Каква промяна продължават, всъщност?

0

- Advertisement -

Партиите на протеста, или трите нови партии, вече два пъти получиха парламентарно представителство заради обещанието и очакването, че ще има промяна. Какво се случи? Виждате, че техните депутати вече два пъти показаха, че нищо не могат да променят. В два поредни блокирани и неспособни да излъчат правителство парламента запазването на статуквото се оказа по-сигурно, отколкото при правителствата на Бойко Борисов. Нещо повече, през последните месеци от мандата си правителството на Борисов работеше под натиск и все пак някаква част от исканията на хората бяха ефективно удовлетворявани.

По време на протестите се говореше за коренна, за радикална промяна, дори колеги ги сравняваха с революция, говореха не само за „промяна на системата“, но дори за „смяна на режима“. Новият проект на Петков и Василев не случайно тръгва под името „Продължаваме промяната”, но всъщност каква промяна продължават?

Явно това не е „промяната“ на протестърите, които успяха да постигнат просто един блокиран от взаимна омраза и конфликти парламент. Ако става дума, че за направеното от служебното правителство до момента, за двамата бивши министри то може да се окаже по-скоро тежко наследство, а не толкова прозорец на възможности и надежда.

Протестиращите първо видяха обнадеждаващи резултати, но след три месеца действия на служебното правителство те вече трябва да понасят тежки и неблагоприятни последици. И тези последици не са заради смяната на областни управители, заместник-министри и висши кадри на държавната администрация.

- Advertisement -

Персоналните смени не дават веднага ефект и на тях служебният кабинет много разчита, за да печели популярност. Но бездействието на правителството на Радев в определени сектори има пагубни последици. Три месеца правителството хвърли сили да разобличава управлението на Борисов, но реалните и ежедневни задачи и проблеми останаха на заден план. Служебното правителство се оказа със затворени очи за идващите кризи. 

Кои са действията на Кирил Петков и Асен Василев, заради който хората трябва да ги подкрепят? Те ще имат ли възможност да коригират това, което са направили. Ще имат ли възможност да кажат: „Докато ние бяхме в правителството всичко беше наред? Нещата се объркаха, след като ние си тръгнахме.“?

Автор: Проф. Румяна Коларова

*Пред БГНЕС, със съкращения

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече