тези избори те се концентрираха само в големите населени места и постигнаха сериозни победи – в София те са абсолютно доминиращи като политическа сила. Смятам, че при тази структура, при тази технология на политика, която те правят, те асимптотично клонят към 50 депутата. Асимптотично означава, че това е техният електорален предел, което не е лошо – това е сериозно постижение. Смятам, че след изборите на 14 ноември те ще се приближат към 50 депутата”.

Разговорът премина към политическия проект на Асен Василев и Кирил Петков, които по-рано днес обявиха, че ще се явят на изборите на 14 ноември. Те поясниха, че търсят вариант как точно да се явят, тъй като нямат време за регистриране на нова партия.

“Аз съм консервативен човек. Гласувам за ДБ, защото там са моите приятели от ДСБ. В целия си съзнателен и политически живот съм бил в дясно и то в най-дясното. В ДБ е моят хабитат, така да кажем, хабитатът на такива като мен. Асен Василев и Кирил Петков обаче са моята голяма надежда. Смятам, че тези момчета с изключително добро образование, с нов начин на поведение, с тяхната откритост, с безспорните успехи, които постигнаха в изчегъртването на корупцията в България не само на приказки, имат шанс да привлекат всички онези избиратели, които не се определят като десни, не се определят като леви, но са почтени. Казва се как ДБ привличат десни избиратели, БСП – леви, ГЕРБ – далавераджии, или хора, които искат да се включат в далаверата. Мога да ги определя като клиентелисти, една голяма част от тях са такива. Сигурно има и свестни хора там, но повечето са клиентелисти.

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев трябва да е предназначен за онези млади хора, които са се родили след 90-та година и искат да живеят в почтена държава, в европейска държава. Тези, които са завършили в чужбина, които работят в чужбина, които правят малък и среден бизнес, които не са били политически активни, но искат да има почтеност в политиката, искат да няма корупция и България да бъде европейска държава. Те трябва да насочат своите сили натам”, смята Методи Андреев.

- Advertisement -

На въпрос за днешното изказване на Кирил Петков, че техният проект няма да има идеология, Андреев отговори: “Това е много правилна позиция. Поздравявам го за това. За да си върнем държавата, която е открадната от мафията, няма ляво, няма дясно. Битката срещу мафията не може да бъде лява или дясна. Има почтени хора и в ляво, и в дясно, както има мафиоти и в ляво, и в дясно. Битката срещу мафията се води от почтени граждани срещу корупционери и мафиоти”.

“Новият проект на Асен Василев и Кирил Петков е онзи прожектор в тунела на българската корупция, който дава надежда на такива като мен, че в следващото Народно събрание „Демократична България“, за която подчертавам, че ще гласувам и на тези избори, ще имаме един силен, решителен и интелигентен съюзник от началото до края. Не съюзник с условия, не съюзник с придворно отношение, а открит съюзник – очи в очи, ръце до ръце, рамо до рамо. Тези хора, тази двупартийна коалиция, спомогната и от други почтени депутати, смятам, че в следващия парламент действително ще могат да сформират решително, модерно, иновативно антикорупционно мнозинство, което окончателно да приключи с корупционната прокуратура, с корупционните политически субекти и въобще с тази корупционна вакханалия, която се възцари през трите мандата на Бойко Борисов”, смята още Методи Андреев.

“Ако някога в историята се пише за ерата „Борисов“, то за нея трябва да се пише като за „криминалните години на България“. Трябва да се напише, че ние допуснахме криминални типове, мутри, корупционери да завземат всички власти в държавата, а сега протягат ръка към шефското място във Върховен касационен съд. Българите трябва да знаят едно: ако искат да си върнат държавата, на тези избори трябва да гласуват не само със сърце, но и с разум и да не използват поговорката „всяко чудо за три дни“ или „помним един час след събитията“. Нека си спомнят поведението на различните политически субекти в двата кратки парламента (45-ти и 46-ти). Те поне са кратки, не са по 4 години и това, което се случи е все още прясно”, допълни той.

“Аз смятам, че появата на проекта на Кирил Петков и Асен Василев е изключително полезна и за самата „Демократична България“. ДБ вече ще има сигурен съюзник, доказал се в битката с корупцията. Пожелавам на лидерите на тези партии да формират едно действително сериозно, решително, смело, безкомпромисно и почтено управление”, каза още Андреев.

Разговорът премина към президентските избори, които ще се проведат на 14 ноември заедно с парламентарния вот. “Смятам, че „Демократична България“ не трябва да прави грешката на тези избори да не издига кандидат за президент. Да, Румен Радев взе правилна позиция – застана на страната на почтените. Но по отношение на неговата външнополитическа ориентация имам известни съмнения, немалки. Макар че по този въпрос много хора ще спорят с мен, защото все пак Румен Радев прегърна инициативата “Три морета” и разпореди проверка за „Турски поток“. Впрочем не знам какво се направи по тази проверка, там нещата са пределно ясни и не знам какво толкова проверяват. В сегмента за отношението му корупцията обаче, смятам, че може да му се има доверие. Правителството му (б.р. служебното) доказа, че изкарва безкомпромисно всички схеми, които герберопитеците, шайкаджиите са правили през тези години с държавата.

Но това не означава, че „Демократична България“, ако е доволна от тази позиция на президента спрямо корупцията, не трябва да издига свой кандидат. Те трябва да издигнат свой кандидат, той трябва да е на първо място почтен човек, второ – откровен и безкомпромисен евроатлантик и решителен противник на модела „Борисов“. Това трябва да е профилът. Не е задължително този човек да спечели, но „Демократична България“, тъй като ще бъда част от управленското мнозинство на следващия парламент, не е допустимо да не се бият на всичките фронтове, за да покажат, че имат достатъчно интелигентни и достойни хора, които могат да издигнат за кандидат-президент.

Виждате какво се случва в ГЕРБ… канят тоя, канят оня, пък той отказва и работата ще стане точно както с Цецка Цачева. Тогава Буци – техният вожд и учител излезе пред голямата зала и каза: „Канихме този – той отказа. Канихме Томислав Дончев – той отказа. Каних Фандъкова – тя отказа. И айде, от нас да мине, Цецка ще стане „Майката на нацията“. Ясно е, че от това представяне на Цецка Цачева тя веднага загуби едни 20%. Подобно е в момента. Никой разумен и интелигентен, и най-вече, подчертавам – почтен човек, не би се ангажирал да бъде кандидат за президент на шайката. Никой! Още повече след тези огромни далавери, които бяха разкрити от служебното правителство”, каза Методи Андреев.

Той даде и своята оценка за работата на първия служебен кабинет на Стефан Янев: “Аз съм доволен от служебното правителство, макар и не от всички министри. Правилно смениха министъра на транспорта, не знам защо оставиха министъра на енергетиката, имам съмнения по отношение на министъра на земеделието. Подкрепям моя идеологически противник, но иначе корав човек – Бойко Рашков, подкрепям моята колежка доц. Комитова, която се оказа много мъжко момиче и каза такива истини от сектора, че на много хора им се изправиха косите и казаха, че такова животно няма. Също и Стойчо Кацаров, защото той бръкна в Светая Светих на „бялата мафия“ и виждате какво му се случи. Трябва да знаем, че сега срещу него ще бъдат насочени много сериозни удари.

Изключително доволен съм от моя приятел, но открит идеологически противник, с когото сме воювали много пъти – Янаки Стоилов. Той показа изключителен характер. Той съобщи, че председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство. Колко правосъдни министри преди това са лъгали обществеността, че този човек има българско гражданство?! Янаки Стоилов го съобщи в разследването на Валя Ахчиева. Аз като преподавател давам „Добър 4“ и това не е малко, имайки предвид условията, в които управлява това служебно правителство”.

Очаквам бляскавата диада – „Демократична България“ и проектът на Асен Василев и Кирил Петков, да помогнат на нашата държава да се върнем в Европейския съюз и да си върнем държавата. Пожелавам на тези две формации да сформират едно смело, решително и почтено на n-та степен правителство, защото хората имат нужда от почтеност. За да има справедливост, трябва да управляват почтени хора”, завърши Методи Андреев.

Автор: Илияна Маринкова

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече