„Местни, свестни и известни“: Какви кандидати за депутати търсят партиите?

0

- Advertisement -


Внавечерието на третите за годината парламентарни избори партиите вече планират кого да попълнят листите си с кандидати за депутати. Голяма част от познатите досега лица в Народното събрание се очаква да останат на избираеми места и на вота на 14 ноември, но партийните ръководства искат от структурите и нови номинации.

Очаква се те да покриват критерии като:

– авторитет
– почтеност
– значимост
– разпознаваемост
– лоялност към ценностите на конкретната формация и др.

Или да бъдат, както съкращават изискванията в левицата – „местни, свестни и известни“. По тези изисквания ще бъдат оценявани и досегашните депутати за нов мандат.
Всичко, което трябва да знаете за:Избори 2021 (1175)

Според представители на партии, с които „Дневник“ разговаря, окончателните решения за листите ще бъдат взети в началото на октомври, тъй като срокът за регистрация в районните избирателни комисии е 12 октомври.

По предварителна и неофициална информация политическите формации от последния 46-и парламент не планират особено големи промени на избираемите места в листите. Но новият политически проект „Продължаваме промяната“ се очаква да предложи лица, които отговарят и на по-различни критерии:

– да имат успешна кариера извън политиката
– да не са членували в повече от една партия
– да не са замесвани в скандали
– да подпишат т.нар. договор за почтеност.

Старите номинации на нов глас

Първата според социологическите проучвания политическа сила ГЕРБ, която отново ще се яви на изборите в коалиция със СДС, официално вече набира кандидати за депутати от структурите си до 25 септември, събота. Номинации може да прави всеки лен на партията при две условия – да е платил членския си внос и да предложи най-много трима кандидати. Номинирани могат да бъдат както членове на партията от цялата страна, така и хора с авторитет, които могат да са представители на т.нар. гражданска квота. Финалното решение за кандидат-депутатите ще бъде взето след това от Изпълнителната комисия на партията, т.е. крайната дума ще има лидерът Бойко Борисов.

Бивши депутати не очакват съществени промени по избираемите места в голяма част от листите.На челни места се очаква да бъдат бивши министри и дългогодишни народни представители като Томислав Дончев, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Десислава Танева, Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Даниела Дариткова и др., които водеха и на изборите на 4 април и на 11 юли.

Партийци предполагат, че както и на другите избори през 2021 г. лидерът Бойко Борисов отново ще води листи, за да привлече подкрепа за формацията, но после ще се откаже да е депутат. Досега той бе начело в София-град и Пловдив-град.

Освен кандидати за депутати ГЕРБ иска от структурите си номинации за кандидати за президент и вицепрезидент, макар вече лидерът Бойко Борисов да обяви преди дни, че кандидатът за държавен глава на партията е „ясен и всички го познават“.

Кандидат за депутат не се очаква да бъде и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който бе народен представител в 45-ия парламент, но прекара мандата си в карантина заради коронавирус. Той се отказа от място в листите преди изборите на 11 юли с мотива: „Аз няма да се кандидатирам за следващия парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там, и това, което правят“. В интервю за „Дневник“ главният секретар на партията Виктория Василева каза, че този въпрос тепърва ще се решава от политическото ръководство.

Общинските структури на „Има такъв народ“ вече трябва да са събрали номинации за кандидати за депутати и да са ги изпратили до Националния съвет, който трябва да вземе окончателното решение. На двата парламентарни вота през настоящата година стратегията на партията бе начело на листите да са сценаристите на предаванията, които от дълги години работят със Слави Трифонов. И сега се очаква да няма особени промени.Вероятно начело на листи отново ще бъдат Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев, както и Виктория Василева, Ива Митева и др.

На въпрос за листите в интервю за „Дневник“ Василева каза и, че „от нас може да очаквате всякакви неща, защото ние сме гъвкави и се опитваме винаги да отговаряме на обществени очаквания“.

- Advertisement -

И познатите лица ще останат

Процедурата по номинации на кандидати за депутати в БСП също започна. Структурите могат да предлагат до 26 септември, понеделник, за листите хора, които отговарят на следните критерии:

– да са партийни членове или представители на гражданската квота,
– хора с авторитет и идеи за развитие на страната
– защитници на леви и социални политики и др.,

Социалисти обобщават това в израза „местни, свестни и известни“. Крайното решение за листите ще е на Националния съвет по предложение на Изпълнителното бюро на Корнелия Нинова, а очакванията са водачите да бъдат определени до 6 октомври.Според социалисти депутати като Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Румен Гечев, Крум Зарков, Стоян Мирчев, Христо Проданов и др. отново ще бъдат водачи на листи и вероятно ще запазят регионите си.

Не са изключени обаче размествания на местата, където БСП имаше много слаб изборен резултат, както и опити да се привлекат граждански кандидати.

Паралелно с кандидати за депутати структурите на БСП също предлагат и кандидати за президент и вицепрезидент, което се очаква да бъде формализиране на уставната процедура по издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за нов мандат.

Обикновено процедурата по попълването на листите на ДПС протича с отчитане, че е имало номинации в структурите и решения, за които се смята, че се вземат от почетния председател Ахмед Доган и много тесен кръг. Още преди първите избори партията определи критериите за кандидатите:

– избираеми личности с обществен авторитет
– споделят идеите на ДПС и на либерализма.

И на двата вота бизнесменът и дългогодишен народен представител Делян Пеевски не беше кандидат и се очаква той да не е в листите и за 14 ноември.Но водачески места вероятно ще запазят хора като Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хасан Адемов, Джевдет Чакъров, Джейхан Ибрямов, Сезгин Мехмед и др.

Ще има ли изненади

От „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ предлагат на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев разговор за общо явяване на парламентарните избори, но от думите на Кирил Петков пред „Нова телевизия“ във вторник сутринта се разбра, че проектът „Продължаваме промяната“, чиито мандатоносители ще са партиите „ВОЛТ“ и „Средна европейска класа“, ще има самостоятелни листи с кандидати за депутати.

„Продължаваме промяната“ ще търси кандидати за народни представители сред завършилите т.нар. Харвардските курсове в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които били 671 души. Други кандидати може да дойдат от средите на защитниците на каузи по места като тази за запазването на плаж „Корал“. Сред посочените по-горе критерии под подписване на „договор за почтеност“ се има предвид да няма банкова тайна за парите по сметките им и имотите им да са известни.Кандидати за депутати ще са и Кирил Петков, Асен Василев, както и хората от екипа им – Деница Симеонова, Яна Балникова, Калина Константинова, Даниел Лорер и Никола Минчев.

Засега в „Демократична България“ не предвиждат големи размествания в кандидатските листи в сравнение с изборите на 11 юли. Но от обединението коментират идеята „за освежаване на листите“ с представители на гражданската квота, които могат да разширят периферията от избиратели. На предишния вот например съоснователят на родителската дигитална платформа „Майко Мила“ Елисавета Белобрадова събра 7805 преференции, което е повече от личните гласове за Бойко Борисов, и от неизбираемото десето място се пренареди и влезе в парламента. От „Демократична България“ заявиха пред „Дневник“, че процедурата по реденето на листите предстои да се проведе в идните дни.На избираеми места в листите се очаква отново да бъдат Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Борислав Сандов, Надежда Йорданова, Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев, Атанас Славов и др.
В най-малката формация в 46-ия парламент „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, която според социологическите проучвания към момента по популярност сред избирателите е на прага за влизане в Народното събрание, не планира особени промени и нови лица в листите.На избираеми места вероятно ще останат досегашните депутати Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон, Димитър Делчев и др. Все още няма решение дали Татяна Дончева ще е кандидат след обвиненията от ИТН, че е предлагала пари на депутат от „Има такъв народ“ да разцепи групата, които тя категорично отрича.

Този път ВМРО, която и този път според проучванията е под бариерата за влизане в парламента, ще се яви самостоятелно на изборите, а лидерът Красимир Каракачанов ще е един от водачите на листите.

Автор: Здравка Андонова, Златина Зехирова, Ралица Фичева

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече