Проф. Тодор Танев, политолог: Ако Борисов бъде издигнат за президент, това ще е самоубийство

0

- Advertisement -

„Нова политическа формация на бившите служебни министри Петков и Василев няма да успее да обхване цялата територия на вакуум на политическо съдържание, който съществуваше в 45-ото и 46-ото Народно събрание“. Това каза пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Той прогнозира, че най-потърпевша от появата на „Продължаваме промяната“ ще е коалицията „Демократична България“.

- Advertisement -

„Предполагаемо е, че електоратът на ДБ ще се насочи по културни причини към новата формация. ПП е модерна и доста градска във всичко, което излъчва като послание“. 

Танев изказа мнение, че по-разумно би било ДБ да не излъчват свой кандидат за президент.

„Шансовете им не са големи, а става дума за една синтетична формация, съставена от различни политически субекти. … Не ми се вярва, че сплотеността в коалицията е висока. Който би взел участие в изборите за президент, ще трябва да жертва себе си за честта на полка. Не мисля, че си струва това. Не е срамно да нямаш собствен кандидат, да не произвеждаш жертви“.

Според политолога мотивите на различните партии за издигане на кандидат-президент са различни – един е мотивът на ГЕРБ, друг е на ДПС.

Той изключи възможността Бойко Борисов да е кандидат на ГЕРБ за президент, защото това би било самоубийствено за него, което политическият му нюх му подсказва.

„Интересното ще е кой ще е кандидатът на ДПС“, подчерта той. 

Според него това, че всички искат да имат свой кандидат за държавен глава е някакъв вид компенсация за това, че в два парламента не успяха да съставят правителство:

„Това поведение на политическата класа засяга всички – въпросът не е решен и за политиците, и за избирателите. Затова предполагам, че активността на вота няма да е изненадващо ниска“.

Източник: Faktor.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече